Urbanovics Bernadett: Helyszíni jelentés Genovából

AZ UTAZÁS

Május 2-ával kezdődött a szakmai gyakorlat, a munka megkezdése előtt pár nappal érkeztem meg Genovába. Minden lehetséges utazási módot megvizsgálva (vonat, busz, repülő) a repülő tűnt a legkedvezőbbnek, így a WIZZAIR pisai járatát választottam, bár már nem voltak annyira olcsók a jegyek, mert két héttel indulás előtt foglaltam le. A másik lehetséges mód, hogy Milánó/Bergamoba vegyem a repülőjegyet. Mindkét esetben még 2,5 óra vonattal Genova. Genovában is van repülőtér, de nagyon kevés járat indul innen, és azok is inkább csak az olasz városokba mennek. Az utazás viszonylag egyszerűen ment, Pisaban nagyon könnyű megtalálni a vasútállomást a jegy-automatáknál pedig nagyon segítőkészek voltak a helyiek.

A SZÁLLÁSKERESÉS

Mivel már az Erasmus program keretén belül volt alkalmam kipróbálni a külföldi szálláskeresést, ezért nagyon szerettem volna még otthonról találni valami biztos fedelet az első napra. A szálláskeresés általában úgy indul, hogy megérkezéskor egy pár napot vagy akár egy hetet is hostelben kell tölteni, ami kb. 15-35 euro éjszakánként, és be kell járni a várost, albérleteket nézve. A másik lehetőség a couch surfing, ami egy olyan közösségi oldal, ahol lehet találni egy két éjszakára befogadó embereket. Regisztráltam is magam, de csak legvégső esetben akartam idegenekhez bekérezkedni. Ezért egy hónnappal kiutazás előtt elkezdtem nézi a www.baceka.it illetve www.easystanza.it oldalakon a hirdetéseket. Egyágyas szoba 200-350 euro +rezsi, kétágyas szoba 160-300 euro fejenként. Természetesen a belváros drágább. Sok hirdetésre írtam, volt, amire válaszoltak, de a távolság és az, hogy csak egy hónap múlva érkezem nagyon megnehezítette a lefixálást. Végül is 3 nappal az utazás előtt sikerült egy litván lánnyal felvenni a kapcsolatot, aki szobatársat keresett és kifejezetten erasmusosokat részesített előnyben. Így érkeztem meg Genovába és találtam meg nagy nehezen a lakást. Két napot szántam a berendezkedésre és a környék felderítésére, aztán még a gyakorlat tényleges megkezdése előtt jelentkeztem az irodában is.

LAKÓTÁRSAK ÉS KÖZÖSSÉG

Szerencsésnek mondhatom magam, mert nagyon jó szállást sikerült találnom, leszámítva a távolságot és a környéket. Sokan ajánlották, hogy keressek közelebb az irodához valami szobát, de a mostani helyemen annyira jók a lakótársak, hogy nem szívesen kockáztatnék. Tehát hála a lakótársaknak akár minden estére akad program, és a környezet nagyon multikulturális.

A SZÁLLÁS ÉS A MUNKAHELYRE TÖRTÉNŐ BEJÁRÁS

Még otthonról próbáltam tájékozódni mik is a veszélyes kerületek Genovában, hogy elkerüljem őket, de végül sikerült pont egy ilyen környéken szállást találni. Mint kiderült a litván lány nem szobatársat keresett, hanem valakit maga helyett, mert ő bébiszitterként szeretett volna továbbra a városban maradni, és kellett költöznie. Így végül is sikerült singolát/egyágyas szobát találnom 230 euróért havonta illetve még 20 rezsi. Maga az épület Sampierdarena kerületben van, ami azért veszélyes, mert a rengeteg – főként dél-amerikai – bevándorló is itt lakik. Egyébként én még nem hallottam incidensről, de ha lehet, este nem mászkálok egyedül. A tulajdonos viszont rám szólt, hogy ha nem vagyok otthon, zárjam be az ablakon a spalettát. Bár a szállás mellett közvetlen egy színház és egy bár is van, így este is van élet a környéken, nem kifejezettem veszélyes.

A lakás nagyon nagy 200 m2: óriási konyha, étkező, fürdőszoba, illetve 4 kiadó szoba. A lakótársak olaszok, illetve a szobában előttem csak külföldi erasmusosok voltak, ezért szívesen fogadtak.

Sajnos elég messze esik a szállás és a munkahely: 1 óra gyaloglásra. Viszont nagyon jó a közlekedés a két pont között, éjszakai és nappali járatok terén is. Busszal körül-belül 15-20 perc. Havi bérlet 43 euro, jegy 100 percre 1,5 euro.

IDŐJÁRÁS

Egy szóval: nagyon szeles, ami kellemes a kánikulában, de ha borús az idő, akkor akár hideg is lehet. Sajnos a tavaszi kiutazás miatt inkább melegebb ruhákat hoztam magammal, pedig májusban már igazán nyári idő van. Azt hallottam, hogy olykor nagyon csapadékos errefele az idő, de eddig csak kétszer volt futó zápor, általában süt a nap, a tenger miatt néha fülledt a levegő.

A VÁROS ÉS A LAKOSOK

A város nem valami szép. Alig van zöld park vagy városrész, inkább egy betonrengeteg az egész. Ezen kívül nagyon nagyok a szintkülönbségek a városban: meredek emelkedők és lejtők. A szűk sikátorokban pedig erős szag uralkodik, hála a kutyáknak és az embereknek. Genova okáig nem is volt egy turisztikai célpont hisz a jelentős forgalmú kikötője miatt, tengerpartjának nagy része kikötő és iparvidék volt, amit ma már nem használnak. Üres, lerobbant gyárépületek szegélyezik a partot. A belvárosban volt egy kezdeményezés, hogy helyreállítsák a középkori kikötő környékét, a porto antico-t, így felkérték a Genovában dolgozó Renzo Pianot a központban lévő kikötő környékének helyreállítására. Így most ez az egyik turista célpont az Aquario-val. Ezen kívül még a történelmi városrész mondható szépnek, nagyon jellegzetes a szűk sikátorok miatt labirintusnak tűnő belváros. Napközben alig éri nap ezeket az utcákat így nyáron is hűvösek.

Érdekes a lakosok összetétele. Azt mondják ugyanis, hogy Genova a legöregebb város a világon. Azaz itt él a legtöbb nyugdíjas, ami nagyon szembeöltő, tele van idősekkel az autóbusz és az utcák. A lakosság másik részét a bevándorlók képezik: afrikaiak, dél-amerikaiak, marokkóiak, stb. Maguk a genovaiak nagyon zárkózottak, nem túl barátságosak, keveset is ismertem meg eddig, illetve azt mondják a skótok és hollandok után ők a harmadik legfukarabb népség. Esténként a belvárosban az idősek vízzel teli zacskókat dobnak a lent bulizó fiatalokra, szóval tényleg veszélyesnek tűnnek.

A FOGADÓIRODA SZAKMAI BEMUTATÁSA

Az irodát interneten keresztül találtam meg, és egy előzetes skype-interjú után küldtem ki a training agreementet. Ezután még emailben tartottam a kapcsolatot a főnökkel. Előttem még nem fogadtak külföldi gyakornokot. Az iroda profilja főként urbanisztika és restaurálás. Jelenleg hatan (30-40 év közöttiek) dolgoznak az irodában, ami egy a történelmi kikötőben lévő középkori raktárépületben található. Maga az iroda nagyon igényesen van kialakítva és jól felszerelt. A céget 1994-ben alakította a tulajdonos, Luca Dolmetta. Az évek során az iroda tervezett középületeket, lakó-és kereskedelmi épületeket, a közterületeket, a városrendezési terveket, mezőgazdasági, ipari és történelmi területek rehabilitálását, illetve részt vett számos nemzetközi versenyen és a kulturális eseményen.

A kollégák közül az egyik restaurálási szakember is és ezekben a munkákban működik közre, illetve van egy modellező műhellyel rendelkező kolléga, aki nagyon komoly maketteket készít az egyes projektekhez.

FUTÓ PROJEKTEK

Az iroda jelenleg Dolce Aqua-ban tervez egy várrom-restaurálást, illetve konzerválást és a környező kert rendezését. Ez egyébként az iroda fő profilja. Ezen kívül Taggio városrendezési tervének elkészítése is folyamatban van. Vannak újonnan épült projektek is: egy 5 lakásos társasház kiviteli terve, illetve most kezdünk bele egy iskolabővítési pályázatba, ami egy Svájci faluban található. A munkák leginkább Észak-Olaszországban, főként Liguriában, illetve Svájc, Ausztria környékén találhatóak.

A VÉGZENDŐ FELADATOK

Az első héten a Dolce Aqua-i várrom terepét kellett modelleznem és terep-metszeteket készítenem róla. Azt a saját gépemen ArchiCad-del készítettem el. A további hetekben a többlakásos társasház kiviteli tervében segítettem a mentoromnak, Williamnek. Főleg részletrajzokat, konszignációt, burkolatkiosztást, kisebb javításokat osztanak rám. Ezt már az irodai gépeken, AutoCad 2007-tel kell megrajzolni. Lehetett választani, hogy angol vagy olasz verziót részesítem előnyben.

NAPI MUNKA

A munkaidő nem valami kedvező. Reggel 9:00-13:00 majd másfél óra ebédidő és délután 14:30-19:00. Az ebédidő sajnos nagyon sok ahhoz, hogy a városban el lehessen tölteni és nagyon kevés ahhoz, hogy haza lehessen menni. Ráadásul még a bevásárlást sem lehet ez alatt megtenni, mert a boltoknak még a szupermarketeknek is ugyanez a nyitva tartása, amit egyszerűen értelmetlennek tartok. Az élelmiszerek egyébként körülbelül kétszer annyiba kerülnek, mint otthon. Kenyérfélék, zsemlék pl. 3,2 euro / kg!

Egyébként a munka végzés időpontjait nem tartják be szigorúan. Hétvégén általában nem kell dolgozni, eddig egy szombaton mentem be az irodába, egy pályázat ismertetése miatt.

HASZNÁLT MUNKAESZKÖZÖK, MUNKAKÖRNYEZET

Mint már említettem főként AutoCad-del, Photoshoppal, Sketch Uppal dolgoznak Win XP alatt. Van, aki saját laptopon végzi inkább a munkát. A kiviteli tervek kicsit eltérőek az otthon látottaktól, mindent A3 fekvő méretben dokumentálnak hajtogatás nélkül spirálozva. A műemléki épületek kezelésének és tervezésének Olaszországban egyébként is nagy hagyománya van, ezért ez a rész teszi ki a nagy részét a dokumentációnak. Nagyon részletes elemzéseket végeznek az egyes falakon, minden egyes követ fotó alapján kirajzolnak. Egy munkába tehát sok energiát fektetnek. Még műszaki leírást nem láttam, azt a rajzoktól külön dokumentálják.

BESZÁMOLÓ A HELYSZÍNEN MEGLÁTOGATOTT MŰEMLÉKEKRŐL

A város nevezetességei a régi kikötő, az Aquario épülete, ahol a tengeri élőlények kiállítása tekinthető meg. Közel a kikötőhöz található Kolumbusz Kristóf háza is, elég romos állapotban, az egyik legkedveltebb turista látványosság, illetve a világ első banképülete szintén Porto Anticonál. A régi városfalból már csak néhány bástya van beépülve a szoros városszövetbe.

A fiatalok által leginkább látogatott helyek az úgynevezett centro sociale-k. Amik elhagyott épületek voltak, míg az egyetemisták kézbe nem vették és nem kezdték el üzemeltetni. Filmvetítéseket és különböző programokat szerveznek benne, illetve nem nagy haszonnal árulják a sört.

Liguria tartomány szépsége abban rejlik, hogy a magas hegyek és a tengerpart itt találkozik. Így a strandok inkább sziklák és kövek, ritka a homokos tengerpart. Amit még nem láttam, de tervezem megnézni a Forti, azaz a hegyen lévő erődök, várromok. Azt mondják kb öt óra szükséges ahhoz, hogy mindegyiket egy túra alatt megnézzem.

Amerika felfedezésének 500 éves évfordulójának az emlékére 1992-ben épült fel a régi kikötő helyén egy szórakoztató központ, mely megtartotta a régi nevet: Porto Antico. A komplexumban található Európa legnagyobb akváriuma (Acquario di Genova) is, de helyet kapott egy nagy tér padokkal, pálmafákkal és a Bigo-val. Ez utóbbi egy multifunkcionális térdíszítő elem, mely fel tud emelni egy emberekkel teli kabint a magasba. De a komplexumban található yacht kikötő, multiplex mozi, Nemzeti Antarktisz Múzeum, könyvtár, konferenciaterem, kiállítóterem, játszótér és néhány étterem is.

A Palazzo Ducale jelenleg talán Genova legismertebb épülete, mert itt tartották 2001-ben a G8 csúcstalálkozót. Az épület a főtér (Piazza de Ferrari) mellett helyezkedik el, és eredetileg két palota egyesítéséből alkották még a XIV. században. 1981 óta a genovai kultúra épülete, múzeum, információs központ, kongresszus-, és kiállítóterem valamint “átalánydíjas” étterem (adott pénzért akármennyit lehet fogyasztani) is található benne.

Genova világítótornyához hasonló valószínűleg nincs sok a világon. A híres Lanterna – Genova jelképe – kilenc évszázad óta működik. Eredetileg egy hegyen állt, de mára azt már elbontották körüle, így ma már csak egy szikladarabon áll. 1543-ban újjáépítették, de csak azért mert egy felkelésben megsemmisült. Azóta a 117 méter magas világítótorony változatlan formában áll. Bár mint az 1482-es festményen láthatjuk, korábban sem különbözött sokban mai formájától. Fénye tiszta időben 36 tengeri mérföldre világít el.

KORTÁRS ÉPÍTÉSZETI ALKOTÁSOKRÓL

A város sűrűn beépített, így nincsenek új épületeteknek, főként a meglévő műemlékek felújítása jellemző a város kortárs építészetére. Mint már említettem itt található Renzo Piano irodája, az ő nevéhez fűződik a Porto Antico rehabilitálása, a kikötőben egy nagyon jellegzetes nyolckarú polipra emlékeztető panoráma torony és a Banano Cunami fedettnyitott szórakozóhely, illetve a régi pamut-raktár épületének átépítése.

KIÁLLÍTÁSOKRÓL

Gyakran rendeznek vásárokat a városban, megérkezésemkor épp az EURO FLORA nevű híres nemzetközi növénykiállítás volt. Illetve a tereken szinte minden nap más sátrat állítanak fel: volt már képregény kiállítás, sportnap, genovai focaccia ünnepe, nutella ünnep.