Bajusz Csaba: Helyszíni jelentés Esslingenből

2012. okt. 8-án kezdődő 16 hetes szakmai gyakorlatom a Stuttgart melletti Esslingenben található Béla Berec Architektur-Modellbau-Gestaltung építészeti modelleket készítő műhelyben töltöm. Berec Bélával az ösztöndíj elnyerése után vettem fel a kapcsolatot. Miután emailben elküldtem neki a portfólióm és egy motivációs levelet, jelentkezést ösztöndíjas pozícióra meghívott a műhelyébe egy interjúra, ahol megbeszéltük, hogy októbertől tud fogadni 4 hónapra. Az interjún megbeszéltük azt is, hogy kint töltött időszakra bejelent ún. minijob-ra, ami 400 Euro-s fizetést és német társadalombiztosítást jelent.

SZÁLLÁSKERESÉS

Németországban 4 hónapra egyedüli lehetőségnek a Wohngemeinschaft – WG tűnt. A szálláskeresést az ösztöndíj kezdete előtt 3 héttel kezdtem meg. Németországban élő barátok és ismerősök az alábbi honlapokat ajánlották a szálláskeresére: www.wg-gesucht.de, www.zwischenmiete.de, www.airbnb.com, www.wimdu.com, www.immobilienscout24.de. Ezek közül az első tűnt a leghasználhatóbbnak így azzal próbálkoztam leginkább főleg kevesebb sikerrel. A szálláskeresést három dolog nehezítette meg. Az egyik hogy Stuttgart/Esslingen egyetemi városok, ahol a szobákra túljelentkezés van, másik hogy az ösztöndíjam októberi kezdése egybeesett a szemeszter kezdetével, harmadik hogy nem helyben próbálkoztam, ugyanis email-re nem válaszolnak. Az egyetlen lehetőség a telefonálás, így utólag nekem az a benyomásom, hogy csak interneten keresztül a szállást ill. lehetőséget egy szoba megnézésre leszervezni lehetetlen. Végül nagy szerencsével oldódott meg. Egy ismerősöm javaslatára feladtam a wg-gesucht.de-n egy hirdetést magamról, pontosan körülírva hogy melyik időszakra keresek szobát, hol fogok dolgozni. Ez alapján talált meg egy helyi, esslingeni építész – Stefan Bräuning, és így sikerült szerencsésen Esslingenben szállást találni. Eleinte Stuttgartban kerestem szobát, így utólag viszont örülök hogy Esslingenben lakom, mert ezzel legalább napi másfél óra utazástól kímélem meg magam és nem mellesleg a 100 Euro-s havi bérletet sem kell kifizetnem. A szoba Esslingen központjától gyalog 10 percre van egy pár évvel ezelőtt renovált 1900-as évek elején épült art nouveau stílusú fachwerkes épületben. A szoba havi díja 460 Euro, ami a rezsiköltségeket is magában foglalja. Ez itt drágának számít, viszont a szálláskeresés viszontagságai miatt ennek is örültem, főleg úgy hogy az építész akitől bérlem felajánlotta, mivel látta hol fogok dolgozni, hogy ennek egy részét ledolgozhatom. Érkezésemkor még volt egy hetem a gyakorlat kezdetéig, így volt időm egy pályázatukhoz összerakni egy makettet. Ezt egy ismerőse műhelyében, aki mellesleg Berec Béla helyi konkurense raktam össze – http://www.lochiatto.de/

UTAZÁS

Stuttgartba repülővel, vonattal, autóval is el lehet jutni viszonylag egyszerűen. Mivel én az utolsó utáni pillanatban találtam ki mikor jövök a szállás bizonytalansága miatt, így egy barátom javaslatára megnéztem a mitfahrgelegenheit.de oldalt, ami a magyar oszkar.com német megfelelője és találtam egy hirdetést ami ideálisnak tűnt. 50 euróért hoztak el Budapestről Stuttgart Hbf-re. Stuttgartból Esslingenbe S-bahn-nal lehet eljutni. Egy út ára 3,70 Euro, a vonatok kb 20 percenként járnak.

SZÁLLÁS – MUNKAHELYRE TÖRTÉNŐ BEJÁRÁS / ESSLINGEN AM NECKAR

A szállás, ahogy fent említettem egy 1900 években épült házban található, ennek a félemeletén egy háromszobás lakás. A lakást a ház renoválása során felújították, a konyha, fürdőszobai szaniterek újak, a szobák bútorozatlanok – én az előző lakó bútorait vettem meg 200 euróért, amit valószínű a következő lakónak továbbadok. A lakásban hárman lakunk, az elmúlt héten volt lakótárscsere. Az első szobában lakik Helen (D), aki egy 20as évei elején járó gyógytornász lány, angolul szépen tud mosolyogni. Beköltözésem után rögtön bejelölt a facebookon, így abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy tudhatom, egy hónapja párkapcsolatban van, ezek alapján valószínűsítem, az éjszakáinak többségét ott tölti – viszonylag keveset van itt. Az új lakótárs, Dieter szintén Németországból a szintén német Maria-t váltotta. Maria 28 éves lány, elköltözésnek oka, hogy összeköltözött a barátjával Karlsruhe-ben. Összeköltözésük előtt alaposan átbeszélték a témát és voltak bátrak a problémákat felszínre hozni, ami Maria-ból hangos „DOCH” kiáltásokat váltott ki. Mivel ő lakott a szomszéd szobában így annyira nem bánom, hogy máshol próbálnak meg kapcsolatukban a következő szintre lépni. Sok sikert kívánok nekik innen is. Dieterrel még nem sikerült összeismerkednem, tegnapelőtt költözött be, hozta a hangfalait. Esslingen egy százezres város, a Neckar folyó kétoldalán épült, egy völgyben. A helyi közlekedés biciklivel, gyalog könnyedén megoldható, a helyi tömegközlekedést még nem kellett használnom. Biciklit a szállásadómtól Stefantól kaptam, ez alatt a 4 hónap alatt ezzel jövök-megyek. Az iroda/műhely a szállástól kerékpárral 10 percre van, gyalog 20-25 perc.

no images were found

FOGADÓIRODA

A fogadóiroda Béla Berec Architektur-Modellbau-Gestaltung egy építészeti modelleket készítő műhely. Alapítója Berec Béla, aki vajdasági magyar származású, de Németországban nevelkedett építész, aki az építészeti tanulmányai előtt modellépítést tanult. 1996-2003-ig a baseli Herzog és de Meuron építészirodában dolgozott eleinte mint építész, később a modellépítő műhelyük vezetője lett. 2003-ban alapította meg önálló műhelyét. Megrendeléseinek többségét helyi, stuttgarti építészirodáktól kapja, viszont a minőség amit képvisel világhírű építészeket is vonz – Zaha Hadid, David Chipperfield, Diller-Scofidio, EM2N (http://hg.hu/cikk/epiteszet/13535-a-magyar-aki-sztarepiteszeknek-epit). Az irodában Béla legközelebbi munkatársa Florian Weinmann (30), aki mint szabadúszó dolgozik műhelyben, saját projectjeit viszi, saját kliensekkel. Mivel a műhely nagyon neves, folyamatosan vannak jelentkezők a németországi modellépítő iskola tanulóitól szakmai gyakorlatra. Ennek az a módja, hogy 2 hetes próbaidő után ha megfelelnek 2 évre felveszi őket Béla inasnak, ezalatt az idő alatt lehetőségük van minél többet megtanulni. Jelenleg két inas van, Simon (22) aki már másfél éve dolgozik a műhelyben, illetve Isabelle (30) aki pár hónapja jött, eredeti szakmája asztalos. Kettőjükön kívül Florianhoz is jelentkeznek folyamatosan gyakorlatra. A napokban fejezte be szakmai gyakorlatát Sarah (23), aki a téli szemeszterben szeretné elkezdeni az építész tanulmányait a Stuttgarti Hochschule-ban. Rajtuk kívül Andrea (26), szabadkai grafikus lány dolgozik még a műhelyben. Velem együtt holnaptól 5-en vagyunk, 4 nyelven kommunikálunk. A németek – Simon, Isabell, Florian, Béla egymással németül beszélnek; a magyarok – Béla, Andrea és én egymással magyarul, Andrea és én a németekkel angolul; Andrea, aki félig szerb Floriannal, akinek szerb felesége van egymással szerbbül. Működik. A műhelyben jellemzően több munka (5-6) fut párhuzamosan. A modellek egy része 1:500-as pályázati modell, kifutásuk átlagosan 1-3 nap, a munkák másik része masterplan modellek, a többi 1:100 – 1:33-ig nagyobb léptékű többnyire már prezentációs modell.

AKTUÁLIS PROJEKTEK

A műhelyben jelenleg nagyon sok munka folyik párhuzamosan. A napokban fejezünk be a new yorki diller scofidio – renfro építésziroda stuttgarti Mercedes Benz Welt pályázati modelljét. Ezek után egy baseli cég munkáján dolgozunk, projektjük a baseli autópálya városba érkezésnek lefedésével foglalkozik. Emellett a 14-ig be kell fejezni az ulmi klinikák masterplan modelljét, 10-ére meg kell építeni egy Porsche Messebau-t, szerdára egy pályázati modellt kell befejezni a Stuttgarti Wulf Architektennek, majd Lederer + Ragnarsdóttir + Oei építésziroda két munkájához építünk 1:50-es metszetmodelleket. Az egyik az Esslingeni Waldorf iskola prezentációs modellje lesz, a másik az építésziroda munkásságát bemutató kölni kiállításra készül. Ez a karlsruhei szövetségi alkotmánybíróság (Federal Constitutional Court) előadótermét bemutató metszetmodell lesz.

VÉGZENDŐ FELADATOK

A műhelyben a kézi és a gépi munka fele-fele arányban van jelen. Minden egyes munka modell megtervezésével kezdődik majd ez alapján a rajzi előkészítéssel folytatódik. Ilyenkor Béla és Florian elkészíti a rajzokat a CNC marásra. A műhelyben két CNC maró van, ezek majdnem egész nap járnak. A műhelyben a CNC-ken kívül egy komolyabb asztalosműhely minden gépe megtalálható – körfűrész, szalagfűrész, tárcsás csiszolók amikkel kis odafigyeléssel 0.1 mm pontossággal lehet dolgozni, felsőmaró, stb… A modellek elemei vagy CNC-vel vagy az előző gépekkel vagy kézzel, szikével készülnek. Ha a munkában komolyabban részt akar venni valaki ezeket a gépeket használni kell tudni. Az elemek elkészülte után mindent lefestünk a festőszobában, többnyire fehérre. A műhelyből nagyrészt hófehér modellek kerülnek ki. A modellek összeállításában mindenki a tapasztalatának megfelelő mértékben vesz részt. A különösen fontos részeket Béla rakja össze, az utolsó festékréteget is ő viszi fel.

NAPI MUNKA

A munkaidő 8-tól 18-ig tart 1 órás ebédszünettel. A munka mennyisége miatt elég gyakori a napi 12 órás munka, alkalmanként 16 óra akár hétvégén is. A napi munka egy reggeli egyeztetéssel kezdődik Bélával, hogy mit és mikorra kellene befejezni. Ezek után vagy megkapjuk tőle a CNC-vel kimart elemket, amiken tovább kell dolgozunk, vagy a gépműhelyben magunk készítjük el a szalagfűrésszel, csiszológépekkel, maróval. A modelleken egy kb 2×8 m-es asztalnál együtt dolgozunk. A munka fontos része a kávé, a kávégép ha nem is jár annyit mint a CNC, azért igéynbe van véve. A modellek polisztirolból, modellezőtömbökből, plexiből, tömör fából, furnérból készülnek. Akinek nincs türelme egy apró darab műanyagot , fadarabot órákon át finomítani, csiszolgatni; asztalos gépekkel, szerszámokkal napi szinten dolgozni; ódzkodik a festékszóróval festéstől annak nem ajánlom ezt a munkát. A folyamatos fejlődésre minden esély megvan a műhely feedback protokolljából adódóan is. Egymástól folyamatosan kapunk visszacsatolást a munkánk minőségével kapcsolatban, rendszeresen elhangzik: Mach schön, mach fertig, ideális esetben: Very nice! Ellenkező esetben: Schade, schade. Két dolog van amivel még meg kell barátkozni: egyik az ebédszünet, ezt többnyire a műhelyben töltjük, ami sokszor jelenti azt hogy meleg ételhez jó esetben csak este jutunk, a másik hogy nem dohányfüstmentes a munkahely.

HASZNÁLT MUNKAESZKÖZÖK

Ahogy említettem otthonosan kell mozogni a gépek között. A munkatársak nagyon segítőkészek, mindent megmutatnak, hogy kell használni, viszont nagy előny ha úgy érkezik ide valaki, hogy már használt ilyesmiket. Nekem szerencsém hogy a budapesti filmefex studioban  már gyakorlatot szereztem a gépek használatában, viszont nagy különbség itt, hogy 0.1-0.5 mm pontossággal illik dolgozni.

folytatás a beszámolóban…Esslingen, 2012.12.02.