Csete Erzsébet: Beszámoló londoni gyakorlatról

MEGÉRKEZÉS-SZÁLLÁS

146 Southwark Bridge Road
London, SE1 0DG, UK

2010. június 13-án érkeztem meg, elfoglaltam szállásom. Még aznap este felkerekedtem és végigjártam a belváros (city) pár nevezetességét. Szállásom az 1-es zónában volt, közel a London Bridge déli oldalához, így a turisztikai látványosság számba menő city – belváros könnyen elérhető volt gyalogosan.

London:

Furcsa volt belecsöppenni e hatalmas város rohanó életébe, megszokni a metrót (tube), ahol egy egy vonalat több járat is használ, így igazán résen kell lenni melyik érkező vontra ugrik fel az ember. Sajnos igen, megtörtént, hogy a következő megállóban le kellett szállnom és visszaindulnom, hogy a megfelelő járatra tudjak újra felszállni. Néhány nap után meg lehet szokni és be kell valljam a világ egyik legélhetőbb városa London, itt aztán igazán működik a tömegközlekedés, az ember mindig eljut a kitűzött célig, nyilván meg is kéri az árát, de legalább minőséget kapunk a pénzünkért.

Megnéztem a Westminster Apátságot, Pugin és Barry híres parlamentjét, azért hozzám még mindig közelebb áll hazánk parlamentje Steindl Imrétől. Bejártam a Borough Marketot, Trafalgar teret, Nemzeti Múzeumot. Végigsétáltam a St James Park mellett a Buckhingam Palotáig majd tovább a Green Parkba. MadameTussauds londoni viaszbábinak megtekintésére az ösztöndíj nyújtotta összegből sajnos nem telt, de a Regent parkban Mary Királynő rózsái között egy magyaros pikniket azért összehoztam. Sétáltam a Temze déli partján, láttam sok érdekeset: Millenium híd, Tate Modern, Ipari épületből lett kortárs galéria. Nagyon szerencsés voltam, mert a ködös albion nem is volt annyira ködös, százados meleg és napsütés rekordok dőltek meg a fogadásomra. Egyik hétvégén, még a napfényes Brighton is meglátogattam és kis lábujjam belenyújtottam az óceán vízébe.

no images were found

Iroda:

END Studio
15 Fulham High Street
London, SW6 3JH, UK
www.end-studio.com

Marcos De Andres Part 3 RIBA (Royal Institute of British Architects – Brit Építészek Királyi Intézete) tag építész volt a kapcsolattartó a keresgélés alatt. Rengeteg londoni irodának elküldött válaszra sem méltatott emailt után, örömmel vettem Marcos érdeklődését az ösztöndíj program iránt. Miután megegyeztünk Június 14-én kezdtem gyakorlatomat az END-Studio-nál. A jelen gazdasági helyzetre való tekintettel leginkább pályázatokat csinálnak és örülnek a lelkes, fiatal, tanulni vágyó építészeknek.

Az iroda teljesen nemzetközi Marcos spanyol dolgozott az USA-ban Morphosinak, Londonban Norman Fosters-nek, illetve a Make-nek. Amir, valamint egyetemi alkotótótársa Max alapította a céget. Amir Irak egyik legnagyobb építészirodájának dolgozott, édesapjával, Alival az élen, aki olyan világhíres építésszel dolgozott együtt, mint a Pritzket Díjas, Less is a Bore jelmondat atyjával Robert Venturival. Teljes eufória volt végignézni a kézzel rajzolt és kézi arab feliratokkal ellátott könyvet,  mely Saddam Hussein-nek tervezett palota terveit és műszaki leírását tartalmazta. A team spanyol Gordoval, aki fotós, a libanoni Basil-lel, aki iroda menedzser valamit az iráni Arouzu-val, aki Part 1 építész gyakornokkal egészül ki. Remek internacionális csapat, ahol az embernek tágul a látóköre, egy igazi élmény volt velük dolgozni erre a rövid időre is.

Először egy Bagdad-i tervpályázatba segítettem be, Olimpiai stadion és olimpiai falu terveinek elkészítésén fáradoztunk.

Majd egy kisebb, földszintes lakás felújítás levezénylését bírták rám. Fulham negyed, New Kings Road-ja egyik régi házának belső átalakítását tervezhettem meg. Ezalatt közelebb kerültem a UK szabályozáshoz, építési felügyelethez, termékekhez, technológiákhoz. Rengeteget tanultam, lehetősét kaptam egyeztetésre az ügyféllel, kivitelezőkkel, statikussal.

Marcosszal karöltve egy Chelsea-i patinás hotel, kevésbé patinás lobbijának átalakítására tettünk kísérletet. Eközben megtanultam egy pár újabb program alkalmazását. Örömünkre az ügyfélnek, pedig annyira tetszett a kiajánlott terv, hogy egy egész hotel áttervezését is az irodára bízta.

Remek lehetőség ez az ösztöndíj, minden lelkes építésznek. Életre szóló tapasztalatokkal lettem gazdagabb, melyet a jövőben nagyon jól tudok majd hasznosítani.