Csizmadi Péter: Helyszíni jelentés Bécsből

KIUTAZÁS, MEGÉRKEZÉS

Amikor megtudtam, hogy az ÉK Egyesület számomra is biztosítja a lehetőséget, hogy a Leonardo program keretében külföldi szakami gyakorlaton vegyek részt, vegyes érzéseim voltak. Tudom ez furcsán hangzik, de éppen a saját építészirdánk beindításán dolgoztunk/dolgozunk Budapesten és ebbe a helyzetbe érkezett a hír, hogy mehetek. Ugyanakkor örültem is a lehetőségnek, hiszen már régóta kiakartam próbálni magamat a külföldi vendégmunkás szerepkörében és őszintán bevallva éppen a megfeszített otthoni napi munka és idegeskedés miatt vágytam is a környezetváltozásra. Mondhatom, hogy nagyon vágytam a változásra és ugyanakkor azonnal azt is láttam, hogy ez a lehetőség nem csak az utazás és az ismeretlen adta örömöket nyújthatja  , hanem tudatosan rákészülve bizony éppen kapóra jön az otthoni iroda építésében is. Ha ugyanis tudatosan az munkaszervezési, iroda „üzemeltetési”, vezetési elvekre vagy éppen a munkacsoporton belül kialakuló dinamika megfigyelésére törekszünk, az bizony nagyon komoly adalék lehet, akkor mikor visszatérve Magyarországra „hirtelen” a vezető szerepében találjuk magunkat. Teljesen másként és másra figyel az ember 8-10 évnyi tapasztalat után kikerülve egy idegen ország építészirodájába, mint esetleg frissen az egyetem után tenné ezt. Fontos tehát leszögezni, hogy ezzel az ösztömdíjjal elsődleges célom, nem a szakmai taposztalat mint inkább valóban egy külföldi iroda életének megfigyelése és az általam valós vagy vélt hibákból való tanulás és a jól működő dolgok ellesése volt.

Tehát már az ösztöndíj elnyerésekor tudtam, hogy mit is szeretnék kezdeni ezzel a lehetőséggel. Be kell vallanom, hogy nem tudtam pontosan milyen kötelezettségek és elintéznivalók is járnak a Leonardoval. De talán jobb is ez így, mert eképpen mindig csak a következő feladat megoldására törekedtem, míg egyszer csak azt vettem észre, hogy Bécsben vagyok. Persz nem ment minden ilyen simán, hiszen mindenki ismeri a mondást „Ember tervez , Isten végez!”

Nem készültem különösebben arra, hogy zöld utat kapok az ÉK-től, tahát nem is kezdem el jó előre irodát keresni magamnak. Amikor azonban megtudtam, hogy mehetek, gőzerővel kellett helyet találni magamnak. Ha jól emlékszem talán októberi nap lehetett mikor megtudtam a hírt; a szabályok szerint azonban decemberig fogadónyilatkozatott kellett vona szereznem. Végül ebből 2013 február lett, mivel csak áprilisban szerettem volna elkezdeni a munkát a külföldi irodában. Bekellett fejeznem az otthoni futó projekteket és mindent elő kellett készítenem, hogy a távozásom után is az otthon maradt társaim tudjanak dolgozni az én 22 hetes távollétemben. Kicsit lehetetlen küldetésnek tűnt pár hét alatt fogadirodát találni, de azonnal az internetre hagyatkoztam mert tudtam, hogy a „Google a barátom”. Mielőtt azonban az irodaválasztásban szerzett tapasztalatimat leírnám pár szót az orzságválasztásról.

Amikor, egy ösztöndíj lehetőseget kínál nekünk, hogy külföldre utazzunk, akkor több szempontrendszer szerint tudunk célországot választani. A nyelvtudás meghatározó – amit részben az én példám meg is cáfol – , fontos lehet a távolság, esetleg az célország környezeti tényező is szerepet játszhatnak a választásban.

Sokáig úgy gondoltam, hogy Svájc lesz a nekem való hely, korábban többször is jártam az országban és megfogott a szépsége. Ugyanakkor arra is gondondoltam, hogy volna valami pörgősebb helyre menni így szóba került Spanyolország térsége. Abban biztos voltam, hogy nyáron szeretnék utazni, mert az eddigi tapasztalataim azt támasztották alá, hogy ha az ember külföldön egyedül van –hosszabb időre- akkor a tavaszi-őszi intervallum kedvezőbb lehet a beilleszkedés tekintetében. Hiszen ilyenkor mindenki nyitottabb, egymást érik a fesztiválok és így könnyebb a beilleszkedés is, mint a ködös téli estéken. Tehát Spanyolországnál tartottam, amikor bekattant, hogy jó volna azért közelebb maradni, mert akkor már láttam, hogy nem tudok minden futó projektet lezárni így biztosan időnként haza kell majd utaznom. Használható nyelvtudásom az angol noha német nyelvből van középfokú nyelvvizsgám. Angollal Anglia a legközelebbi, ahol anyanyelvként beszélik a nyelvet. Pechemre azonban Anglia nem annyira szimpatikus nekem, azt hiszem ez prekoncepció és ha kipróbálnám tetszene. Arra gondoltam, hogy a legközelebbi nemzetközi, nyugati nagyvárost fogom megpróbálni elsőként függetlenül attól, hogy milyen nyelven is beszélnek ott. Így az internet és Hajdu Gáspár segítségének köszönhetően legalább 30 e-mailt elküldtem különböző bécsi építészirodáknak azzal a kérdéssel, hogy fogadnának-e. Természetesen angol nyelvű CV-t küldtem, nem kockáztattam meg egy német nyelvű megkeresés esetleges sikertelenségét.

A CV-t és portfoliot PDF formátumban egy megosztott Dropbox mappában tettem közzé és a bemutatkozó levelembe egy rámutató linket küldtem, hogy akinek felkeltettem az érdeklődését az onnan le tudja tölteni. Ez egyébként nem biztos, hogy a legjobb módszer, mert így azonnal munkát adok a jövőbeli főnökömnek és nem is biztos, hogy lesz kedve vagy ideje letöltogetni. De mivel a portfoliomban sok munka volt és nagy méretű dokumenutmról van szó nem volt más választásom. Legnagyobb meglepetésemre a következő pár napban 10-12 válasz is érkezett. Persze ezek nagy része elutasító volt, de volt közöttük 4-5 akik lehetőséget kínáltak fel számomra. És volt egy aki csak annyit válaszolt „gyere”. Gondoltam ő az én emberem. Semmi kérdezősködés semmi interjú csak menjek. Gondoltam magamban, hogy ekkora mázlim nem lehet, de mint utóbb kiderült, de bizony volt. Furcsálottam is és öszintén, volt bennem egy félsz egészen a internship kezdetéig, hogy túl simán megy minden, ez csak rosszul sülhet el.  Tipikus magyaros gondolkodás, semmit nem mehet könnyen…. .

 Bebiztosítva magam azért egy másik szimpatikusnak vélt irodával is felvettem a kapcsolatot, akik viszont interjut akartak még karacsony előtt. Sajnos nekem csak szilveszter után volt jó, végülis megegyeztünk ebben az időpontban. Közben persze a „gyere” irodával folyamatosan kapcsolatban voltam és hogy, hogy nem karacsony előtt látatalanban – illetve a portfoliom alapján – posta fordultával kaptam tőlük egy fogadónyilatkozatot. A másik irodát nem akartam megsérteni így elmentem a megbeszélt talalákozóra, de abban a tudatban, hogy már megvan a helyem és nincs miért aggódni. Egy 1 órás angol nyelvű interjún vettem részt, már az elején kiderült, hogy nem volt szimpatikus nekem az az iroda és talán én sem voltam az nekik. Ígérték, hogy válaszolnak majd de azóta sem küldtek semmilyen visszajelzést. Ezt nagyon furcsának tartottam, hiszen egy másik országból utaztam hozzájuk így azt gondolom, hogy mégha a válaszuk „nem” is, egy visszajelzést mindenki megérdemel. Noha mint írtam, tétje már nem volt ennek az interjunak.

Így kerültem Bécsbe az Alles Wird Gut Gmbh. nevű építésziroda csapatába. A főnökkel tehát az érkezésem előtt mindent csak e-mailben kommunikáltunk. Még a fizetéssel kapcsolatos „kínos” témát is csak ezen a módon tudtam felvetni. Tartva a reakciójától, de muszáj volt feltenni a kérdést „akarnak e fizetést adni nekem?”. Ez egy igen fontos kérdés, hiszen sok más város mellet Bécs sem éppen az olcsók közé sorolandó. Egyszóval ha fizetnek az csak jól jöhet. Második meglepetés ekkor következett, igen gyorsan jött is a válasz „of course” , hiszen nem szeretnek senkit teljesen ingyen alkalmazni. Néhány levélváltás után aztán kiderült, hogy 600EUR/hó összeget szánnak nekem nettó bérként. (érdekesség a nem szipmatikus helyen ugyanerre a kérdésre 350EUR –s válasz érkezett, de akkor nekem ez nem mondott semmit).

Így tehát készen álltam arra, hogy 2013. április 1-vel megkezdjem a 22 hetes bécsi életemet; vagyis csak majdnem készenálltam, mert most jött mégcsak a nehezebb rész – ki gondolta volna, hogy ez a nehezebb? – a szálláskeresés.

SZÁLLÁSKERESÉS

Bécsben szallast talalni nagyon nehez feladat. De gondolom mas varosokban is ugyan ez a helyzet. Megvolt tehat a munkahelyem es mostmar „csak” 5 honapra kellettt egy megfelelo szallast talalnom. Azt gondoltam, hogy a gyakorlat kezdeteig aprilis 01ig hatra levo 2-2,5 honap elegendo ido, hogy megtalaljam a megfelelot.

Termeszetesen itt is az internettel kezdtem, felkutattam minden diakszallast a varosban, ami csak honlappal megtalalhato volt. Regisztraltam becsi alberlet kereso siteokra es regisztraltam a becsben elo magyarok altal mukodtetetett wungarn.at oldalon is. Napi szinten kaptam az uj es ujabb alberlet lehetosegekrol szolo e-maileket. Probaltam is felvenni a kapcsolatot a hirdetovel, de sajnos az e-mailes megkeresesek nem nagyon jartak sikerrel. Mint kiderult egy-egy hirdetest tobb szazan esetleg – nem tulzas- ezren is megneznek es kisebb „turakat” szerveznek a jelentkezoknek a lakasok bemutatasara. Osszegyujtenek 10-20 jelentkezot, akiknek a tulajdnos vagy a megbizottja egy idoben memutatja a lakast. A tulajdonos pedig dont, hogy kit szimpatikus neki, ki keres annyit, amennyibol biztositva latja, hogy minden honapban ki tudja fizetni a koltsegeket. Egy garzon lakas havi dija kb. 600EUR-tol indul emelle jon a 2 nem ritkan 3 havi kaucio. Ezen az aron  ilyen azonban nem a legjobb minosegu lakast kapjuk. A felrakott hirdetesek alapjan rengeteg a rossz, kozepes minosegu lakas es csak kis szamban vannak, azok amelyek allapotukat tekintve megerik a berleti dij osszeget. Mivel nem tudtam ketnaponta Becsbe jarkalni, hogy a lakasokat nezegessek ezert igazabol ez a vonal el is halt. Ugyanis a tapasztalatom szerint az ilyen e-mailes megkeresesek egyeltalan nem mukodtek. Valoszinu azert mert a nagy szamu erdeklodes miatt a tulajdnosok nincsenek raszorulva arra, ahogy mindenkivel felvegyek a kapcsolatot. Csak azokkal torodnek akik szemelyesen meg tudjak nezni a lakast.

Igy tehat kovetkeztek a kollegiumok. Ebbol van jo nehany Becsben itt viszont a szemeszterek kezdetehez igazitjak a jelentkezeseket. Mivel en kesobb mentem – kb. egy honappal-  igy igen kis esellyel palyaztam egy-egy ilyen helyre. De azert megprobaltam. Erkezett is nehany visszajelzes. Egy kollegiumi szoba kb. 300EUR/ho aron berelheto. Termeszetesen ebben az esetben is min. 2 havi kauciot kernek. Sajnos azonban ez a kollegiumi vonal sem jott  ossze. Kertem kuldejenek kepet a szobarol – mivel ilyesmi nem votl a honlapon –  mielott atutalom a kauciot. Igen nehezen kommunikaltak angolul, ami meglepo volt szamomra. Kiderult, hogy csak akkor lehet kiberelni a szobat, ha alairok egy nemet nyelvu szerzodest, amibol persze nagyon keveset ertettem es angolul pedig nem allat rendelkezesre nekik. Javasoltak forditsam le. Aztan kiderult, hogy a szerzodses tartlamaz meg egy izgalmas reszt is, miszerint egyfajta „inkaszot” jegyeznenek be a szamlamra a havi kollegiumi dij mertekeben es igy automatikusan levonjak azt minden honapban. Erre azonban csak osztrak bankszamla alkalmas. Tehat volt megoldando problema boven mindezt ugy, hogy az ugyintezo nem igazan beszelt angolul es igen baratsagtalan is volt. Felajanlottam neki, hogy egyik nap elutazok Becsbe es akkor szemelyesen mindent meg tudunk beszelni. Teljesen elzarkozott. Tehat meg mindig nem volt helyem Becsben.

A garzon lakas nem jatszott, mert nagyon draga volt, a kollegiumi szoba sajnos eluszott, maradt meg lehetoseg. Vannak az ugynevezett WG laksok. Kis lakokozossegek, amikor tobb diak berel egy nagy lakast. Ezzel azonban vigyazni kell, mert ha az ember dolgozni  megy kulfodlre, akkor nem mindegy kikkel lakik egyutt. Egy WG-ben egy szoba kb. a kollegiumii szoba arabol jon ki. Csakhat a WG-k is a szemeszter kezdetevel megtelnek tehat joval a kiutazas elott erdemes elkezdeni a szervezest. 2 honap nem volt eleg nekem.

Vegso elkeseredesemben irtam a leendo fonokomnek, hogy nem tud e segiteni. O nem tudott, de kitette a levelemet az irodai kozos levelezolistara es csakhamar tobb kollegai valaszolt. Egyikuk azokban a napokban kapott hirt egy kiado lakasrol, amit azonban csak 1,5 honapra ad ki a tulajdonosa mert o nyaralni megy. Felvettem skype-on a kapcsolatot a tulajdonossal, akirol kiderult, hogy o is berli lakast es jol jon neki, ha valak kiveszi erre a 1,5honapra mert igy tulajdonkeppen nem bukja el a berleti dijat, amit mindenkeppen ki kellene fizetnie. Tehat skype-oltunk, skype-on megneztem a lakast es ott helyben megyeztunk, hogy kiberelem. Az ara 350EUR/ho volt ami kb. szoba aron volt, de ez egy teljes lakas volt. Erdekesseg, hogy a wc nem a lakasban hanem a folyoson volt. Becsben is nagyon sok a klasszicista lakohaz csakugy mint Budapesten es ezekben az epuletekben a wc kerdeset csak igy tudtak megoldani. Megszokott megoldas. A kiutazasom elott 1,5 hettel sikerult lakast szereznem 1,5 honapra. De orultem, mert ugy tunt, hogy vegre minden osszallt es indulhatok Becsbe.

Megerkezesem masnapjatol folyamatosan lakast kerestem, hogy majus kozepetol legyen hol laknom. 1,5 honap utan ismet a fonokom segitet ki a bajbol. Egy ismerose kiadta nekem a tetoteri lakasaban levo egyik szobat 320EUR/ho aron, ami abszolut megfelelo volt. Egy 120nm-es lakasrol van szo amiben a hazigazdakkal egyutt harman laktunk. Sem kauciot sem provizot sem ablosungot nem kellett fizetnem, ami jelentos megtakaritas es csak a szerencsenek koszonheti az ember ha ezeket megussza. Ezekkel mindenkeppen szamolni kell mert kb. 1000EUR tetelt jelentenek egyuttesen. Szoval szamolni kell vele es legjobb esetben – mint nalam – megsem lesz ra szukseg. A kauciot nem kell magyarazni az otthon is letezo fogalom. A provizo mar izgalmasabb dolog. Ezt az osszeget az ingatlanugynok kapja, amennyiben szukseg van a segitsegere es altalaban a berlemeny egy havi berleti dijat jelenti es a berlo fizeti Ablosung pedig gyakorlatilag a berendezesert fizetetndo osszeg. Ki kell fizetni, hogy a szekreny, agya, asztal ott marad a lakasban es a berlo nem egy ures keglibe koltozik. Ennek az osszege a 100EUR-tol az 1000EUR-ig valtozhat.

A tapasztalatom tehat az, hogy erdemes a leendo kollegakkal, fonokkel felvenni a kapcsolatot es elsosorban toluk kerni segitseget, ezt kovetoen WG es kollegium is szoba johet es ha valakinek sok penze van egy teljes lakas kiberlese zarhatja a lehetosegek sorat.

UTAZÁS

Tobb lehetoseg is van ha Becsbe szeretnenk utazni. Vonat, busz, auto. Megprobalom, mind a harom lehetoseg elonyeit hatranyait roviden vazolni, hiszen mindharom modszert kiprobaltam.

Ha vonattal indulunk Becsbe, akkor a Keleti Palyaudvarrol indulo Railjet vonatok egyiket javaslom. Ezek nemzetkozi vonatok es az osztrak OBB  – helyi MAV –  uzemelteti oket. Ez egyben azt jelenti, hogy kenyelmesen, csenben es tisztasagban utazhatunk Becsbe. A vonatok altalab tele  vannak tehat erdemes helyjegyet is valtani, de ez nem kotelezo. Vagyis  barhova leulhetunk ahol helyet talalunk; ha talalunk. Ezt egyebkent digitalis kijelzok jelzik az ulesek felett mint, ahogy azt is, hogy eppen hol jarunk, mi a kovetkezo megallo neve es milyen sebessegel kozlekedunk. Egy negy napos kirandulo jegy ara oda vissza Becs-Bp tavolsagra 7500HUF (ennyibol a Pecs-Bp teljes aru jegy sincs meg) . Jobban megeri retur jegyet valtani meg akkor is, ha az ember nem hasznalja fel a visszauti lehetoseget, mivel ugyan ez a jegy egy utra 12.000HUF lenne. De nem kell feltetlenul elbukni a visszaut arat mivel a korabban emlitett wungarn.at oldalra regisztralva el tudjuk adni a megmaradt vonatjegyeinket, Becsbol hafele igyekvo honfitarsainknak. Erdemes a voatjegyeket mihamarabb megvenni a MAV oldalan, mert hamar megtelnek a vonatok. A vonatjegyeinket mindenkeppen a MAV-nal erdemes valtani, mert erdekes modon fele annyiba kerul, mintha ugyan azt a jegyet Becsben vennenk meg.  Tehat a haza utakat erdemes elore megtervezni es Magyarorszagon megvasarolni a jegyeket. A menetido kb. 3 ora. A nemzetkozi a vonatok a Westbahnhofra erkeznek, ami eleg kozel van a belvaroshoz, kb. hasonloan mint a Nyugati Pu. Budapesten.

 Ha busszal kozlekednenk akkor az Orangways es au Euroline all rendelkezesre. Arban kb. a vonattal azonos. Azonban kevesebb jarat van es nagyon hamar elfogynak a jegyek. Minel kozelebb van az utazas idopontja, illetve minel inkabb tele van az adott jarat – az Euroline-nal – a jegy ara annal dragabb. A menetido kb 2,5-3 ora. Talan nem annyira kenyelmes mint a vonat. Ha nem sajat autoval mennenk Becsbe, hanem betarsulnank valakik melle, akkor szinten a wungarn.at oldal segithet nekunk. A vonatjegyek mellett Becsbe tarto soforok is vannak szep szammal, mellejuk be lehet tarsulni. A nap kulonbozo idopontjaiban indulnak Bp-Becs es Becs-Bp. Iranyokoban egyarant. Arban a vonat es buszjegyekkel azonos; egy ut kb. 12EUR. Bécsi közlekedés, utazás városon belül
A helyi kozlekedes nagyon jol szervezett.

KÖLTSÉGEK

A lakas es utazas koltsegirol mar irtam az elozoekben. Ami meg felmerulhet az a mobiltelefon, internet es elemiszer, buli,  esetleg a kerekpar berles vagy vasarlas mivel ennek Becsben is nagy kultusza van.
Tobb mobilszolgaltato kozul valaszthatunk, ha SIM karytat vasarolnank. Elofizteshez osztrak bankszamla kell. En ezert a sima feltoltokartyat valasztottam. Vannak low-budget megoldasok, ami azt jelenti, hogy megvasarolhato a SIM kartya barmelyik dohanyboltban vagy medai marktban, ujsagarusnal. A hasznalo maga aktivalja viszont problema eseten nincs ugyfelszolgalat vagy uzlet, ahol segithetnenek. Eppen ezert en az A1 tarsasagot valsztottam, mert nekik jonehany uzletuk van a varosban.  Egy SIM kartya mely 30 napig hasznalhato 10EUR-ba kerul es 1000perc, 1000sms es 1000MB forgalom bonyolithato vele belfoldi forgalomban. Ez boven sok. Egy honap utan azonban fel kell/lehet tolteni az viszont 20EUR-ba kerul mar. En ezert minden honapban vasarolok egy uj SIM kartyat, ami egyben azt is jelenti, hogy minden honapban uj osztrak telefonszamom van, de ez nem okoz problemat, hiszen csak par embernek kell teriteni az uj infot.

A napi bevasarlas egy izgalmas kerdes, mivel  este 6-7 ora korul bezarnak az elelmiszerboltok es altalaban a boltok. Ha az ember 6-ig dolgozik utana mar igen nehez barmit is elintezni. Munka utan az elelmiszerboltokban kigyoznak a sorok. A kovetkezo naygobb elelmiszerboltok talahatok meg Becsben. A felsorolas minoseg es arak szerint novekvo sorrendben: Zielpunkt (otthon Plus), Penny Market, Hofer (otthon Aldi), Billa, Spar. Napi szinten kb. 20EUR-val lehet szamoln, amit elelmisszere lehet kolteni az ebedel egyutt. Egy ebed menu kb 8-10EUR-ba kerul. A zoldseg es gyumolcs magyar szemmel eleg draga, bar az itteni fizetesekhez kepest  normalisnak mondhato. Altalanossagban igaz, hogy az osztrak elelmiszerek minosege igen magas. Egy nemzetkozi kutatas szerint a vilagon a legjobb haromban van. A bio elelmiszerek ara pl. csak igen kisse magasabb mint a normal elelmiszere, tehat itt eletmod kerdese, hogy az ember mit valaszt es nem penzkerdes. Az alkohol es a dohanyaru viszont tenyleg draga. Ha az ember bulizni vagy iszogatni undul indul, azt nem ussza meg 30-50EUR  alatt.

Becsben mukodik a Citybike rendszer. Ez egy kerekparberlesi lehetoseg, az utcan elhelyezett drosztokbol berelhetunk bicikliket elozetes regisztracio utan. Nagyon jol mukodo rendszer. A varosban eleg jol kiepitett bicikliut halozat van es ahogy eszre vettem az autosok is figyelnek a biciklisekre. Igen sok turista is hasznalja a Citybike rendszert. Jo otlet ez, hiszen az elso ora ingyenes. A belvarosban nagyon sok droszt van igy nem fenyeget az a veszely, hogy kicsusznank az egy oras limitbol. Azt hiszem van ennek a rendszernek egyfajta biciklizest nepszerusito kuldetese is, ami nagyon bevalt Becsben.  Biciklit vasarolni talan csak akkor erdemes, ha az ember nem hasznal tomegkozelekdest. Egy hasznalt bicikli ara min.140EUR korul van, ami kb. negy havi „BKV” berlet aranak felel meg. Fokent tehat a tavaszi-nyari idoszakban ide erkezoknek erdemes ezen elgondolkodni.

MUNKALEHETŐSÉGEK BÉCSBEN

Mint minden orszagot igy Ausztriat is megrazta a gazdasagi vallsag, de tapsztalataim szerint kozel sem annyira, mint Magyarorszagot. Vagy talan mar kiefele tartanak belole. Minden esetre kollegaimtol nem igen hallok „nagyon nehez az epiteszek elte” tipusu megnyilvanulasokat, bar ez kulturalis inditatasu is lehet, errol kesobb bovebben.  Ugy latom, hogy epiteszkent van lehetoseg elhelyezkedni, bar teny, hogy az irodak eloszerettel alkalmaznak gyakornokokat azzal a nem is titkolt szandekkal, hogy nekik kevesebb fizetest kell adni, mikozben nemi tudassal azert mar rendelkeznek az epiteszet teruleten. Az Alles Wird Gut (AWG) iroda folyamatosan erkeznek uj gyakornokok es szerzodeses kollegak is, ebbol arra lehet koveteztetni, hogy zajlanak fejlesztesek. Es nem csak Becsben, de egesz Ausztriaban. Az irodaban most tobb eppen epulo projekt is  kozepuletek, lakoepuletek egyarant. Ha valaki talan becsi munkarol almodik csak batoritani tudom, mert van itt mit csinalni es, ha az elso helyre nem is veszik fel az embert, biztosa vagyok benne, hogy hamar talal munkat. Ahogy az ide erkezo uj szerzodeses kollegak elmeseltek, nem feleves-eves keresgeles eredmenye az, hogy ma mar az AWG tagjai.

Erdemes par szot szolni a fizetesekrol altalaban es persze az epitesz diplomaval keresheto fizetesekrol. Ausztriaban – ahogy tudom- az atlagfizetes 1200EUR korul van. Ha valaki elvesziti a munkajat akkor 600EUR munkanelkuli segelyt kap az onkormanyzattol. Ehhez eleg ha mar egy par honapos/fel eves bejelentett munkaviszonya volt azt megelozoen. Nem szamit az allampolgarsag es az sem, hogy milyen nyelven beszel az illeto, persze nemet nyelvudas nelkul a hivatalos dolgokat nehez elinezni, kitolteni. Az 1200EUR nem tul sok osszeg ha szamitasba vesszuk a korabban mar reszletezett koltsegeket, de azert gond nelkul el lehet belole elni. Ezt az osszeget keresi meg egy pl. egy bolti elado vagy diplomaval nem rendelkezo munkavallalo.

 Ehhez kepest egy nehany ev gyakorlattal rendelkezo epitesz 2200-2600EUR/ho osszeget tud keresni. Vagy ennel tobbet is persze, fuggoen a tapasztalatatol es az iroda anyagi helyzetetetol. Ugyanakkor nem erdemes ezt az osszeget sem forintra valtani, mert mindnig az a kerdes, hogy az adott orszagban/varosban a megkeresett osszeg mire is elegendo. De azt kell mondanom, hogy egy 2200EUR (netto) fizetes kellemes eletet kinal Becsben egy epitesznek es nyilvan az ido haladtaval a fizetese emelkedik. Mindezek mellett – az AWG-ben –  probalnak kellemes munkalegkort teremteni a munkatarsak szamara. Minden heten egy oriasi tal gyumolcs varja a dolgozokat, a nyari idoszakban szezonjegyek allnak rendelkezesre az irodaval szemben horgonyzo furdohajora, az irodai auto gond nelkul – bizonyos szabalyok betartasaval –  magan celra is hasznalhato stb, Eddig nem tapasztaltam elviselhetetlen merteku tulorazast a sajat projectemben egyeltalan nem volt erre szukseg. Ahol megis ez felmerul, ott ezt anyagiakban vagy mas modon probaljak honoralni. Sok esetben a fonok a csapattal ejszakazik vallalva a sorskozosseget.

FOGADÓIRODA SZAKMAI BEMUTATÁSA, IRODA FELÉPÍTÉSE, PROGRAMOK, FELSZERELTSÉG

Alles Wird Gut epitesziroda egy Becsi szekhelyu nemzetkozi tervezoiroda, melynek tevekenysege felolei az epiteszeti tervezes teljes szegmenset. Ezidaig  tobb mint otven projektet valositottak meg Austriaban es kulfoldon egyarant.

Az Alles Wird Gut epiteszirodat 1999-ben alapitotta a negy tulajdonos, Andreas Marth, Friedrich Passler, Herwig Spiegel es Christian Waldner. Jelenleg 40 munkatarssal dogoznak egyutt, akik 8 kulonbozo orszagbol erkeztek az AWG-hez. Ezzel a hatterrel az AWG mint genaral tervezo es menedzsment iroda barmilyen lepteku epulet megtervezesere kepes, a csaladi haztol kezdve, a vallalati kozpontokon at az egyetemi es fesztival helyszinekig.

Az iroda tervezesi metodikajanak kozeppontjaban a  mindig a tervezesi program es a koltseghatekonysag all. Fontosnak tartjak a megrendelok donteseinek szakmai elvekkel torteno tamogatasat, valamint a bekerulesi koltseg esszeru csokkenteset. Mottojuk szerint az epiteszet nem oncelu muveszet, hiszen az epuletek elsodleges funkcioja  a hasznalhatosag. „ A jo epiteszet nem kerul tobbe, de megis tobbet tesz” . Az epiteszetnek azt az alapigenye, miszerint fel kell keszulni a jovo kulonbozo forgatokonyveire, a mai korulmenyek generaltak; mindazonaltal az AWG kulnbozo szakagak, kutatok, muveszek reszvetelevel kepes megfelelelni ezen elvarasnak is.

Az iroda legismertebb munkai kozott van a Niederösstereich Haus Krems-ben, Also-Ausztriaban Ausztria legnagyobb passziv irodahaza, Burgenlandban a St. Margareten szabadteri operafesztival helyszin, mely egy felhagyott banyameddoben lett kialakitva (kedvenc projektem) vagy Tirolban az innsbruck-i Maria –Theresien Strasse gyalogos zonajanak uj designja is.

Jelenleg tobb futo projekt is van tervezes alatt az irodaban, ilyenek a WAZ Media Office Essenben, egy uj Design Egyetem epulete St. Pöltenben, lakopark Luxemburgban es egy szakiskola Becsben, amelyen en is dolgozom. Becsben, amelyen en is dolgozom. Becsben, amelyen en is dolgozom. Az epitesziroda mar szamos dijban es elismeresben reszesult. Legutobb „az allami dij az epiteszetert es fenntarthatosagert”, az Europai Bizottsag „ 2012 Europa Zold Haza” es a „ Prix Luxembourgeois d Architecture” dijat nyerte el. Ez utobbit az egykori acelmu udvaranak ujratervezeseert, ahol egy uj kozter kialakitasat celozta meg.

Nagy hangsulyt fektetnek a palyazatokra is. Mind hazai, mind nemzetkozi palyazatokon is rendszeresen indul az iroda. Evi 20-25 palyazatot keszitenek el, melybol atlagosan 5-6 palyazatot meg is nyernek. Igy tehat a palyazas az iroda beveteleinek egyik fontos alappillere. Kulon palyazatos csapat mukodik, akik egyszerre tobb palyazaton is dogoznak.

PR-ral foglalkozo kollegat is alkalmaznak, aki a sajto, online es offline megjelenesekert felelos. Folyamatosan AWG konyveket allitanak ossze az eddigi munkakbl, melyek repiajandekkent a megrendeloknek es a leendo klienseknek keszulnek. Ezek elkesziteset ket grafikus kollega vegzi.

A latvanytervezesre kulsos irodakkal dolgozunk egyutt mint, ahogy bevallt szokas ez szinte mindenhol europaban. Kulfoldi es osztrak cegekkel egyarant dolgozunk.  A kb. 30-35 epitesz dolgozik folyamatosan az AWG-ben, negy fos csoportokban. Minden munkasziget egy csapat, amit persze szukseg eseten bovitenek. A fonokok arra torekednek, hogy minden szigetenek 2-3 parhuzamos feladata legyen. Minden csapatnak es projektnek van egy tobb eves projektvezeti tapasztalattal rendelkezo vezetoje, altalaban o kommunikal  a fonokokkel a projekttel kapcsolatosan. A negy fonok kozott az iroda vezetesevel es a tervezesi feladatokkal kapcsolatos feladatok qvalitas szerint fel vannak osztva. Egy adott projektert egy adott fonok felel, de ezen kivul persze az iroda vezetesevel kapcsolatos napi feladatokat is ellatjak.

Altalaban minden csapatban dolgozik 1-2 gyakornok, jellemzoen ok keszitik a tervekhez tartozo kisebb „feleloseggel” jaro rajzokat. Butortervek, burkolati es szintervek, infografikai rendszerek stb. A napi munkanyelv a nemet, de mindenki beszel angolul igy nem okos gondot az egymassal valo kommunikacio akkor sem, ha nemet valakinek nem az erossege. A megbeszelesek altalaban nemetul zajlanak, de sokszor angol-nemet mixbe megy at, foleg ha az asztalnal angol nyelvu munkatars is ul. Jellemzoen azonban minden gyakornok tud tobbe kevesbe nemetul, ha beszleni nem is de megertes szintjen. Az AWG iroda egy ketszintes irodateret berel egy a Duna-csatorna partjan levo irodahazban. Az irdodabelso fekete-feher designnal lett kialakitva.

Lathatoan egy igen jol szervezett irodarol van tehat szo, mindhatni a nemet „szigornak” megfeleloen mukodo iroda az AWG. Mindenki tudja a feladatat, ami persze a vezetokre is igaz. Fontos kiemelni, hogy az iroda vezetesevel es mukodtetesevel kapcsolatos stressz es feszultseg a fonokok kozott marad, nem szivarog az epiteszek napi eletebe. Velemenyem szerint ez is hozzajarul a hatekony munkavegzesre, hiszen igy valoban „csak” a sajat elvegzendo feladatra kell koncentralni. Nem igazan tapasztaltam hatairdo tullepeseket sem. Ami egyreszt a jol szervezett munkanak, masreszt az esszeruen vallalt hatirdoknek koszonheto. Nyilvan ez kulturalis kerdes is, hiszen a megrendelok sem akarjak vallalhatatlan feltetelekkel neheziteni a tervezok dolgat. Fontosabbnak tartjak a preciz, jo minosegu munka elvegzeset, mint a felelotlen gyorsasagot.

Termeszetesen, ahogy ez eljut hozzank, itt is vannak kemeny targyalasok es sokszor vallalhatatlan keresek, de valahogy, az epitesz erdekervenyesitese mintha kiforrotabban mukodne, mint otthon.

FELADATAIM – NAPI RUTIN AZ ALLES WIRD GUTTAL

Megérkezésemkor kaptam egy „mentort” az irodában, aki segített a kezdeti beilleszkedésnél. Emlékszem aprilis 2-án az első munkanapomon rajtam kívül három új munkatárs is érkezett. Persze ahogy korábban írtam az AWG-nél minden megtervezett menetrend szerint zajlik, így a gyakornokok érkezése sem véletlenszerű. A munkák építészigényéhez igazítiottan érkeznek az újak. Rögtön az első napon kiderült, hogy a gyakornokok feladata az iroda reggeli kv ellátmányának kiosztása, ami prkatikusan azt jelenti, hogy 40db kávé lefőzésével indul a nap. Első hallásra picit furának tűnt ez a fajta beavatási szertartás, különösen úgy, hogy magam nem is iszom kv-t.Éppen ezért kv főzésben sem jeleskedtem ezidáig, de ma már a legjobb vagyok J . Szóval kezdeti meglepődés után azonban rögtön jött ennek a feladatnak az előnye is, így ugyanis igen rövid idő alatt, mindnekit megismertem, ami valljuk be egy ekkora irodában nem hátrány.

Egyébként egy négy fős csapatba kerültem és egy szakközépiskola kivitelezési terveinek elkészítésében kellett segítenem. A kivitelezés már majdnem elkezdődött mikor megérkeztem , amikor is kiderült, hogy ismét nem adta meg a bécsi önkormányzat az építési engedélyt. Nem is lenne ez különös, ha nem éppen az önkormányzat lenne a megrendelő.De itt még ez sem számít vagyis valóban betűről betűre be kell tartani a szabályokat. Bécsben egy engedély megszerzése akár 6 hónap is lehet, mivel igen leterhelt az építési hivatal.

A mi projektünkre kb. egy éve próbál az iroda engedélyt szerezni. Tehát április végén még nem volt engedélyünk, de az építkezés megkezdésére már minden készen állt, amikor is hirtelen gyorsasaggal két héten belül, egy évi várakozás után zöld utat kapott a projekt.A kivitelező – az otthon is imsert Alpine – átvette a területet és elkezdték a földmunkát, hamarosan a teljes pinceszint szerkezet elkészült. Mindeközben a négyfős kis csapatunk folyamatosan terveket szolgáltatott a kivitelező számára. Rám főként a kisebb felelőséggel járó ám nagy mennyiséget jelentő bútorterveket, szín terveket, burkolati terveket, terv ellenőrzést bíztak.

Ausztirában szemben az otthon már bevezetett ETDR rendszerrel, még papíron kell terveket szolgáltatni. Amikor elmeséltem, hogy nálunk ez hogyan működik és hozzá tettem, hogy teljes dokumentáció esetén 15 nap áll a hivatal rendelkezésére, hogy lefolytassa az engedélyezési eljárást, „elszörnyedtek” 🙂 a kollégák. És persze ebben az egy dolgoban irigykedve figyeltek a magyar helyzetre.

Az AWG munkamódszerében azonban van egy tévedés, ami a hatékonyság rovására megy.Ugyanis hiába a projektvezető, gyakorlatilag nem dönthet semmiben. Minden kérdéssel a projektet vezető főnökött kell megvárni. Ők azonban hetente kb. 1 órát tudtak a projektre szánni, sok esetben az előre megbeszélt időpontokat sem tudtuk beválltani így az egy hét alatt felhalmozódott kérdések, továbbra is függőben maradtak. Nem kell mondani, hogy ez a kényszer igencsak lassítja a hatékony munkavégzést és természetesen a morálnak sem tesz jót. Ugyanakkor tapasztalatom szerint nagyon profin kezelik ezeket a helyzeteket a gyakorlottabb kollágak. Az igazsághoz tartozik, hogy az efféle luftok miatti esetleges késések, harc a határidőért nem az építészeken csattant, hanem a projekt vezető főnök felelőségi körébe tartozott. Emlékem szerint ilyen eset miatt nem is kellett se hétvégézni, sem túlóráznia a csapatomnak.

Tehát nap-nap után gyártottam a variációkat, hogy aztán a megbeszélésen a főnök kiválsszon egyet és azon dolgozhassak tovább. Heti rendszereséggel volt megrendelői egyeztetés is az építési helyszínen; de ezeken én nem vettem részt. A projektvezető minden ilyen alaklom után összehívta a csapatot és elmondta, hogy miben állapodtak meg a megrendelőkkel és megmutatta a helyszínen készült képeket.

Junius végén aztán hirtelen leállt az építkezés, egyik napról a másikra eltűnt a kivitelező az építési telekről. Sok szerszám is ott maradt és csupán egy tenyérnyi lakattal volt lezárva a terület. Sem a város sem mi nem tudtuk mi történt. Ekkor már a teljes pinceszint vasbeton szerkezete készen volt, éppen a pincefödém betonozása kezdődött volna. Hamarosan aztán kiderült, hogy az Alpine – kivitelező cég – csődbement. Egy hétnyi várakozás és köd után aztán kiderült, hogy az építkezés szeptemberig leáll. Az AWG minden folyamatban lévő tervet befejez és leszállított a város felé, amit ki is fizettek neki.

Ezt követően egy újabb kivitelezési terv landolt a csapat munkaszigetén. Ez pedig egy magas kategóriás lakópark terveinek elkészítését jelentette. Az engedélyezési terv és az engedély is már megvolt, amikor a mi csapatunk átvette a porejctet. Itt már kisebb tervezési feladatot is kaptam. A gyakorlat végéig még 1,5 hónapot dolgoztam ezen a terven.

Érdemes megemlíteni, hogy az AWG-ben eltöltött 5 honap alatt több sikeres pályázaton is részt vett az iroda, amit jellemzően a már korábban említett pályzati team készített el. Azonban volt szerencsém egy Taivan-ra készülő pályázatban részt venni, ami a pályázati team leterheltsége miatt nálunk landult. Érdekes konstrukció volt maga a pályázat elkészítésének módja. Ezen a pályázaton egy taivani irodával közösen indultunk, ami gyakorlatilga azt jelentette, hogy mi készítettük az építészeti anyagot és ők lefordították azt.Azt csapatnak csupán 2 fix tagja volt, ugyanakkor a feladat egy kulturális központ – egy jel – megtervezése volt Taicsung város egyik újonnan beépítésre kerülő területén. A terület korábban repülőtérként üzemelt, de hamarosan lakóházak és park kerül az egykori kigutópályák helyére. Ennek a negyednek a szimbolumát kellett tehát megtervezni. muzeum, könyvtár, publikus terek egységével. Olyan nevekket hívtak meg, mint Peter Eisenmann vagy a Sanaa.

Tehát 2 fix ember volt a csapatban és a többiek az éppen aktuális feladataik mellett valóban „just for fun” beszállhattak a tervezésbe. A rendszer működött! Beszálltak, beszálltunk. Érzésem szerint nem volt felsőbb nyomás, sőt beszélgetések alatt még azt is megtudtam, hogy ha nem adnank le a pályázatott akkor sem történne semmi. Persze ez nem volt opció, mert mindenki a sikerért dolgozott. A pályázatott leadtuk és három napon belül a zsűri döntött, hogy mely irodák mehetnek tovább a második körbe. Sajnos a mi tervünk kiesett, de akit érdekel itt megnézheti http://www.designboom.com/architecture/alleswirdgut-interprets-taichung-cultural-center-as-landscape/

Egy héttel a pályázat leadása után már a desigboom-on volt az AWG pályázati anyaga, ami egyértelműen a PR-os munkatárs érdeme. Nagy hangsúlyt fektetnek a sajtó megjelenésekre egy kínálkozó alkalmat sem hagytak ki.

Minden pályázat leadása, minden siker irodai ünnepléssel jár. Ilyenkor csapatostul levonul mindenki Duna csatorna melletti „open air” kocsmák egyikébe és összetartás van. Irodán belüli ünneplés is van ilyenkor a főnökök pezsgőt bontanak – főleg, ha nyertes pályázatról van szó – és mindenki boldogan iszik J, megjelennek a leberkasse szenvicsek is. Előkerülnek a konyhában felállított csocsoasztal golyói és indul a játék. Mindez persze munkaidőben történik, hiszen este hat utan már csak a keménymag vonul tovább.

Mondhatni, hogy a napi rutin része a születésnapok megünneplése is. Szinte heti rendszerességgel ünnepeltünk. Általában óriási kuglófok és előre gyártott sütik kerültek ilyenkor elő. Ausztria kuglof és édes péksütemény nagyhatalom. Nagyon jó cuccaik vannak és ahogy láttam tudják is ezt és nem is vetik meg a jót. Minden ünnepelt virágcsokrot kap és az iroda finanszírozta kuglofot vagy tortát, amit persze azonnal felfalt mindenki.

A nyári időszakban az iroda előtt horgonyzó Badeschiff adta lehetőségek kihasználása is a napi rutin része volt.A iroda vásárolt 4db szezonjegyet (50EUR/db) amit a dolgozok vetésforgóban használhattak, természetesen az ebédidő rovására, ami 1 óra volt.

Meg kell azonban említeni, hogy a lazaság és a szigor furcsa egyvelege ötvöződött az AWG-n belül. Figyeltek a munkatársakra, mindennel támogatták őket cserébe precíz és hatékony munkavégzést vártak el.Ott tartozkodásom ideje alatt egy hangos szót, egy letolást nem hallottam, pedig mint mindenhol ott is voltak feszült pillanatok. De valahogy mindenki tudta a dolgát, értékelte a másik erőfeszítéseit és tiszteletben tartották egymás munkáját, mindez hatványozottan igaz volt a négy főnökre is. Közvetlenek voltak és mégis tekintéjt parancsolóak.Prezizitást vártak el és ők maguk is azok voltak. Nem egyszer láttam, amint skicc pausz felett milliméter pontossággal – fugákról vitatkozva – találtak ki szerkezeti megoldásokat a projektben dolgozó építészekkel közösen.

BÉCS VÁROS TÖRTÉNETE RÖVIDEN

Bécs hosszú időn át egyfajta összekötő kapocsként müködött Kelet –és Nyugat –Európa között. A területe első ismert lakói az illérek voltak, akik a Dunán hajóztak fel a Balkán félszigetről. A kelták kr. e. 500 körül érkeztek, ők alapították meg Vindobona városát, melyet a rómaiak elfoglaltak Kr.u 1. században. A rómaiak katonákat küldtek a keleti-európai határok védelmére ők építették azt az erődöt ami a mai Hoch Markt területén állot egykoron. Marcus Aurelius itt lelte hallalat vondobonai pestisben Kr.u 180-ban. Száz évvel később eg ymásik római császár Probus szőlőt ültetett a Bécsi-erdő lankáin. Ma Heiligenstasdt-ban (Bécs egyik kerülete) a Heuriger szívében, egy utca van elnevezeve róla.

A IV-IX. század között barbár támadások színhelye volt Bécs. Attilát, a gótok, a frankok, az avarok,a szlávok és a magyarok követték a hüdítók sorában. A Babenbergek voltak azok ,akik 1000 körül siekresen visszaverték a magyarok támadását ezért a német-római császár ausztriai hercegséget adományozott nekik. Az első Babenberg herceg (II.Henrik) a mai Platz am Hof terülketére helyezte át az Osztrák hercegség székehelyét és ezzel kezdetét vette Bécs első aranykora 1156-ban.Igazi aranykor volt ez, hiszen ebben az időszakban lendült fel a kereskedelem, a képzőművészet és a kézművesség is. Ekkor építetették a skót és ír szerzetesek a Schottenstift monostort, ami ma is látható. Ebben az idősazkban épült meg a mai Bécs egyik fontos jelképe az első Stephansdom. 1200-ban a a brittek váltságdíj fejében kaptak vissza Oroszlánszívű Richárdot, ebből a pénzből épült az az erődrendszer mely a mai Ringstrasse mentén épült fel. 1221-ben Bécs városi jogot kapott. És persze ebben az időszakban virágzott Bécs zenei élete is.

A Babenberg-ház kiahalasa után kacifantos úton végül a Habsburgok szerezték meg az osztrák trónt 1278-ban. Rudolf a várost a Habsburg család székheylévé tette. Azonban mint egy 100 évre a birodalom fejlődése teljesne leállt. Végül IV. Rudolf der Stifter 1365-ben az egyetem megalapításával újr amozgásba hozta a várost. Ő urakodésénak idején építették át a román kori Stephansdomot azza a gótikus székesegyházzá amit mai láthatunk. 1469-ben cserébe a katolicizmusért végzett munkáért a Vatikán püspöki székhellyé emelte Bécset. A császárt a Stephansdomban temették el, sírján az AEIOU „Austria Est Imperare Orbi Universo” (Azt Osztrák Birodalom a világ ura) felirat olvasható. A 15. század azonban keserűséget is hozott. 1421-ben több száz zsidót égettek meg a mai Judenplatzon, a túlélőket pedig elűzték a városból. 14851490 között Hunyadi Mátyás foglalta el a várat. 1526-ban jelentek meg a törökök – első ízben – a város falainál. Nagy Szulejmán 18 napig ostromolta a falakat de Bécs ellenállt. A száműzött zsidók 1620-ban költözhettek csak vissza a városba és ekkor meg is alapítottak a mai Leopstadt területén – az akkori mocsaras, lápos területen – a gettót.

I. Lipót nevéhez fűződnek az első híres bécsi bálok, bankettek. Virágzott az építészet a barokk zene. De a XVII. század végén 1679-ben a pestis , 1683-ban egy újabb török ostrom rázta meg a mulatozó bécsiek életét. A törökök visszaverése Savoyai Jenő nevéhez fűzödik, aki a cserébe a császártól kapott életjáradékából építette meg a Belvedere palotát. Itt őrzik ma Gustav Klimt számos képét köztük a világhírű „A csól” c. is. Az épületegyüttest egy barokk kert köti össze, számos szökőkútta, pici ligetekkel.

VI. Károly a spanyol trón megszerzésére tett kísérlet után visszaérkezvén Bécsbe, felújításokba kezdett. Megépítette a Karlskirchét mely a Szent Péter bazilikát akarta túlszárnyalni – ma a Karlzplatz-on látható -. Versailles riválisa a Hofburg lett. Ekkor épült hozzá a Spanyol lovasiskola szárnya és a Császári könyvtár épülete.

Mária Terézia Következett a trónon 17401780 között. Tizenhat gyermeke volt. Nem dédelgetett hóditói álmokat, ami a megelőző uralkodókra oly jellemző volt. Művészet kedvelő volt, különösen a zenét támogatta. Az újonnan épült Schönbrunnban egymást érték az opera-előadások és koncertek. Ezekben az években Haydn, Mozart és Gluck világhíressé tette Bécset.

Mária Teréziát a sokkal keményebb és vaskalapos II. József (1780-1790) követte a trónon. Reformáradatával valósággal sokkolta a konzervatív bécsieket. Könnyített a jobbágyok helyzetén, vallásszabadságot vezett be, rendezte a zsidók helyzetét, támogatta a tudományt, oktatást és az egészségügyet. Megnyitotta a bécsi nép számára az addig zárt uralkodói vadasparkot a Pratert. Ami ma is parkként működik, befogadva a vidámparkot, a Stadionbad és a Stadion épületeit. Őt követte II. Ferenc (1792-1835) aki már korántsem volt oly reformpárti politikus mint elődje. Ekkor hallottak először a franciországi eseményekről. Napóleon 1805. novemberben érkezett a városba, az ostrom alatt a városfalak szinte telejsen megsemmisültek. Napóleon a Mária Terézia által olya nagyon kedvelt Schönbrunnban szállt meg. Az osztrákok végső fegyverként a jól bevállt kiházasítást vetették be. II Ferenc felajánlotta lánya Mária Lujza kezét ellenségének, Napóleonnak. A bécsiek nem tiltakoztak, szerették volna ismét a korábbi nyugodt életüket élni.

A Napóleon korszak végét a bécsi kongresszus zárta 1815-ben. A lényeg az európai területek ujraosztása volt. A tanácskozásokat Metternich kancellár vezette. II. Ferenc császár pedig a fogadásokba, bálokba és bécsi keringőbe temetkezett. A következő 30 év szinte demokráciában telt. 1830-ban elindult a Pest-Bécs gőzhajójárat, 1837-ben pedig az első osztrák vasút. Ekkor volt a zenei élet újabb fénykora.Beethoven és Johann Strauss időszaka volt ez.

1848-ban Bécset is elérte az Európán átviharzó forradalmi láz. Ferdinánd lemondott. Utódja unokaöccse Ferenc József lett (1848-1916). Ferenc József urakodása alatt Bécs igazi világvárosá fejlődött. 1857-ben lerombolták a városvédóő bástyákat és a helyükön megnyílt a Ring. Számos új palota emelkedett a városban. 1873-ban a világkiállítás Bécs nagyszerűségét hírdette. Ez alkalomból épület a bécsi Operaház, koncerttermek és színházak épültek szerte a város területén. Ez volt a birodalom utolsó kulturális virágkora. Brahms, Bruckner, Mahler, Lehár és Strauss voltak a rezidens zenészek. A bécsi Secession csoport új stílust alkotott a Jugendstilt. Itt volt persze Sigmund Freud is. Kávéházak és a keringő zsivalyától volt hangos a város. Ezidőtájt (1907) költözik a városba a 18 éves Adolf Hitler is festői babérokra vágyva, de aztán undorral hagyja el Bécset. „mert itt nem talált igazi németeket”.

Ferenc Józsefet Rudolf követte volna a trónon, akit azonban meggyilkoltak, csakúgy mint szeretett feleségét Erzsébet császárnét (ismertebb nevén Sissy-t).Az utolsó trónörökös Ferenc Ferdinánd meggyilkolása hallatán azonban Ferenc József teljesen összeomlott. 1914. június 28-án Ausztria hadat üzent Szerbiának ezzel kezdetét vette az I. Világháború, mely az Osztrák-Magyar Monarchia összeomlását jelentette. Hatalmas kulturális és anyagi veszteség Bécset is megrázta. Egy hatalmas birodalom székesfővárosából egy piciny ország fővárosa lett. A háborút követően kiéleződtek a belpolitikai viták. A kommunisták elkeseredett harcot vívtak a fasisztákkal. Végül 1938. március 13-án népszavazást írtak ki, hogy ezzel is bizonyítsák Ausztria többsége nem a náci elveket vallja. Válaszul Adolf Hitler ismét a városba érkezett 1938. március 12-en, de már csapatai élén. Végig vonult a Mariahilferstrassen és megtörtént az Anschluss. Eleinte a bécsiek reménykedtek, de aztán világossá vált minden amikor 180.000 zsidót deportáltak a városból. A soknemzetiségű Bécsnek ez igazi kulturális és lelki csapás volt.

Az 1945-ös bombázásokban éppen a Stephansdom szenvedte a legnagyobb károkat. A háborút követően Bécset is négy övezetre osztották, amerikai, orosz, brit és francia katonák irányították az életet.

1955-ben a szovjet csapatok kivonultak Ausztriából, az ország kinyilvánította semlegességét és megalakult a Második Köztársaság. Bécsbe tette székhelyét a Nemzetközi Atomenergia bizottság, az ENSZ Ipargejlesztési Szervezete és az Olajexportáló Országok Szervezete is.

1995-ben Ausztria az EU tagja lett. 2000-ben egy szélsőjobboldali párt került a parlamenti koalícióba, számos diplomáciai gondot okozva. 2007-től a Osztrák Szociáldemokrata Párt kormányoz.

A ROHANÓ HÉTKÖZNAPOK, KÖZLEKEDÉS BÉCSBEN

A Wiener Lebensart a kultúra és az élet élvezetét jelenti. Mondhatni, történelmi hagyománya van a lassú, Gemütlich (kényelmes) életnek Bécsben. Ezt az életélvezetet tapasztalhatjuk meg a zenében, az építészetben, a kávéházak és bálok csillogásában egyaránt.

Bécs 23 kerületre oszlik. Az I. kerület az Innerestadt, vagyis belváros, amely 2001 óta az UNESCO Világörökség része. Bécs másik kiemelkedő szimbólumát a Schönbrunnt 1996-ban emelte az UNESCO a világörökségi helyszínek sorába. Bécsben 1,5millióan élnek, Budapest méretű városról van szó tehát, mely építésének történetében, szerkezetében is sok hasonlóságot mutat.

Bécs szinte minden történelmi látnivalója – de sok modern darab is – az Innere Stadt (belváros, I. kerület) területén található. Legkönnyebben villamossal járhatjuk be a belvárost, mert a Ringstrasse övezte belvárost több járat is körbejárja. Bécsben azonban nem csak a villamos és busz járatok jol szervezettek, de a 1,5milliós nagyvárost 5db U-bahn (metro) vonal is kiszolgálja. U1-től U6-ig számozva. (az U5 még nem épült meg). E metróvonalak, a föld alatt hálózzák be a Duna mindkét partján leterülő várost. Fontos csomópontok a Stefansplatz és a Karlzplatz (mel yEurópa legnagyobb tere) . Ezeken kívűl fontos megemlíteni az S-bahn vonalakat mely a pesti HÉV megfelelője; az elővárosokat köti össze a fővárossal. A City Shuttle egy vasúti vonajárat, mely kb. régiós szintű gyors és hatékony közlekedést biztosít, így ilyen járattal utazhatunk a közeli Bratislava-ba is. A szlovák fővárossal igen jó összeköttetése van Bécsnek, igen sok szlovák naponta ingázik munkába menet a két város között. Ezen kívül a belvárosban fiákert is bérelhetünk óránként 70EUR-ért, mely a luxusautók gyűrűjében végigrepít minket a látnivalók során.

Ha bécsi közlekedésről beszélünk, nem lehet kihagyni a biciklit. Óriási kultúrája van a kerépározásnak, jól kiépített kerékpárutak és figyelmes autósok segítik a bicklizni vágyókat. Rengetegen kerékpárral sietnek a munkába. Évek óta nagy sikerrel működik a Citybike rendszer mely gyakorlatilag ingyenes kerékpározást biztosít a turistáknak és a helyieknek egyaránt. Egy 1EUR-os regisztrációs díj ellenében már az utcai standok egyikéből vihetjük is a biciklit, hogy aztán a város másik pontján visszategyük azt. Az első óra ingyenes. De ez bőven elég is, hiszen a látnivalók egymást érik, így igen hamar biciklit tudunk cserélni, és az „első óra” újra indul.

Ha valaki csak hetvégére érkezik akkor érdemes a darabjegyek helyett , napi vagy heti jegyben gondolkodni. A napi jegy két vonaljegy árából, míg a heti jegy 7 vonaljegy árából megtérül. Egy jegy valamivel több mint 2EUR-ba kerül. A havi bérlet 45EUR körül van. Minden jegytípust mobilon és on-line is meg lehet vásárolni. Online bérlet esetén az ellenőrnek a mobilra letöltött bérletet kell felmutatni. Ellenőrrel azonban igen ritkán találkoztam a 20 hét alatt talán ötször. Nekem úgy tűnt szinte mindenki megveszi a bérletet, a potyázás nem annyira megszokott vagy éppen nem derül ki mert nem az ellenőri razziákra helyezi a hangsúlyt a Wiener Linien.   Sokkal inkább az állomások és az utazás minőségét próbálja folyamatosan javítani. Javasolt a Quando nevű app letöltése okostelefonra, mert ezzel helyismeret nélkül is bárhova eltalálunk a városon belül. Ez a Wiener Linien (közlekedési vállalat) fejlesztése, mely megmutatja térképpel, a honnan-hova hogyanját. Online metrótérképet és várostérképet is tartalmaz.

Ha valaki hosszabb időre érkezik vagy akár csak egy hosszúhétvégére, érdemes valamelyik telefonszolgáltatónál egy SIM kártyát vásárolni (Wertkarte vagy Preparedcard). 10EUR körüli összegért 1GB, 1000min és 1000sms felett rendelkezhetünk Ausztrián belül.

LÁTNIVALÓK, ÉPÍTÉSZET, SZABADIDŐ

Bécsben rengeteg látnivaló van az egyszerű városnézéstől, a múzeumokon át a vidámparkig vagy a Duna melletti láblógatásig millió lehetőséget kínál. A látnivalók jelentős része a Ringen belül a Belvárosban van. A császári palotaegyüttes a Hofburg rejti a császári kincsestárat, a lakosztályokat vagy a spanyol lovasiskolát. De benézhetünk a Nemzeti Könyvtárba is. A Hofburg kertjében lévő pillangóház és pálmaház is nagy élményt jelent, főleg ha pálmaházban működő étteremben a pálmák árnyékában elcsettintünk egy laza aperol spritz-et. A Hofburg Michaeler platz felőli végében rögtön a modern ugrik ránk hiszen itt áll Adolf Loos bankszékháza. Mely annyira jól sikerült az anekdóta szerint, hogy Ferenc József átköltözött egy másik lakosztályba mert a térre nézőből éppen a bankszékházat látta és nem tudta elviselni annak látványát. Elindulva a Kohlmarkton luxus butique-ok sorát csodálhatjuk meg , hogy aztán a Graben-en elfordulva a Stephansdom előtti forgatagba találjuk magunkat. Még mielőtt elérnék a teret a Dorotheer gasse-ban lévő Cafe Hawelka kávézót ki kell próbálni. Igazi hamisítatlan századfordulós kávéházi hangulatot szívhatunk magunkba. A Stephansplatz sarkán Hans Hollein posztmodern házának üveghomlokzata a dóm torz képét tükrözve ad hátteret az éjjel nappal dobogó nyüzsgésnek. Ezek persze csak a legfontosabbak a látnivalók közül, de ha Bécs hétköznapi arcát akarjuk megismerni, akkor inkább a kis utcácskákat, átriumokat, az eldugott galériákat, árkádokat kell keresnünk. A kis templomok tövében megbújó apró tereket, a házsarkokon kacsingató kávázükba kell betérnünk. Ha leszáll a nyári este a bécsi fiatalok a Duna-partra indulnak, ahol számos plázs várja őket napággyal, homokkal hideg sörrel és aperollal.Ilyenkor Biciklis fiatalok lepik el bécsi estét. A discosok inkább a Práterben találják meg a számításaikat.

Építészeknek „kötelező” a XXII. kerület UNO város meglátogatása. Az UNESCO központtal, számos modern lakóházzal, szellemes irodaházakkal, fekete kockatemplommal és persze a Bécsben elmaradhatatlan parkkal. A városrész előtt húzodik a Donau Insel, amely egy mebri kéz alkotta 21km hosszú sziget, pihenési és Dundában fürdési lehetőséggel.

Ha fürdés akkor mindenképpen szót érdemel az a tény, hogy Bécs város kb. 40db starndot és uszodát üzemeltet. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy kerületenként kettő vizeslétesítményt találunk. Persze a strandok jelentős része a Duna mellett van, de akadnak fürdők a hegytetőn is gyönyörű kilátással a városra. Egy egésznapos belépő (egységesen) 5EUR.

Kihagyhatatlan, legalábbis építészek számára az Otto Wagner Spital épületegyüttes és a felette őrködő Otto Wagner-templom is. mely a bécsi szecesszió egyik remeke. Kórház területén sétálva egy emlékhelybe botlunk, mely 800db földbe szúrt lámpácskából áll. A felirat szerint a 800db lámpácska annak a 800 gyermeknek az életét jelképezi, akiket e kórház végeztek ki a náci reszim idején. Mindenképpen javaslom az éjszakai látogatást mert kiviláígtásban sokkal magavalragadóbb mind az emlékmű, mind a templom látványa. Ha már itt járunk érdemes egy Steinhof parkban egy sétát tenni.

Visszarepülve a városban a Spittelau-i  metromegállónál rögtön szembe jön Hundertwasser szemétégetője, hogy aztán a Duna parton sétálva egy Zaha Hadid kacsintson ránk. Picit közeledve a Swedenplatzhoz a Duna másik oldalán ismét Otto Wagner egyik remeke a gátőrház őrzi a vizet. Ma étterem működik benne Dunai terasszal.

Ha megfáradtunk irány az Augarten a II. kerületbe ( az zsidónegyed közepén). Rögtön a kert egyik sarkánál a Wienersangerknaben (világhírű bécsi fiúkórus) új, modern koncertterme és iskolaépülete fogad minket. A parkba belépve egy nyüzsgő belső világot találunk, furókkal, pihenőkkel vacsorázó idősebb jómódú dámákkal az ellentétes sarokban pedig romkocsmával. Az elfogadás és az együttélés magasiskolája, ami a bécsi hétköznapokban minden szinten megjelenik. A kert közepén két hatalmas II. világháborús légvédelmi torony szolgáltatja a szürreális hátteret egy újabb aperolhoz.

Ha tehetjük, váltsunk jegyet a világhírű Staatsoper egyik előadására – már ha szeretjük az ilyesmit –  de, ha már nem lenne jegy – ami igen könnyen megeshet, a nagy érdeklődés miatt – ,akkor az utcai óriáskivetítőn real time – ingyen – követhetjük a benti eseményeket több száz társunkkal együtt. Kaphatunk már jegyet 12-20EUR-ert is es nem is szól rossz helyre. Ugyancsak ennyiért – vagy akár olcsóbban is – az 1837 óta működő Musikvereinsaal egyik koncertjét is meghallgathatjuk.

A lazább programokat kedvelők éjfélig a Praterben lévő vidámpark izgalmait élvezhetik. (nagyon jó…!) vagy az egész éveben egymást érő fesztiválok egyikén is részt vehet. Junius végén van Európa legnagyobb ingyenes zenei fesztiválja ahol csal osztrák zenekarok lépnek fel. A helyszín a 21km hosszú Donau Insel. Örületes bulizó tömeg három napon át.

Szintén juniusban rendezik meg a Life Ball eseményt, ahol a világ prominensei képviseltetik magukat, Bill Clinton, Elton John, Antoni Banderas, Naomi Campbell és sokan mások. A cél az AIDS kutatások elősegítése, pénzgyűjtés. Amit ebből a bécsiek éreznek egy óriáso nyílvános buli a városháza terén, koncert és divatbemutatók. Ezt követően jön a Regenbogen fesztivál, mely egy egy hetes rendezvénysorozat a meleg közösség elfogadásáról szóló tematikus hét. Na nem mintha nagyon küzdeni kellene az elfogadásért – legalábbis nem a hétköznapi dimenziókban – hiszen ebben az egy hétben még a villamosok is szivárványszínű zászlókkal közlekednek. És általában a bécsiek elfogadóak. A felvonuláson mindenki képviselteti magát, Wiener Linien (BKV) kamion, ÖBB (MÁV) kamion és a város kamionja is felvonul.

Ha a Bécsbe utazás előtt nem tudunk tájékozódni a programokról semmi baj, mert biztosan az utunkba akad valami kedvünkre való. Ha más nem a Heiligenstadt-i szőlők lankáin egy kellemes nyár esti borozás vagy egy dunai fürdőzés.

TAPASZATALATOK

Mindenképpen megérte Bécset választani! A két város Budapest és Bécs történelmi hasonlósága, a város léptéke és szerkezeti kialakítása, léptéke miatt abszolút otthonosan éreztem magam itt. A beilleszkedés nem zökkenőmentes, mert az osztrákok eléggé távolságtartóak tapasztalataim szerint. Segítőkészek, elfogadóak de távolságtartóak, emiatt nehéz is közelebb kerülni hozzájuk. Erre fel kell készülni és kitartónak lenni. Mindenki beszél angolul, de szeretik, ha németül szól hozzájuk az ember. Számos német tanulási lehetőség van a városban és tapasztalatom szerint támpogatják is azt aki tanulni akar. Szakmai szempontból leginkább a percizitásukra csodálkoztam rá ismét. Igen aprólékosan dolgoznak ki minden részletet, valóban mm pontosan, sokszor már szarkazmusba hajlóan viccelődnek is magukon emiatt. De ezt mindenképpen érdemes ellesni tőlük, mert emiatt is lehet, hogy igen jó minőségben épülnek meg a házaik. Fontos volt látni, hogy egy ilyen léptékű iroda hogyan is működik külföldön a hétköznapokban. Látni a munkatársak motívációját. Próbáltam minék többet megtudni a hivatali és szabályozási rendszerről is és azt kell mondjam, hogy van amiben előrébb járunk ; ezen a teröleten biztosan. Jó az ha így 32 évesen az láthatjuk azt, hogy hova fejlüdhetünk, hogy új célokat tűzhetünk ki magunk elé és fontos volt kiszakadni a jelenlegi – valljuk be – provincionális magyar építszet világából. A jövő egy bécsiesen nyitott, befogadó és elfogadó társadalomé és az ebben kibontakozni tudó építészeté. Ahol a régi és az új az ódivatú és a liberális egymás mellett tud élni, tud megjelenni. Az építészetükben elég csak a Museum Quartier-ra gondolni, ahol az egykori lovardák épülete övezte udvarba két modern kubus került. Örületes kulturális forgalmat generál és igazi városi térként működik. Régi és új, elfogadás, nyitottság, precizitás és gemütlich ezeket éreztem Bécsben és ezt akarom megtartani Bécsből. Mindezért köszönet az ÉK-nek, mert ahogy mondani szokás nélkülük ez nem jött volna létre

Bécs, 2013. augusztus 15.