Guba Sándor: Helyszíni jelentés Bécsből

UTAZÁS

Bécsbe utazáshoz számtalan lehetőség közül választhatunk. Ha legolcsóbb megoldást szeretnénk  akkor a busz az. Ezen belül is Orangeways társaság kínálja a legkedvezőbb ajánlatot: 3800 Ft mennettérti áron. Viszont érdemes jóval az utazás előtt megvásárolni a jegyet (minimum egy-két héttel előre), mert igen gyorsan betelnek a hétvégi-hételeji járatok. A busz frekventált helyre, a Praterstern közeléhez érkezik, mely egy tömegközlekedési csomópont, így könnyen eljuthatunk a városban bárhová, Budapestről pedig a Népligettől indul, ami szintén jól megközelíthető. A vonat kényelmesebb és a MÁV is kínál akciós jegyeket (13eu/irány), de ezekből korlátozott számút értékesítenek és még nem működik az otthon nyomtatható jegy rendszere, Bécsben pedig sajnos nem lehet átvenni őket. Az osztrák társaságok ajánlatai viszont többszörösei a magyar áraknak.

SZÁLLÁSKERESÉS

A lakáskeresés egy komoly kihívás Bécsben. Nekem annyiban volt szerencsém, hogy menyasszonyom (aki azóta a feleségem) egy éve Bécsben tanul, így rajta keresztül könnyebb volt lakást találni. Ő két másik lakótársával bérelt egy lakást. Eleinte azt gondoltuk, hogy szeretnénk egy kis lakást bérelni kettőnk számára, lakótársak nélkül. Azonban több mint egy hónap keresgélés és kudarc után visszatértünk a korábbi albérlethez, ahonnan közben elköltözött egy lakó, és szerencsénkre még nem hirdették meg a két egybenyíló szobából álló lakrészt. Egyébként a lakásokat a www.jobwohnen.at  oldalon érdemes nézni, viszont nagyon gyorsan, akár egy fél óra alatt is elkelnek a jó ajánlatok és viszonylag keveset tesznek fel naponta. A másik lehetőség a www.willhaben.at, ahol már több hirdetést találunk, itt már az ingatlanirodák is megjelennek, akik nagyon magas (akár 3 havi lakbér) províziót kérnek el, ha rajtuk keresztül szeretnénk lakást bérelni. A lakásbérlet ára attól függ, hogy melyik kerületben szeretnénk lakni, az Innerstadtban elérhetetlenül drága, de Bécs alapvetően egy kompakt és tömegközlekedéssel jól ellátott város. Egy átlagos városi elhelyezkedésű lakásban egy szoba bérlésének ára havonta 400-500 eu, amelyhez hozzáadódik a rezsiköltség.

SZÁLLÁS

Feleségemmel két szobát bérlünk. Egy lakótársunk van, egy osztrák srác, aki nem igazán tölt sok időt otthon. A lakás elhelyezkedéséhez képest (2. kerület) nem nevezhető drágának (480eu) de ehhez jön a rezsiköltség, ami a téli hónapokban akár 100 euró is lehet. A belváros negyed óra sétára található, az Augarten, egy hatalmas közpark, ahova kocogni vagy éppen piknikezni is ki lehet menni, szintén negyed óra. Közelünkben található egy kis BILLA bolt, kicsit távolabb egy HOFER (osztrák ALDI), ami a tartós élelmiszereket tekintve olcsóbb. A közelünkben van egy kicsi piac, a Karmelitermarkt, ahol állítólag Bécs egyik legjobb minőségű élelmiszereit kínálják, persze magas árakon. Azért szombaton érdemes kinézni, mert nagy a forgatag és sok finomságokat is meg lehet kostólni. A kerület érdekessége, hogy ez a zsidó negyed, így nap mint nap találkozhatunk tradicionális viseletbe öltözött ortodox zsidó családokkal. A velünk párhuzamos utcában található a zsinagóga, melyet folyamatosan őriznek a rendőrök, úgy mint a zsidó iskolákat is. Kis kóser boltok is vannak a környékünkön.

VÁROSI KÖZLEKEDÉS

Az autós közlekedésről nem igazán vannak tapasztalataim, de amit külső szemlélőként látok, hogy kevesebb a dugó, mint akár Budapesten, viszont igen lassú, mert komoly korlátozások vannak életben a bécsi utakon. Ilyen például a 30 km/h-ás sebességkorlátozás a belvároson belül. Így inkább választják a tömegközlekedést az emberek, ha át kell szelni a belvárost. A metróvonalakat folyamatosan fejlesztik, jelenleg a lila vonal meghosszabításán dolgoznak. A tömegközlekedés nagyon kulturált még a legnagyobb csúcsforgalom esetén is, gyakorlatilag reggel sincs tolongás. A felszíni közlekedés is igen fejlett és kényelmes. Rengeteg busz és villamos hálózata szövi át a várost. A bérlet azonban elég drága (60 eu/hó) viszont gyors, kiszámítható és kényelmes módja a közlekedésnek.

Számomra a kerékpározás a legjobb közlekedési forma, hiszen nagyon fejlett az ez irányú infrastruktúra Bécsben. Sok esetben felveszi a versenyt a kötött pályás közlekedési eszközök sebességét illetően. A kerékpárút-hálózat nagyon következetesen van kiépítve a városban, a hozzá tartozó szolgáltatásokkal egyetemben. Rengeteg kerékpár-támasz, információs-figyelmeztető tábla, pumpa van az utak mentén. Ami szintén pozití jel, hogy kevés helyen láttam eddig ellopott ülések, kerekek helyét. Ha nem kerékpározom, akkor gyalogolok, ami a belvároson át külön élmény és ha jól választjuk meg az útvonalunkat, alig keresztezünk forgalmasabb utakat.

MUNKAHELYRE TÖRTÉNŐ BEJÁRÁS

Mint említettem, többnyire kerékpárral közlekedem, ilyenkor legtöbbször a történelmi belvárost körbeölelő Ringen vezető kerékpárúton tekerek egészen a Naturhistorisches Múzeumig, ahonnan a Museumquartier-n keresztül közelítem meg a Mariahilfer srtrasse-t, ahol dolgozom. Ez körülbelül negyed órás kerékpározást jelent. Az iroda egy belső udvarról nyíló tömbben található, ami kiválóan alkalmas a kerékpár tárolására. Nagyon hidegben, jeges utak esetében gyalogolok, ami egy bő fél órás sétát jelent. Viszont az egyik legszebb városnéző útvonalon vezet. Tulajdonképpen a történeti belvárost szelem át. A Duna-kanálison átérve néhány perc múlva a sétálóutcák hálózata, ahol a reggeli árufeltöltés, karbantartási munkálatok miatt egy speciális, turistamentes hangulat uralkodik. Majd a Hofburgot sétálok át, amelynek nagyobbik udvaráról a Rathaus is látszódik. Ezután a diadalív alatt vezet utam, majd kiérve a Mária Terézia térre, jobbról a Naturhistorisches, balról a Kunsthistorische múzeum kupolái köszöntenek engem és néhány kósza, az időeltolódás miatt aludni nem tudó dél-kelet ázsiai túristát.

FOGADÓIRODA SZAKMAI BEMUTATÁSA

A querkraft építésziroda tizenkét éve alakult három barát: Jakob Dunkl, Gerd Erhartt és Peter Sapp jóvoltából. Az alapítótagok azóta is a cég vezetői, a körülöttük lévő csapat cserélődött ki szinte teljes egészében. Összességében egy folyamatosan fiatal összetételő irodáról van szó.

Épületeikre jellemző egy sajátos hangvétel, ami a program legoptimálisabb kielégítésén alapul, melyet számos analízis előz meg. Így terveikben szembetűnő racionalitás keveredik a vezető tervezők és alkotótársaikra jellemző felszabadultsággal, finom humorral. Leghíresebb épületük a Liaunig gyűjtemény múzeuma. Ezt az épületet legutóbb a DETAIL magazin 50. jubileumi kiadásában közölték, mint az elmúlt 50 év egyik legjobban sikerült múzeumként. Az egyszerre érzékeny és provokatív megközelítés miatt lett ez az egyik legismertebb épülete az irodának. Egy igen jelentős magángyűjtemény számára készült Karintiába, Neuhausba. A környezet annyira domináns, hogy inkább egy landart alkotás az épület, csak egy adott, drámai pillanatban bukkan elő a földből a 160 méter hosszú kiállítótér vége. Ennek ellenére természetes megvilágítással rendelkezik, ugyanis ipari épületeknél használatos tetőbevilágítót alkalmaztak, de nem csak ettől van ipari arca a múzeumnak, hanem a nyersen hagyott betonfelületektől és a teljesen csupaszon hagyott szerkezeteknek is köszönheti ezt.

Számos többlakásos és családiház projektjük épült meg Bécsben és környékén, másik fő profiljuk az urbanisztikai fejlesztések, mellyel több osztrák és küldföldi munkát nyertek már meg. Így tulajdonképpen a kisebb installációktól kezdve nagyvárosi léptékig terjed az iroda profilja. Összesen ~20-an vesznek részt a különböző munkákban, van aki csak részmunkaidős illetve folyamatosan átlagosan öt ösztöndíjas gyakornok dolgozik az irodának.

AZ IRODA FELÉPÍTÉSE

Az iroda tavaly 14 pályázatot készített, ami mutatja, hogy általában így szokták a nagy projekteket szerezni. Viszont a korábbi évekhez képest számos díjazott vagy megvétel volt de egy sem nyert. Január első hetében meg is szerveztek egy komoly megbeszélés ezzel kapcsolatosan. Az összes pályázatban részt vevő ember meg volt hívva. A prezentációs részben ki volt rakva az adott pályázaton győztes terv illetve az iroda által készített munka. Jakob vezette fel, de mindenki hozzászólt, kritizált vagy dicsért még Gina, a titkárnő is hozzászólt a vitákhoz. Nagyon tanulságos volt számomra az egész, az értékelés, a higgadt de kritikus szemlélet, a bátor hozzászólások. Most már látom, hogy ez teljesen normális dolog az irodában, igen fontos a projektekről való beszélgetés és tulajdonképpen demokratikus a működés. Mindenki részt vehet a tervezésben vagy a kivitelezés bonyolításában, nincs külön design-team vagy konstruktőr csapat. A vezető tervezők között sincs ilyenfajta munkamegosztás, viszont finom különbségek megfigyelhetőek. Jakob, aki gyors és látványos skicceket készít a tervezés első fázisában, ő a motorja az ötletelésnek. Peter a pénzügyi részekre nagyon ügyel, Gerd talán elmélyültebb, kevésbé folyik bele a kezdeti brainstormingba, később áll elő – talán mondhatjuk – reálisabb tervekkel.

Dominique és Markus vannak a legrégebben az irodánál 7-8 éve. Ők ketten kapják meg az új tervezési munkákat, majd ők keresnek hozzájuk embereket az irodából a munka különböző fázisaira. Ők is és az iroda 90%-a Németországból érkezett, ami egy érdekes jelenséget mutat, miszerint jelenleg érdemesebb egy német alkalmazottat felvenni, aki otthon fizeti a biztosítást és a járulékokat. Ez viszont kilátástalan helyzetbe hozza a Bécsben végzett rengeteg fiatal pályakezdőt.

Az adminisztrációs feladatokat Gina, a titkárnő látja el, aki tulajdonképpen a lelke az irodának, ő látja át feladatokat és a pénzügyi dolgokat is. Ő foglalkozik az új gyakornokok fogadásával, eligazításával is.

no images were found

FUTÓ PROJEKTEK

Mivel sajnos nem volt nyertes pályázat a tavalyi évben, így nincsen túl sok új munka jelenleg. Mármint a kollégák így látják, mivel én nem szoktam ekkora méretű irodához, nekem az éppen futó projektek is számosnak tűnnek. Vannak éppen befejezésre váró projektek. Egy teljesen új városrész fejlesztésére kiírt pályázatot egy korábbi évben az iroda nyert meg, itt többszász lakás épült meg a bécsi Kittenberger gasséban és most az iroda által jegyzett óvoda is lassan szerkezetkész. Néhány tervmódosítás illetve tervezői művezetés tartozik ezekhez. Emellett a belsőépítészetet is az iroda készíti majd, ehhez folyamatosan folynak az egyeztetések a kivitelezővel.

Másik korábban szintén pályázaton nyert projekt a Hellerfabrik, mely egy 16. kerületi ipari terület tömb rehabilitációja. Az iroda egy 40 lakásos lakóházat fejezett be nemrég, viszont a tömbön található védett, városképi jelentőségű ipari épület rekonstrukciója még folyamatban van. Ezzel kapcsolatosan a kivitelezéshez szükséges részletek kidolgozása van napirenden.

A Linauig gyűjtemény tulajdonosa új térekkel szeretné bővíteni a múzeumát, egy előadótérnek is használható földalatti kiállítótérrel és egy kültéri szoborparkkal. Erre készültek különböző koncepciók, melyek elfogadásra várnak.

Bécs új fejlesztési területekre kiírt pályázatán szintén a querkraft nyert korábban, azonban tavaly ennek tervezése leállt, de idén újból indult. Ez egy hosszú távú fejlesztési terv első, építészeti, urbanisztikai víziója. Beépítést, lehetséges városi szituációkat vizsgál egy most művelés alatt álló területen.

Egy másik nagyszabású lakóépület fejlesztés kapcsán keresték meg az irodát, melyben a finn eredetű Berger és Parkinnen irodával közösen veszünk részt. Itt 180 lakásból álló épület tervezéséről van szó, mely egy metróvonal meghosszabbításánál helyezkedik el. A legfrissebb projekttel Johnny Winter osztrák építész kereste fel a querkraftot, egy különleges lakóegyüttes közös tervezésének lehetőségével.

VÉGZENDŐ FELADATOK

Első feladatom a Hellerfabrik folyamatban lévő építkezéséhez kapcsolódóan volt. A kiviteli terveket készítő munkatárs decemberben elment az irodától így Robertnek kellett átvenni a feladatot. Mellé kerültem segítőnek. Fel kellett derítenem az összes létező rajzot illetve csomópontot, mert kicsit kaotikusan kezelte a korábbi munkatárs. Ezek között kellett egy rendszert találnom és ez alapján archiválni őket. Ezután a csomópontok épületfizikai követelményeknek való megfelelésére irányuló korrektúra alapján javítottam ki azokat. Ez a munka számomra sok ismeretlen információt tartalmazott, de Robert szívesen magyarázta el a dolgokat, így gyorsan beletanultam. Az építkezésre is kimentem vele, illetve egy kivitelezőkkel folytatott tárgyaláson is részt vettem. Ezt követően a Kittenberger gasse lakóépületeinek módosított kiviteli terveit kellett kiplottolni, majd méretre hajtogatni. Ez viszonylag sok időt vett igénybe, mert egy több száz, két szintes lakásból álló tervről van szó, amelyhez több méteres tervlapok készültek. Eközben kaptam egy photoshopolást igénylő, a Liaunig múzeum bővítésével kapcsolatos feladatot. Aktuális fotókba kellett beleillesztenek az új funkciókkal járó épületrészeket.

A harmadik héten Dominique kért meg, hogy segítsek neki a Berger + Parkinnen irodával közösen vitt pályázat előkészítésében. Makettet kellett készíteni a környező épületekről, melyek csak terveken léteznek csak. Majd a koncepció kialakításában részt vehettem. Ez egy vázlatos, program és beépítésfeltáró elemzés, melynek során a különböző lakástípusok és lehetséges beépítéseket vizsgáltam. Ez már igazi tervezési munka volt. Innentől már a tervezési egyeztetéseken is részt vettem. Külön kérték, hogy attól, hogy gyakornok vagyok ne tartsam vissza magam, nyugodtan szóljak bele a folyamatokba, mondjam el véleményemet. A másik tervezőirodánál is voltunk egyeztetni. A páylázat érdekessége, hogy a beruházó faszerkezetű épületeket szeretne majd építettni. Ekkora léptékű faszerkezetes lakóépület még nem épület Ausztriában. Fontos eleme volt az előkészítésnek a más országokban (Svájc, Anglia, Svédország) megépült ilyen szerkezetű házak gyűjtése, elemzése illetve a tűzrendészettel való egyeztetés. Ez a projekt jelenleg leállt, mert áprilisban van csak a vázletterv leadásának határideje, majd márciusban újra elővesszük.

Legfrissebb egy szintén lakóegyüttes tervezése, melyet Johnny Winter bécsi építésszel együtt tervezi az iroda. Ő kereste meg a vezető tervezőket, hogy működjenek együtt. Ezt is Dominique-kal készítjük elő. Feladatom egy nagyobb városi összefüggés megmodellezése volt, 1:200-as léptékben. Érdekes kérése volt Winternek, hogy saját számára is kért egy ugyanilyen makettet. A terület azért is érdekes, mert korábbi ipari terület lévén, 80%-os beépítettséget tesz lehetővé, ami egy lakóprojekt tekintetében igen sűrűnek mondható. Winter szerint a megrendelők egy olyan tervet várnak, mely az emberek 2% százalékának tetszik csak, viszont ők bármi áron hozzá akarnak jutni. Tehát valamilyen extrém tulajdonsággal kell rendelkezniük a viszonylag nagy lakásoknak majd.

NAPI MUNKAREND

Reggel kilenctől este hatig tart egy munkanap. Az ebédidő egy órás, de tulajdonképpen rugalmas a munkaidő, csak negyven órát szükséges dolgozni hetente. Ebédelni néha együtt szoktunk a kollégákkal egy közeli olasz kifőzdében vagy a feleségemmel megyek el egy kis francia étterembe napi menüt enni. Sok esetben valamelyik kolléga főz az iroda meglepően jól felszerelt konyhájában. Volt már gyömbéres krumplikrémlevestől egészen a cseh gyakornok lány által készített paprikás csirkés knédliig sokféle étel. Így sokkal olcsóbb mindenkinek és egy közös élménnyel is gazdagodunk, ezért is buzdít mindenkit a főnökség, hogy főzzünk bátran. Magam is elhatároztam, hogy fogok valami jellemzően magyar ételt főzni az egyik ebédre.

HASZNÁLT MUNKAESZKÖZÖK

Mindenki PC-én dolgozik, csak Markusnak van Apple-je. A használt programokat tekintve nem nevezhető speciálisnak az iroda. A korábbi projektek AutoCadArchitecture-ben készültek, de ezek kifutóban vannak, az újak kizárólag ArchiCaddel készülnek. Ennek oka az, hogy nem volt igazán jó tapasztalat az AutoCad építészeti programfajta. Ezentúl az Adobe programcsalád Photoshop és InDesign tagját használom az egyeztetésre készülő prezentációk elkészítéséhez. A gyakorlat elején a rajzok rendszerezéséhez az Excel táblázatkezelőjét használtam.

A maketteket a földszinti, külön makettezéshez bérelt irodarészben készítjük. Itt raktározzák a korábbi vázlatmodelleket és az éppen nem szükséges iroatokat is. Jól felszerelt ez a része is az irodának: van habvágógép és rengeteg asztal, vágóeszköz, és a legkülönfélébb alapanyagok. A városi léptékekhez kék hőszigetelő habot használunk, ezt gyorsan lehet méretre vágni. Ezentúl paszpartukartonnal és különböző vastagságú habkartonnal dolgoznak általában az irodában.

MUNKAKÖRNYEZET

A querkraft irodája a Mariahilferstrasse 51 szám alatt található. A narancssárga metróvonal Neubaugasse megállójának kijáratánál. Az utca egy forgalmas, folyton nyüzsgő bevásárló utca. Az iroda egy belső tömb második emeletén található. Ezt a helyiséget közösen béreli a Mikado építészirodával. A földszinten bérelnek még egy makettező és raktárhelyiséget. Mindkét irodarészben mosdó és konyha van elkülönítve. Az iroda nagylégterű, tágas terem, melyet csak oszlopok és mellkasik érő szekrények tagolnak. Van egy nagy üres falfelület, melyet mágneses festékkel kezeltek, így ide kerülnek ki a prezentációs anyagok. Az ez előtt lévő nagy asztal szolgál tárgyalóként. Az iroda térszervezése is a demokratikusságot sugározza, hiszen nincsen külön lekerített sarok, szoba a főnökök számára, így a munka minden fázisa látható, hallható. Mivel nincsen takarító, ezt a feladatot az iroda alkalmazottjai végzik. Csak ritkán szólnak külső személynek nagytakarítás céljából.

HELYSZÍNI TÚRÁK, MŰEMLÉKEK

Számomra a munkahelyre történő reggeli séta is is felér egy komolyabb városnézéssel, de persze ezen túl is rengeteg helyen jártam vagy jártunk feleségemmel. Bár nincs tőlünk túl messze, a kanális partján nemrégen Jean Nouvel tervei alapján készült Sofitel hotelhez gyakran elmegyünk, mert nagyon érdekes fényinstalláció van a belső terében, melybe szabadon be lehet menni. Ezentúl egy óriási függőleges növénykert is látható benne.

A kanális partján több érdekes épület is sorakozik, különböző korokból. Sokszor sétáltam, kocogtam végig a mellette futó szépen karbantartott ösvényeken. Zaha Hadid lakóépülete egy viaduktra csavarodik rá, ami egy igen izgalmas építmény, de mivel nagyon nehezen berendezhetőek a lakások és baromi drágák, eléggé üresnek hat. Közvetlen mögötte tárul fel Hundertwasser szemétégetője, mely a furcsa funkció ellenére egy igen impozáns és érdekes épület.

Bécs körül európai védettségű erdők találhatóak. Ide vezet 23 úgynevezett Stadtwanderweg, melyek kis, fél-egynapos túrák, egy tömegközlekedéssel elérhető pontból indulva és oda is térnek vissza. Ebből már egyet, a leírások szerint a legszebbet meg is jártuk többször, ugyanis egy hegyre, Kahlenbergre vezet fel, ahonnan igen gyönyörű kilátás adódik az egész városra. Jó idő esetén fantasztikus élmény. Lefelé pedig hangulatos szőlőültetvények között vezet az út.

KIÁLLÍTÁSOK, ELŐADÁSOK

Legutóbbi élményem a MAK (Iparművészeti Múzeum) rendezvénye volt, ahol Hani Rashid (sztár)építész tartott előadást az új tárlat kapcsán. A kiállítás témája a kortárs fotóművészet és az építészet kapcsolata. Nagyon jó kiállítás, érthető, izgalmas leírásokkal, magyarázatokkal. Néhány videóinstalláció is szerepel a tárlaton, nekem a Mies van de Rohe épületét feldolgozó alkotás tetszett a legjobban.

Feleségem is kiállított a FOTORAUM-ban, így a kiállítás megnyitóján is ott voltunk. A bécsi iparművészeti egyetem fotó osztályának munkái voltak láthatóak ebben a fotóművészek körében igen jó nevű galériában.

Volt még egy igazán jó angol nyelvű előadás is, amelyre eljutottunk. Meghívott építészek és művészek beszélgettek az építészet és művészet kapcsolatáról, bár a téma elsőre kissé banálisnak vagy éppen túl elvontnak tűnhet, egy nagyon érdekfeszítő beszélgetés alakult ki. Michael Obrist, feld72 építészirodából és Gabu Heindl építésznő hozzászólásai voltak számomra a legemlékezetesebbek.

Sok kiállításra szeretnék még eljutni, mint például a szürrealista Magritte vagy éppen az újonnan nyíló impresszionista tárlatra.