Fajcsák Dénes: Helyszíni jelentés Barcelonából

Utazás – A repülőút Barcelonába gondtalanul telt. A korai 6 órai indulás építészként kicsit megterhelő volt, ugyanis inkább később fekszünk, minthogy korán kelljünk, ezért a hajnal 3 órai kelés, azért rányomta bélyegét az első napra. Leszállás után a repülőtéren rendkívül gyorsan megkaptuk a csomagjainkat, és pár (8-10) perc sétával az elővárosi gyorsvasútnál (Renfe) már jegyet is váltottunk. A gyorsvasúttal 20 perc alatt szinte átszeltük a város és a Clot városrészi megállónál kis léptünk a rendszerből. A vasút tiszta, gyors, és klimatizált, a jegy ára pedig teljesen elfogadható: 3 Euro volt! Mivel nem volt még fix szállásunk, az interneten előre kiszemelt Hostelek végigjárásával kezdődött az első délelőttünk.

Hostel – Választásunk az építészetileg is érdekes, nem régen átadott Urbany Hostel-re esett a Via Meridiana-án, ahonnan jól látható a Jean Nouvel nevével fémjelzett Torre Agbar. Érdekes, mágikus élmény volt egy építészeti ikonszerű épület (szobaablakból is látható) látványával feküdni és kelni. A hostel fiatalos, jól szervezett, ötletes megoldásokkal maradandó élményt nyújtott első pár napunkra, bár az állandóan működő központilag szabályozott klímaegység, kicsit már túlhűtötte a helyiséget, ami némi diszkomfort érzetet okozott. Sajnos a 3. napon az szoba árát érthetetlen okok miatt majdnem a duplájára emelték, ezért távoztunk. Az épület tiszta, érdekes, a reggeli benne van az árban, ami nagy segítség, és a wifi hálózat is jól működik.

Szálláskeresés – Mivel ketten érkeztünk a fogadóirodához, így két főre kerestük a szállást, ami igen csak nagy akadálynak bizonyult. Összesen 40-50 hirdetésre jelentkeztünk, amiből végül 6-7-et adtak volna ki nekünk, de ebből csak 2-3 volt ami szóba jöhetett. Sajnos a legtöbb lakás 4-5 szobás, és rendkívül lepusztult, lelakott állapotban volt, amelyen a jelenleg bentlakók igénytelensége még tovább rontott. 300-350 Euro-t kértek, ablaktalan belső, dohos, penészes, büdös szobáért, amelyben a matracra még vegyvédelmi ruhában sem szívesen feküdtem volna rá. Ezzel szembesülni lakásról lakásra, lehangoló érzés volt. A főnökség rendkívül kedves volt, mert az egyik vezető befogadott minket Cabrils-i otthonába, ahova az egyik céges autóval tudtunk ki-be járni, Barcelonától 25 km-re. A család nagyon vendégszerető és kedves volt, ezért az első 1-2 hét nehézségeit feledtették velünk. Végül 2 hét keresés után Barcelona legautentikusabb negyedében, a Raval-ban, sikerült két szobát bérelnünk, egy nappali+3 szobás lakásban.

MINDENNAPOK

Szállás, környék – Sajnálatos módon, az iroda a város átellenben lévő részén helyeszkedik el, cca 8 km-es távolságra. Ennek a távolságnak a leküzdésére kerékpárokat szereztünk be, melyeket, távozásunkkor remélhetőleg el tudunk majd adni, feltéve ha addig nem lopják el. Visszatérve a környékre. A Raval Budapest 8. kerületéhez hasonlatos, a város egyik legrégebbi területe, szűk utcákkal, hihetetlen keskeny magas épületekkel, már-már Velencét idéző hangulattal. Sajnálatos módon, ezt a városrészt ugyanúgy elérte a leépülés, mint a mi 8. kerületünket. Az elbeszélések szerint borzasztó volt a közbiztonság a 90-es évek elején, de az 1992-es barcelonai olimpiának, és annak a gazdasági löketnek, ami az olimpiának volt köszönhető, a város vezetősége egy végiggondolt, kemény városrehabilitációt lefolytatva, ma már az egyik turisták által legkedveltebb részévé lett. Bár személyünk és értékeink biztonságára jobb odafigyelni, az idetelepített rendőrőrs, valamint a folyamatosan cirkáló rendőrök jelenléte miatt, talán a város az egyik legbiztonságosabb kerülete közé tartozik már. A kerület igazából gyűjtőhelye az összes bevándorlónak: pakisztániak, afrikaiak, törökök, arabok, és még sorolhatnám a színes felhozatalt. Késő délutántól tömöttek, az utcák, és a terek, a kávézók, éttermek teraszain alig találni szabad helyet. Rendkívül pezsgő az éjszakai élet, amely a hajnali órákban csendesedik. Rengeteg a látnivaló: műemlék jellegű épületek, és modern épületek sora vár felfedezésre a kis utcákban rejtőzve. Az árak megfizethetőek.

Közlekedés – A városi tömegközlekedés Barcelonában rendkívül jól szervezett, végiggondolt, utas-barát és gyors. A metróvonal szinte teljesen behálózza a várost, gyors, tiszta, pontos, klimatizált, egyszóval rendkívül urbánus. Buszt emiatt nem is kellett kipróbálnunk. Az autó úthálózat is jól működik, volt alkalmunk kipróbálni a lakás keresés alatt (megkaptuk a céges autó, az ügy mielőbbi lezárása érdekében.) Ami kicsit szokatlan, hogy szinte csak egyirányú utcák vannak, illetve a különböző irányokat, ha egy utcában is vezetik, zöld, sétáló, és kerékpárutas övezettel mindenképpen osztják. Ennek eredményeképpen sokkal élhetőbb, esztétikusabb utakat láthatunk, amelyek inkább a gyalogos, és kerékpár forgalmat helyezik előtérbe, az autóforgalommal szemben. A parkolás rendkívül nehézkes, ezért a barcelonaiak szerintem a legnagyobb motorparkkal rendelkező városlakók. Nagy dugókat nem tapasztaltunk, a reggeli és késő délutáni órákban, a városba érkezők és elhagyóknak köszönhetően erős a forgalom, de vállalható, és élhető minőségben. Rengeteg gyorsforgalmi, és elkerülő út működik, és épül jelenleg is.

Munkába járás – Lakásunktól átszállás nélkül az egyik metróvonallal el lehet érni az irodát. Beköltözésünk óta viszont kerékpárral járunk az irodába, ami viszont leírhatatlan élmény: a tengerparton reggeli órákban végigkerékpározni. 8 km-es utat 20-25 perc alatt kényelmesen lehet abszolválni.

Vásárlás, főzés – Bár az albérletek elképesztően drágák, és nagyon sokba kerül elmenni egy szórakozóhelyre is, de legalább az élelmiszerboltok teljesen jó árban vannak. A termékek nagy része annyiba kerül, mint otthon, viszont általában jobb minőségűek az alapanyagok. Az iroda egy gyártelepen található, amelyhez tartozik egy étterem, ahol fizikai munkásoknak főznek leginkább 3 fogásos menü van üdítővel 8 Euroért. Rendkívül laktató, olcsó és ízletes is számunkra. Helyi különlegességek mindig fellelhetőek a napi menüválasztékból. A hétvégéken főzéssel oldjuk meg az étkezéseket.

no images were found

FOGADÓIRODA

A hely – Az iroda Barcelona egy fejlesztés előtt álló gyártelepi részén található, a központtól észak-keleti irányban (340 C. del Bolivia). Az iroda, az egyik téglából falazott régi, otthoni remiz csarnokra emlékeztető épület emeletén került kialakításra. Impozáns egyterű iroda, 300-400 m2, a különböző funkciók bútorokkal elválasztva. Az iroda kialakítása ötletes, a téglából falazott felületeket nyersen lepucolva hagyták, az újra vakolt felületek hófehér színben készültek. Az iroda marketing színe a narancs. A fő bútorok ezzel a színnel kaptak kiemelést.

Szakmai bemutatás – Az EXE arquitectura céget Marc Obrado, Eli Sadurni, Jaume Valor alapította. Az iroda lakóházak, iskolák tervezésével és belsőépítészettel foglalkozik, országszerte sok munkájuk valósult meg. Terveik nagy része egyszerű, letisztult formavilágú, funkcionális jól végiggondolt, érdekes anyaghasználattal kezelt épületekből áll.

Marc Obrado és felesége Eli Sadurni – A cégalapító Eli és Marc, a 40-es éveikben járnak, jókedélyű, mosolygós katalán házaspár (2 két kisfiuk van, Pol és Cesc). Nagyon barátságosak és érdeklődők. Eli most próbál visszaszokni az itteni „gyes” után, ezért igazság szerint csak fél munkaidőbe jár be, és még nem vette fel a munka ritmusát. Adminisztratív ügyekkel foglalkozik, de látszik rajta, hogy hiányzik neki a tervezés. Próbál belefolyni néha-néha a tervegyeztetésekbe. Későn jön, korán megy. Férje, Marc aki az iroda ügyvezető igazgatója, 100% ban a manage-eléssel, és munkaszervezéssel, prezentálással foglalkozik. A számítógépet csak levelezésre használja. Szinte egész nap úton van és telefonál.

Jaume Valor – Jaume egy okos, művelt, kis alacsony, karakteres arcú ember, mélyen ülő kis barna szemekkel. Jól beszél angolul, spanyolul, és természetesen katalánul. Több épülete került publikálásra. Igazság szerint semmi különös, vagy kiemelkedő, vagy rossz tulajdonságot nem tudtam nála ez idő alatt megállapítani. Enyhe letörölhetetlen mosollyal a száján teszi nap, mint nap a dolgát. A munkaszervezés nem a legnagyobb erőssége, de ügyes tervező, sok ötlettel. Általában átlátja a teljes munkát, logikus észrevételei vannak. A cégnél a tervezésekért felelős legfőképpen, de adminisztratív ügyek is jutnak neki bőven! Általában jókedvű és nagyon kedves, de a hangulata hirtelen nagyot tud fordulni: többször volt hogy telefonon felbosszantották, azután nagy telefoncsapkodás és káromkodás közepette vezeti le feszültségét. Miután lenyugszik, visszaváltozik mosolygós jófejjé. Mivel magam is hasonló ember vagyok, meg tudom érteni dühkitöréseit, és nem tartom ettől őt kevesebbnek vagy másnak.

MUNKATÁRSAK

Laura – 32 éves katalán építész, a Barcelonai Műegyetem Építész karán végezte tanulmányait. 6 éve, a cég alapításától kezdve itt dolgozik. Csendes, megbízható, érdeklődő! A hétfői csapatmegbeszélésekre ő készíti el a heti munkakiosztásokat. Építészeti hitvallásáról, gondolkodásmódjáról, még nem sok lehetőségünk volt tapasztalatot gyűjteni. Mataróban él, onnan jár be dolgozni.

Oscar – 36 éves katalán építész, a Barcelonai Műegyetem Építő karán végezte tanulmányait. 2010 szeptembere óta dolgozik az EXE-nél. Rendkívül jó a humora, az iroda hangadója. Az iroda kivitelezés alatti munkáit felügyeli, költségvetéseket készít, a tervezésben nem nagyon vesz részt, inkább a megvalósulási szakasz az, ami az ő asztala. 2 gyermeke van Sitges-ben él családjával.

Marc Abril – 32 éves katalán építész, szintén a Barcelonai Műegyetem Építész karán végezte tanulmányait. 6 éve, a cég alapításától kezdve itt dolgozik. Csendes, segítőkész, de nem túl érdeklődő. Bejön teszi a dolgát, majd hazamegy. Van egy kislánya, és felesége szeptemberre várja második gyermeküket. AutoCaddel rendkívül gyorsan dolgozik. A feldolgozási, dokumentálási teendőket végzi.

FUTÓ PROJEKTEK

Az irodának jelenleg nincs konkrét munkája. Marc elmondása szerint nehéz építésznek lenni manapság Spanyolországban és Barcelonában is. Ezt el is hiszem, Magyarországon is valami hasonló a helyzet. Ebben a három hónapban, amit itt töltök, két pályázaton veszünk részt, az egyiket, aminek keretében Belgiumba, a másik pedig Panamába. Sajnos egyebet nem tudunk róla, ugyanis Laura a pályázati kiírás anyagát tanulmányozza lassan már 2 hete, de információt nem közöltek egyikről sem. Kíváncsian várjuk. Eddig érdemi munkám, egy családi ház engedélyezési tervének módosítása volt az első 2 hétben, amelyet adminisztratív elfoglaltságaik miatt Marca (Marc Abril) megkért, hogy fejezzek be. Emellett részt vettem, egy konténerház tervezésében, de igazság szerint a munka oroszlán részét Gábor végezte, hiszen ő volt a megbízott felelőse. Az iroda az elmúlt hetekben az ISO minősítésének meghosszabbításával volt lekötve, és mivel nincs tervezési munkájuk, jelenleg 2 általuk tervezett társasház átadás előtti műszaki felügyeletei, valamint a munkaszerzés, amire leginkább koncentrálnak.

VÉGZENDŐ MUNKA, NAPI FELADATOK, HASZNÁLT ESZKÖZÖK

Egyelőre kötetlen a jelenlétünk, hiszen munka híján nem nagyon tudnak minket „termelésre” felhasználni. Ez kellemetlen számunkra is, és számukra is, ezért a lyukas időket igyekszünk építészeti önképzéssel tölteni, ezért a hitetlenül értékes és gazdag folyóirat illetve iroda könyvtár anyagát bújjuk amikor csak tehetjük. A hétfő délelőtt egy heti megbeszéléssel indul, ahol a heti teendőket osztja ki Laura és Marc. A munkaidő 9 – 9:30 körül kezdődik (kötetlenül) 13-15 óra között szintén szabadon lehet ebédidőt eltölteni 1-1,5 órában, és a munkaidő este 19-20 körül végződik. Pénteken saját bevallásuk szerint csak 2-ig szoktak maradni, de mindig tovább maradtak.

VÁROS

Műemlékek, terek, utak – Műemlékek, és műemléki jellegű épületeknek se szeri se száma. Barcelonán jól látszik, hogy a világháborúk nem okoztak olyan sebeket, mint mondjuk a mi Budapestünknek. Utcáról utcára átsüt a több százéves épületek, városszerkezet, szűk utcák, teresedések váltakozásával a régi idő hangulata. A citadellán található vár, a belvárosban, a Gótikus negyedben a régi városfal, és belső vár mellett számtalan templom, katedrális, palota megtalálható, és persze nem utolsó sorban Gaudi épületei, amelyek a turisták kedvencei közé tartoznak. A leghíresebb a még mindig épülő Sagrada Familia. Modernkori műemlékek közül Mies van der Rohe Barcelona pavilonjának rekonstrukciója, ami számomra a legérdekesebb volt.

Kortárs építészet – Barcelona kortárs építészete igen ellentmondásos, és megosztó erejű. Sokan modern építészet katalán gyűjtő helyét látják benne, sokan pedig pont az ellenkezőjét. Az a szélsőséges megosztottság viszont egy nagyon fontos fegyvertényt jelent, hogy Barcelona mkortárs építészetével elkerülte az építészek legnagyobb rémálmát, a KÖZÖNYT. Mindenki beszél róla vagy így, vagy úgy. Az átlag embereknek is vagy tetszik valami, vagy nagyon nem. Jaume-vel beszélgetve, ő úgy fogalmazta meg építészként: hogy Barcelona az a hely, ahol a legnagyobb építészek, legrosszabb épületei állnak. Van itt Foster torony, Calatrava torony és híd, Chipperfield irodaházak, Perrault toronyház, Herczog és DeMeuron Forum, Miráles múzeum, Lineas irodaház, Nouvel torony és még sorolhatnánk tovább.

Kulturális élet – Valami mindig történik Barcelonában. Amióta itt vagyok, volt már San Joan ünnepe, múzeumok éjszakája, Harley Davidson napok, program-program hátán. Valamilyen program mindig van, folyamatosak a kiállítások, a koncertek, és általában nagy az élet a városban, késő éjjelig tele van emberekkel minden. Barcelona egy izgalmas, urbánus, 21-századi jól működő nagy város, a nagyvárosokra jellemző ellentmondásossággal!

Barcelona, Fajcsák Dénes