Páczelt Péter: Beszámoló barcelonai gyakorlatról

KULTÚRA, VÁROS, TÖRTÉNELEM

Barcelona belvárosát a Barri Góticot szűk, magas sikátorairól, középkori hangulatáról lehet felismerni. A tenger mellé épített városmag ad helyet a tartomány közigazgatási és kulturális középpontjának. Itt található a Generalitat (parlament), Városháza, Opera, Zenepalota, színházak és a különböző éjszakai klubbok sokasága. Éjszakánként és a nyári hétvégéken turisták tömege lepi el utcáit.

A 19 század közepén tapasztalt áldatlan lakóviszonyok keltette életre azt a kezdeményezést, aminek következtében gyökeresen megváltozott és megnőtt a város.

A Barri Gótic-ot körbeölelve épült az 1860-as években elkezdett , tervszerűen felépített Eixample (Ésamplé) nevű nagy kiterjedésű, hálószerűen  elhelyezett szabályos  tömbökből álló városrész .A negyed építése egybeesett a város modernista korszakával, ezért érthető, hogy itt találjuk a legtöbb épületet ebből az időből .(Gaudi, Montaner, Cadafalch) Itt él a város középosztályának nagy része. Az Eixample létrejötte magábaolvasztott több régen még független települést és ezek mára szerves részei Barcelonának. (Grácia, Sant)

Mai modern , nagyvárosi  arcát  az 1992-es olimpiára való készülődés során nyerte el. Az eseményre számtalan várost átszelő autópályát, utat  süllyesztettek a föld alá, helyet adva  parkokonak , tengeri sétányoknak, ekkor újítottak vagy hozták létre azt  a több tucat  parkot a  helybéliek örömére, amit bárhol a világból megirigyelnek.

Barcelonában –ahogy Spanyoloszágban bárhol máshol- rengeteg bár, található, ezek központi helyet foglalnak el az ittlakók életében. Egymást érik ezek a barátságos és családias félig étterem, félig kocsmáknak kialakított helyek, amelyek többnyire tele vannak, reggel, délben , este.

Bár a katalánok szórakozását szolgálja ,de sikere és hagyománya miatt a foci a  kulturális élet oszlopos része . A franco-i  elnyomás után a labdarúgás  vált az egyik kifejező eszköze katalánságuknak, és újkori lázadás a több száz éves  spanyol elnyomásra felelve.  A hazai bajnokságban  évek óta első helyeken szereplő Barcelona FC csapata a katalán kultusz része. Bámilyen kisebb súlyú mérkőzésen tele vannak a bárok üvöltő férfiakkal, komolyabb mérkőzés esetén a város bármelyik részén hallani a gól kiváltotta ovációt. (Talán legjobban kifejezi eme rajongást és elfogultságot csapatukkal szemben, hogy temetkezési szokásaikban is, az itt hagyományos urnák elé is büszkén helyezik csapatuk zászlaját, jelvényét.)

SZÁLLÁS-VÁSÁRLÁS

A szálláskeresés nem egyszerű művelet Barcelonában, ha jó ár-érték arányú lakást szeretne  választani a vadidegen tájban az arratévedt. Szerencsére nem egyedül érkeztem, barátnőmmel  együtt egy kisebb lakást (23 m2-es garzon) sikerült találni a város történelmi óvárosában a Barri Gótic tőszomszédságában, amivel elégedettek lehetünk, annak ellenére, hogy fűtés és csend nem jár a bérleti díjhoz. (415euró+ áram/hó). A keresésben segítőnk is akad: Manel, akit egy jóbaráton keresztül ismertünk meg.  Az első hetet az ő otthonában töltöttük, ez alatt sikerült megnézni több szobát is, de ezek többsége drága, piszkos, sötét hely volt.

A lakás több szempontból is szerencsés:

Itt van  a város történelmi magja, a Katalán katedrális – Santa Maria Del Mar,  a Katalán parlament (Generalit), a közelben a Rambla-ez a helyi Váci utca.15 perc séta  a tenger és a főpályaudvar, 4 megálló a munkahely, a  környék tele üzletekkel, 2 percre van egy új, tiszta, piac (Miralles). Az utcákon azonban éjjel-nappal hemzseg a nép. Déli tájolású a lakás, ezért még a nap is elér ide a szűk utca ellenére. A helyi diszkont boltban otthoni, vagy még olcsóbb élelmiszerhez lehet jutni. A kínai zöldségesben is sokkal olcsóbb, mint otthon.

KÖZLEKEDÉS

Barcelonának tökéletesen lefedett közlekedési hálózata van, aminek legmeghatározóbb eleme a 11 metrovonal, az ezt kiegészítő  különböző városi jeggyel is igénybe vehető vasút és HÉV-szerű vonat. Ezek a helyi és távolsági vonatok a városból könnyen elérhetők , áthaladnak a metrohálózat állomásain.

Fontos megemlíteni,hogy a jegyek nem egy utazásra  szólnak, hanem adott időtartamra – ez 70- 90 perc-, amivel bármennyiszer át lehet szállni más-más közlekedési eszközre. (0,8euró/jegy)

A metrócsomópontok sokszor átláthatatlanok, ha pl. vonalat  kell váltani, sokszor  keszekusza, hosszú folyosólabirintuson kell átbirkóznia magát az embernek.

Kezdetben – amíg nem volt biciklim- metróval közlekedtem a munkahelyemre . Ez 4 megállót jelentett. A bicikli, -amit egy utcai használt sportcikk piacon vettünk- nagyon jó szolgálatot tett, mert ezzel 10 perc alatt bent voltam, és  autóáradattal sem kellett szembeszállnom az utakon, ugyanis  első osztályú a város bicikliút hálozata. Sajnos a 2 hetes boldog tekerés hamar végetért egy tolvajnak köszönhetően, aki fényes nappal emelte el a lelakatolt járgányomat. Azóta gyalog járok, így ez 25-25 perc naponta.(Barcelona a biciklitolvajok melegágya, sok-sok lakattal illik lekötni a járgányt.)

Meghatározó a bmx-banditákat idéző civil motorosok  látványa pirosnál várakozó kocsisorok előtt. A meglepő ezekben, hogy a helyiek között minden korosztály használja a motorokat, kosztümös hölgyektől kezdve, öltönyös urakig, fiatal lányokig.

AZ ÉPÍTÉSZIRODA

no images were found

Az ösztöndíj elnyerése után a fogadóintézmény- építésziroda- keresése volt a feladat. A 80 barcelonai címre elküldött levelemre 7 választ kaptam ebből 4 iroda volt fogadóképes. Eredetileg a 3 hónapot Valenciában szerettem volna eltölteni, de onnan nem kaptam érdemi visszajelzést.

Barcelonában  az XV studiora (Xavier Vilalta studio d arquitectura) esett a  választásom, amit az iroda weboldala, (www.xvstudio.com vagy www.xvstudio/nuevaweb.com) az iroda munkái és csapata alapján választottam ki. Mint a honlapból kiderült, korábban is megfordultak már más magyar diákok ezen a helyen, de rajtuk kívül folyamatosan dolgoznak  ösztöndíjas – főleg erasmus-diákok az irodában.

Az irodai csapapot érkezésemkor  3 állandó katalán építész és 6 külföldi (ösztöndíjas, vagy díjazás  nélküli gyakornok) alkotta. Nagy meglepetésemre két magyar lány is épp itt tölti gyakorlatát.  Mint az ábra mutatja, szerencsésen használják ki az iroda válságban a lehetőségeket és alkalmaznak külföldi vagy hazai fiatal tanulókat.(Spanyoloszágban az euróapai átlaghoz képest nagyon magas a munkanélküliség a recesszió hatására, és az építőiparban bekövetkezet visszaesés is erősen tizedeli az építészirodákat.)

Mivel futó tervezési projektje nincs az irodának , ezért a néhány kivitelezés alatt lévó épületen kívűl építészeti pályázatokban vesz részt, ami azt jelenti, hogy egy adott település által elkészített részletes kiírásra  készítenek koncepcióterv szintű válaszokat a pályázaton résztvevő építészek. . Ezek nyílt, titkos pályázatok, ami azt jelenti, hogy bárki aki tervezésre jogosult részt vehet, de csak jeligével ellátva adhatja be  pályaművét.

SZAKMAI FEJLŐDÉS

Az építészeti pályázatokon való sikeres szerepléshez több fajta készség és ehhez kellő számítógépes  program ismerete  szükséges : rajzoló, látványtervezés, modellezés,  költségvetés tervezet,

Én érkezésem óta épület modelleket készítek, valamint számítógépes tervfeldolgozásban veszek részt. Ezek a  makettek egyszerre segít a ház terveinek fejlesztésben, ami azt jelenti, hogy készítés közben adott esetben a házból visszavágunk, kiegészítunk, hozzáadunk-elveszünk,  rugalmasan kezelve a papírt és más anyagokat alakítjuk a kívánt formára az épületet.  Ezt a folyamatot készítés közben rögzítjük,   amelyek fotói  aztán felkerülnek a végleges tablókra, mutatva a ház fejlődéstörténetét. Végeredményben pedig marad   egy megfogható és bemutatható szemléltő ’babaház’. Ezalatt elkészül az összes kiírásban kért munkarész, számítógépes élethű látváytervek, 1:200-as építészeti alaprajzok, metszetek, szemléltető ábrák , diagrammok.

Mindkét pályamű a Spanyolországhoz tartozó Menorca szigetén lévő-Mallorca melletti kisebb sziget- Ciutadella városába készült. Az első épület egy két ütemben felépítendő kongresszusi épület a második egy tánc-és zeneiskola koncertteremmel. Mindkettő érdekessége, hogy a homlokzaton megjelenő solar-panelek amellett, hogy energiatermelő funkciójuk van  egyszerre árnyékoló és építészeti szerepet is ellátnak. Az építészeti szerep alatt azt értem, hogy ritmust, vagy épp játékosságal látják el az amúgy monoton homlokzatot.

Xavier Vilalta  már az egyetem alatt praktizált, első megépült munkái ebből az időből valók. Az egyetemen tervezést oktat, emelett elnyerte egy rangosnak számító díjat, amit fiatal építészeknek adnak. Az eltöltött 3 hónap alatt sikerült jobban megismerni munkáit .

A 3 hónap alatt a weblapfejlesztés mellett mindvégig építészeti pályázat-készítésben vettem részt. Kisebb megszakításokkal, főleg a már említett modellezéssel foglalkoztam. Tervezési feladatot-sajnos-  nem kaptam a gyakorlat ideje alatt.  Szimpatikusnak találtam, hogy az iroda a különböző feladatoknál  az adott hely és adottságoknak megfelelő építészeti  választ kereste, azok nem sablonosan, mintát követve készültek, általában egy hosszabb keresés-mérlegelés előzi meg a végleges feldolgozást.   A végső formát tehát több  lépés után nyeri el a ház, a  gyakorlatom utolsó feladatánál a murciai auditorium tömegképzésénél 8-10 féle makett után hagytuk abba a tervezést.

Az irodában egymás között angolul kommunikáltunk. A spanyol tudásomat  nem sikerült elmélyíteni, nem volt lehetőségem nyelvtanfolyamra járni.

SZAKMAI FEJLŐDÉS-VÁROS-HELYI ÉLET

Természetesen már az első napokban igazolódott, hogy egy építész csak jól érezheti magát Barcelonában. (Persze nem építészeknek is melegen ajánlom a helyet.)

A római emlékektől kezdve minden építészeti kor rajta hagyta nyomát a városon.

A lenyűgöző nyugati testvérihez képest puritánabb román és gótikus katedrálisokon túl a reneszánsz polgári palotákon keresztül Barcelona legjellegzetesebb és maradandóbb korszaka a XIX. sz. végén felbukkanó modernizmus.

Antoni Gaudi munkáin kívűl az Eixample-ban egymástól elszórva találhatók a  modernista építészek alkotásai a kor szecessziós házai.

A város kortárs építészete is rendhagyó, számos „sztár” épített ide, amelyek mellett ugyan nem lehet pillantás nélkül elmenni, de számomra sokkal megkapóbbak a városban eldugott helyeken  felbukkanó helyi építészek (Josep Linás, Carlos Ferrater, Miralles) könyvtárai, lakóépületei, piacai.

A tenger és a part szerves része a városnak. A Földközi-tenger egyik legnagyobb kikötőjével büszkélkedhet Barcelona,  hatalmas óceánjárók látványa és vitorlásarmada fogad a Rambla végén. A kikötőtől északkeletre lévő partvonala több km-en keresztül kiépített járható nyitott homokos strand, kisebb öblökkel, hullámtörő mólókkal megszakítva. A jó idő  beálltával tízezrek lepik el a bícset, ha valaki igazán élvezni akarja a tengert, annak messzebb kell mennie a központtól.

Mint azt  a bevezetőben már említettem, a város számtalan pontján talál az ember szebbnél-szebb köztéri parkot, sétányt, kertet. A Spanyolországban szokássá vált  du. 2-4 ig tartó szieszta színhelyei ezek, rengeteg ember tölti itt az ebéd utáni ejtőzését.

Mindegyik parknak saját arca, milliője van. Léteznek szabadidős, sportot előtérbe helyezők, de rengeteg csendes sétára, családi hétvégére alkalmas  park van. Szembetűnő a hazai szemnek, hogy a parkok botanikailag is gazdagok  és folyamatosan gondozzák, tisztítják őket. (Nem csak a turistacélpontokon.)  A  játszótereken  szeretik az eredeti játékokat, kedvenceink voltak  a zenélő játékok ezen belül is  a „kőduda”, ami egy négy oldalán kilukasztott gumikavics, rálépve sípolni kezd.

Ittlétünk alatt tudattalanul is ,de érthetően  Budapesthez hasonlítottuk a várost felépítésében, lakóiban, működésében.

Barcelona számtalan helyével  hasonlít Budapesthez. A Földközi-tenger a Dunát szimbolizálja, a tengerből kinövő Montjuic a Gellért-hegynek felel meg, kontúrja is teljesen hasonló, az azt koronázó Citadella, az Eixample tömbjei a Nagykörút által határol Belváros tömbjeinek  testvérei. Sajnos a hasonlóságok idáig sorolhatók.

A legnagyobb különbség több hónapnyi élet után a szmog és zsúfoltság hiánya. Természetesen a turisták áradatát leszámítva.  Barcelonában, az autók eltűnnek a közterek  alatti parkolóházakban , alig látni parkoló kocsikat, sehol nem kell kerülgetni őket.

Sajnos a helyiekkel a nyelv ismeretének hiánya miatt nem sikerült jobban összeismerkedni, de azt tapasztalhattuk, hogy a krízis hatására számtalan tüntetés szerveződik a kormány és munkája ellen. A munkanélküliség itt is magasan tizedeli a vállalkozásokat.

A dél-amerikai bevándolrók egy része hazaindul, több lehetőséget látva szülőföldén.

UTAZÁSOK BARCELONÁN KÍVÜL

A három hónap alatt sikerült eljutnunk több közeli katalán kisvárosba is, többek között Tarragonába, Sitgesbe, Gironába. Mindegyik városnak Barcelonához hasonló gyönyörű középkori belvárosa van Tarragonában sikerült megnézni egy castell-t, ami toronyépítést jelent. Külöböző 30-40 fős csapatok mutatják be egymásnak ügyességüket és bátorságukat  a legkisebbektől az öregekig, s emelkednek a magasba  az egységet szimbolizáló embertornyok miközben  katalán népzene szól.

Egy kisebb magyar csapattal sikerült eljutni a katalánok szent hegyére Montserrat-ra. A Barcelonától 40 km-re lévő kolostor és mögötte magasodó hegység nem egy megszokott képződmény, lekerekített formái, és csúcsai csodálatos kilátást nyújtanak a környező vidékre.

A Costa Brava-n tett villámkirándulás során az ipari méreteket öltött turistaáradatot kiszolgáló partvidékeken  kívűl találni paradicsomba illő eldugott háborítatlan tengeri öblöket.

Barcelona,  2010.május 24.
Páczelt Péter