Berényi Zsófia: Helyszíni beszámoló Madridból

Már december van és én egy hónapja érkeztem Madridba. Nagyjából májusban, amikor jelentkeztem a programra, elhatároztam, hogy új fogadóirodát igyekszem keresni… mivel, mint hallottam a listán már szereplő barcelonai irodáknál egyszerre több magyar is tartózkodik. Én úgy éreztem, olyan helyre szeretnék menni, ahol én vagyok az egyetlen magyar, így elősegítve, hogy spanyolul kényszerüljek kommunikálni. És bár Barcelonába szerettem volna menni inkább, Madrid lett belőle. A Nieto Sobejano Arquitectos volt talán a második iroda ahova elküldtem a jelentkezésemet, és mintegy egy héten belül választ is kaptam, hogy örömmel fogadnának. Ezzel az ígérettel a zsebemben tovább kerestem Barcelonában, ahol 10 helyből egy helyen sem tudtak fogadni, és talán 2-3 küldött választ is, hogy ámbár tetszett nekik az anyagom, sajnos ingyen sincs mit csinálni. Tehát maradtam végülis Madridnál. Én a 2004-2005ös tanévben már voltam itt az egyetem Erasmus ösztöndíjjal félévet, így minden bizonnyal a már meglévő nyelvtudásom és az önézetrajzomban szereplő Politecnica Madrid is érte el azt, hogy engem választottak. Yolanda, az iroda adminisztrátora szerintem kivételes eset a spanyol titkárnők között, minden levélre két napon belül válaszolt, segítőkész és egyértelmű volt.

MADRID, HASZNOS TIPPEK

Kíváncsisággal vegyes nosztalgiaérzéssel érkeztem meg. Arra nézve, hogy a város mit változott az utóbbi 7 évben szembetűnően, az apró megfigyelésekből álló listát minden nap bővítgetem. Először is a metróvonalak folyamatosan nőnek, tehát már az új T4es terminálig is kimegy a metró, de újabban kérnek plusz 1 Euró kiegészítő díjat a reptéri megállókra. Aztán a 10es Metrebús jegy ára, ami a metrón korlátlan átszállásra jogosít, a 2004-es 5.70 ről 9.30ra emelkedett, ami majdnem a duplája. Bizony Madrid már nem is annyira olcsó…. (a havibérlet 47 euró körül van, de csak naptári egész hónapra lehet venni) Nyolc napig hostelben laktam, és nekiláttam a lakáskeresés fárasztó és lehangoló munkájának (a legjobban használható honlapok: www.easypiso.com, www.idealista.com, www.segundamano.es ). A jó lakások akár egy nap alatt eltűnnek, így legjobb, ha telefont ragadunk, és gyorsan megbeszélünk egy időpontot, amikor megtekinthetjük. Semmiképp se vegyünk biztosra semmit megtekintés nélkül! Ahol a szobában nincs kép az ablakról, az általában azért van, mert nincs is ablak! Esetleg, ha éjszakai kép, az szintén azért trükkös, mert ha van ablak, az valószínűleg egy WCablakokkal tűzdelt belső udvarra néz, tehát fény az épület magasságától függően nem jut le, friss levegő pedig kevéssé van. Azért van némi előnye az ilyen szobáknak az áron kívül: nyáron hűvös, télen melegebb, és csendes.  Nagyon fontos tanács, ha télen jövünk, mindig kérdezzünk rá a fűtésre, mert vannak lakások, ahol nincsen. Ők hősugárzókkal oldják meg, ami mondanom sem kell, hogy hatalmas elektromos számlákat eredményez kis hatásfokkal.

A lakások minősége sajnos semmivel sem jobb, mint annak idején, azaz 13 szoba megtekintése után költöztem be egybe, ami elfogadható, de a lakótársak kevésbé így várhatóan ismét máshova költözöm. A kiadó lakások nagyrésze sötét lyuk, hosszú ablaktalan folyosókkal, lehasznált bútorokkal (vagy anélkül) , belső udvarra néző szobákkal. És mindezt kb 350 eurótól fölfelé. A szebb szobák már 450+rezsi körül tartanak, ami egy jó 100 eurós emelkedés a hét évvel ezelőttihez képest. A rezsi általában 50 euró körül van havonta. Talán ezt megmagyarázom pár szóval. Véleményem szerint a magas árak oka a rengeteg diák, akik szinte mint albérletben laknak, mivel szinte egyáltalán nincs megfizethető kollégiumi rendszer. Ők más lehetőség híján a szüleik segítségével kifizetik ezeket az árakat, így lakást birtokolni Madrid belvárosi részein felér egy biztos befektetéssel.

Madrid egy 4 milliós város és a belváros tulajdonképpen hatalmas. A régi óváros a mai térképek déli részén helyezkedik el a Sol körül, de valójában a mai városközpont északra jóval kiterjedtebb a pénzügyi vállalatok tornyaival és az üzleti negyeddel, nagyjából a két nagy pályaudvar (Atocha délen és Chamartín északon) között. Az építésziroda északon helyezkedik el és a Paseo de Castellana észak-déli tengelyétől keletre, ami a drágábbik része a városnak…ennek megfelelően nem találtam kiadó szobát az iroda környékén.  A közelében található az Estadio Barnabéu ami a Real Madrid stadionja. Városnézésben a lakáskeresés a kevés szabadidő miatt nem jeleskedtem, de elég sok mindent láttam és megismertem, amikor Erasmuson voltam itt. Közlekedésben a legegyszerűbb a metró, talán 10 vonal van és behálózza az egész várost korlátlan átszállással. Vannak buszok is, de ezek vonalairól információt megtudni jóval nehezebb feladat.

IRODA

Az iroda egy saját maguk számára átalakított épületben található, amibe első nap megérkezve tátva maradt a szám. Sose nem dolgoztam még ilyen igényes irodában, szinte olyan érzés mintha én is sztárépítész lennék csak azért, mert ott dolgozom …. Kérdésemre válaszolva elárulták, hogy mintegy 7 éve készült el az átépítés, előtte egy építőanyag-kereskedő udvar volt benne. A fölső szinteken lakásokat alakítottak ki és a földszinten és a –1. szinten irodák vannak. A Nieto Sobejano balra, megérkezve egy lépcsőn enyhén lefelé megérkezünk Yolanda asztala elé. Onnan két lehetőség van, eggyel feljebb a nagyfőnökök (Fuensanta Nieto és Enrique Sobejano, ők egy 50es házaspár egyébként) magánirodája van, saját kis mosdójukkal, üvegfalakkal egy patióra és soksok könyvvel. További egy szinttel feljebb van egy tárgyalószoba. Lejjebb ereszkedve rálátunk az építészekre, akik egy hosszú sorban a fal mellé rendezett asztaloknál dolgoznak. 11 munkaasztal van összesen és további helyek makettozásra. A sor két végén az utcaoldali és a hátulsó patiokra lehet kilépni levegőzni vagy telefonálni.  Fényképezőgépem sajnos nincs, de ebben a videóban tökéletesen lehet látni az iroda berendezkedését. http://studiobanana.tv/2009/07/31/nietosobejano/

Öt állandó építész van, plusz egy aki Fuensanta különcégének munkáin dolgozik. Az öt építészből egyik portugál, de tökéletesen beszél spanyolul. A maradék 5 ember mind gyakorlatos fiatal. Az iroda nagyon jól szervezett, és láthatóan ki van számolva jóelőre, hány gyakorlatos van és ők hogyan követik egymást úgy, hogy ne maradjon üresen asztal. A gyakorlatosok közül jelenleg rajtam kívül 2 külföldi van, egy portugál, aki nagyon jól töri a spanyolt és egy német fiú, aki két hete érkezett és alig tud spanyolul. Annak érdekében, hogy ő ne szigetelődjön el, mi a gyakorlatosok igyekszünk mindent lefordítani neki, bár azért az építészek is beszélnek hellyel-közzel angolul.  Van még két spanyol lány, az egyikük ösztöndíjjal dolgozik, a másik pedig ingyen, szimplán a gyakorlat megszerzése céljából. Közülünk senki nem kap fizetést semmilyen formában. A munkatársakkal történt beszélgetésekből megtudtam, ez mostanában sajnos már általános lett Spanyolországban, még így is örülhetnek, hogy egyáltalán ilyen helyet találtak, ami jól mutat az önéletrajzukban majd. Sajnos eddig egyiküket sem vették fel dolgozónak, várhatóan erre csak abban az esetben kerülne sor, ha valamilyen pályázatuk nyerne és így munka szakadna az irodára. Építésznek lenni nem könnyű, főleg nem spanyolnak, és őszintén szólva emellett megdöbbent az albérletek ára.

A munkaidő 9-19:30, két és félórás ebédszünettel, ami sajnos szinte használhatatlan számunkra, akik nem lakunk nagyon közel. Kicsit késve érkezik mindenki, tehát 9:15re beérni tökéletes.  Általában saját ebéd mikrós melegítése van, de található szupermarket a közelben valamint egész jó és elviselhető menüárakkal rendelkező bárok. Délelőtt fél 12 körül kávézni szoktunk, amihez mindenféle keksz biztosítva van, valamint mivel közeledik a karácsony, rengeteg a partnercégektől érkező csokoládé.

Az iroda nagyfőnökei nem nagyon érintkeznek a gyakorlaton lévő fiatalokkal, mi az építészek segítségére vagyunk beosztva. Fuensanta (Santi) és Enrique általában hétfő-kedden nem járnak az irodában, mert Enrique tanít Berlinben , Santi medig Madridban( Enrique jól beszél németül, Santi pedig angolul, mert kétnyelvű gimnáziumba jártak), és ezenkívül van egy iroda Berlinben is, és azok ügyeit felügyelik.

no images were found

MUNKÁK

Az iroda munkái megtekinthetők a honlapjukon, lényegében pályázatok megnyeréséből élnek és különleges formavilágú középületeket terveznek. Ezekből 3 munka van most épülőben, az egyik a Cordobában épülő kortárs művészeti központ, másik egy régebbi munka újraéledése, a Gran Canarián Las Palmason lévő múzeum, a harmadik pedig a Barceló piac, mely Madridban a Tribunal metrómegálló mellett található http://www.dezeen.com/2010/03/17/barcelo%CC%81-temporary-market-by-nieto-sobejano-arquitectos/ A képeken látható 5szögforma pavilonok a piac ideiglenes épületei, a valódi ház a háttérben épül…ez egy komplexum lesz, ahol földszinten és pinceszinteken a piac lesz elhelyezve, oldalt egy a mellette fekvő gimnázium udvarát egy hídszerű megoldással megkímélő könyvtár és egy , a összes épület felé emelkedő konzolos tömegben elhelyezett sportcentrum. http://aplust.net/permalink.php?atajo=nieto_sobejano_mercado_barcel_madrid0 (Madridban nincs hegy amiről le lehetne tekinteni a városra, és azt hiszem ez mindig nyerő ötlet marad.)

Engem Patricia nevű építész segítségére osztottak be, és egyenlőre főképp Ana-val a spanyol lánnyal dolgoztunk, főképp a Barilla pályázaton. A Barilla az a Barilla tésztagyár központjának bővítéséről, irodaátalakításáról és egy Barilla Világ promóciós bemutatóközpont létrehozásáról szól, valamint a Barilla család művészeti gyűjteményét méltóképp elhelyező bemutató-kiállítótér kialakításáról. A pályázat meghívásos. Ezen a pályázaton kívül egy Meridai benzinkút látszó vasbeton tetejének részletein kellett eddig dolgoznom.

Az irodában rengeteg makett készül, és ezeket a gyakorlatosok csinálják. Programokat AutoCadet, Photoshopot és egy kicsit Rhinót használnak, bár az elképzelések térbeli megjelenítése a gondolkozás folyamatában mindig makett, a virtuális képeket általában utólag készíttetik, külsős specialistákkal. A végső makettek mindig a  Juan de Dios spanyol makettkészítő műhely gyönyörűséges termékei. A meg nem épült munkákat mindig ezen makettek fotóival publikálják.

Eddig elég sokat maketteztem és Autocadben rajzoltam. Az egyetlen, amit kicsit hiányolok, hogy az építészeti elképzelés kialakítására létrehozott konzultációk úgy zajlanak, hogy Patricia felmegy a magánirodájukba beszélgetni és felviszi a maketteket meg rajzokat, amiket készítettünk. Mi nem vagyunk hallgatóság ezeken a beszélgetéseken, amit én eléggé hiányolok, lévén ezelőtt mindig kisebb irodákban dolgoztam, ahol kíváncsiak voltak az ötleteinkre is, és bevontak a kreatív folyamatokba is. Lehet ez az iroda méretén is múlik, vagy talán az alfőnökömként beosztott Patricia személyiségén.

Viszont az elvégzett munkát megköszönik és senkitől nem várnak olyant, amit nem tud megoldani, így stresszmentes a környezet és jó a hangulat. Ez különösen fontos, amikor az ember annyi órát tölt ott bezárva. Múlt héten volt karácsonyi ebéd szervezve, erre az egész iroda hivatalos volt és szerintem az egész nagyon nagyvonalú volt. Egy nagyon jól menő, felsőkategóriás étteremben kaptunk 5 fogásos menüt. Előtte pedig körbevezettek a Barceló piac építkezésén, ahol Fernando, a projekt felelőse bemutatta a az épületet. További szociális eseményként mindenki vett lottót a karácsonyi sorsolásra, ami tipikusan spanyol dolog, és jól szórakoztam rajta.

Nagyon lelkes vagyok a gyakorlat szempontjából, tetszik az iroda, és úgy érzem, sokat tanulok a munkáik szellemiségéből, valamint AutoCadet program használatát is. Mindig ArchiCaddel rajzoltam előtte és így nekem ez egy kisebb félelmem volt, de végül egy kis rákészüléssel nem okozott különösebb zökkenőt. Várakozással tekintek elébe, a karácsonyi szünet után hogyan alakul a munka, amin dolgozom.

Terveim között szerepel hétvégénként építészeti városnézés, de azt gondolom, ennek akkor jön el az ideje, ha a lakásügyeim lerendeződtek. Én a szabadidőmben most 3Dstudiót tanulok otthon, így elég sok időt a számítógéppel töltök. Az építészkaron szoktak lenni előadások, de sajnos általában 6 körül kezdődnek amikor mi még dolgozunk az irodában. Bár arról már szó volt, hogyha valami igazán érdekes előadásra szeretnénk elmenni, biztosan szívesen elengednek, de eddig erre nem került sor.