Juhász Veronika: Helyszíni jelentés Barcelonából

A tizenkét hetes szakmai gyakorlatomat az AV62 Arquitectos építész irodában töltöm. Több ismerősöm is itt dolgozhatott pár hónapot, s sok pozitív élményt meséltek róla, így én is elküldtem a portfóliómat, mely alapján visszajeleztek azonnal, kezdhetek bármikor.

A KIÚT

2013 június elején szálltam gépre. A legjobb jegyárat a Ryanair kínálta. Egy hónappal az indulás előtt tudtam csak megvenni, de így is a Miskolc-Budapest return vonatjegy áráért utaztam. Bejutni a városba a reptérről vonattal a legegyszerűbb. Három és fél Euroért tesz le a Plasseig de Gracia-n, a centrumban. Egy utcányira az itteni munkahelyemtől.

SZÁLLÁSKERESÉS

Nem hoztam nagy csomagot, mivel úgy gondoltam egy mediterrán városba nyáron elég egy fürdőruha, néhány szoknya, meg pár póló. Így a kézipoggyászommal nekivágtam a városnak. Párom kiutazott velem az első hétre. Ő ismerte a várost, ezért az események felgyorsultak. Elsétáltunk a borni Sant Pere térre. Imádom. A Candela kávézó asztalainál lehet csodálni a tér egyik teljes térfalát uraló Sant Pere templomot. Itt egy kávé mellett elkezdtünk interneten szállást keresni. Amin érdemes böngészni: www.idealista.com, www.loqou.com. Minden nap olyan 6-7 új hirdetést lehet találni. Hamar kiderült, hogy szállás szempontjából ez az időszak a legkritikusabb. Három hónapra, főszezonban (alta stagione) nem találni, vagy csak magasabb árakon, mint általában. Gracia, El Raval, Born, Barceloneta kerületekben nézelődtem. Az árak azonosak voltak, olcsóbb szállást akkor találtam, mikor a kiadó szobának nem volt ablaka, vagy a lichthófra nézett. Általánosságban vagy nagyon lerobbant, vagy ízléstelenül felújított alkásokat találtam, s a miután megnéztük derült csak ki, ilyen rövid időszakra nem lehet bérelni… A harmadik nap azonban megtaláltam a szállást. Barceloneta, San Migual 22. Még izgulok, miért volt ez a szállás jó áron. De boldog vagyok, hogy megtaláltam. Aznap rakták fel a hirdetést, mikor én kivettem. Addig az itteni ismerősöknek köszönhetően megkaptuk Balázs számát, ki szobákat ad ki pár napra a Sant Pere téren. Már első nap ott aludtunk, nem jutottunk messze a kávézótól. Balázs festő, ki Munkácsy ösztöndíjjal utazgat a világban, mellékkeresetként egy barátjának segít a szobakiadásban. Örültem, mert olcsón tudtunk nála aludni.

A SZÁLLÁS

Barceloneta a 18.században született, de hamarosan túlzsúfolttá vált, mert sokáig a gyári munkások és halászok negyedeként tartották számon. Ma is érezhető szerintem ez a légkör. Bár a gyárak megszűntek, itt maradt sok halászcsalád. Napközben, de főleg esténként finom, de erős sült hal illata terjeng az utcákon. Az 1992-es olimpiához kapcsolódó fejlesztési programnak köszönhetően a Port Velltől északkeletre található partszakasz életre kelt. Turisták ezrei csattognak le minden nap a tengerpartra, melyet azóta lehet fürdésre használni. Az a hír járja, hogy az ősgyökeres barcelonaiak nem fürdenek itt. Egyszért nem úgy nőttek fel, hogy a városuknak van fürdésre alkalmas tengerpartja, másrészt mert ők, mint mindig, s ezután is a Costa Brava tengerpartját választják inkább.

Városszerkezetileg izgalmas ez a nyúlvány. Sűrűn merőleges rendszerben épült ez a városrész is, keskeny tömbökkel, még keskenyebb utcákkal, melyek mind a tengerhez futnak ki. Olyan mint egy sűrű flotta. Gyönyörű. A lakások lépcsőháza nagyon szűk, 1 méter széles ha van! Lift nincs. Romantikus mindenesetre. Szintenként két lakás. Általában a tetőterasz közös, mit a ház lakói tudnak használni. Gázóra a lákasban. Vízóra az utcáról nyílik. Légkondi minden lakásban van. Mi nem használjuk.

A MUNKÁBA JÁRÁS

A szálláskereséssel egy időben a loquo oldalon használt kerékpárokat is néztem, s vettem is ott egyet már a negyedik nap. Azóta nem használok tömegközlekedést, bárhova el lehet jutni! Nagyon jól kiépített bicikliutakkal átszőtt város ez. A biciklikölcsönzés rendje pedig tökéletesre fejlesztett. Kölcsönzőket minden sarkon talál az ember. Ezek a turistáké. A helyi lakosoké a piros bicaj. Csak helyi lakosok válthatják ki azt a kártyát, mivel használni tudják őket. Nagyon sok helyen felveheted a biciklit, de fél óra múlva le kell add egy gyűjtőponton. 10 perc múlva tudsz csak egy újabbat elvenni, melyet újabb fél óráig használhatsz. Kicsit macerásnak tűnik, de nagyon sokan használják! Biciklitároló minden sarkon van. Akinek saját biciklije van, az utcán tárolja, mely ilyen lépcsőn mint a miénk nem szállítható a lakásba. Két-három lánccal kötik le. Sok a lopás. Az ösztöndíjam végén eladom, így ezzel kalkulálva nekem jobban megérte a vétel, mint a kölcsönzés. Tehát biciklivel negyed óra bejutni a munkahelyemre, a Diputacio 315-be.

DISPUTACIO 315

Földszinti keskeny hosszú iroda, mely egy patioban végződik. Egy hosszú asztal uralja a teret, sok lámpával, mert fény nincs, kétoldalt könyvespolccal. Itt tolgozunk jelenleg öten. Viktoria és Tono házaspár, ők viszik az irodát 20 éve. Blanka 10 éve dolgozik velük, jelenleg PSD-zik az építészkaron, s szeptembertől Londonba költözik. Samantha másfél évvel ezelőtt érkezett az irodába Leonardó ösztöndíjjal Rómából, s itt maradt. A kapcsolattartóm, Stefano szintén olasz, ő 7 éve költözött Barcelónába, azóta dolgozik együtt Viktoriáékkal. A megérkezésem után egy héttel itt hagyta az irodát. Az itteni művészeti karon fényképészetet tanult, s ösztöndíjjal Londonba költözött. Azt mondta ott akar letelepedni. Anita, a lengyel lány ez évben kapott diplomát, s ez az első munkahelye. Ő is három hónapot marad, egy héttel utánam érkezett. Yara. Beirutban tanul. Ő két hónapot tölt Barcelónában.

Tehát szeptembertől az irodában csak a Samantha lesz mint állandó munkaerő, de ő is azon gondolkodik, hogy visszamegy Rómába. Tono és Viktória pedig azon, hogy szervezzék újra az irodát.

AV62

Az iroda tervezéssel foglalkozik. A kezdetekben kisebb lakásfelújítási, restaurálási munkáik voltak, aztán az iroda megnyert több pályázatot, melyek már közintézmények voltak. Utóbbi időben pedig sok a külföldi projekt.

A munkákért és a gyakornokokért eddig Blanka és Stefano feleltek. Főként Tono találja ki a koncepciót, s közösen fejlesztik azt tovább. Az ösztöndíjasok pedig segítenek a feldolgozásban. Viktória a kapcsolatépítésben, munkák szerzésével, és a meglévők szervezésével foglalkozik. Azt sajnálom, hogy a közös team munka nem alakult ki az irodában, de a hallottak alapján nem is volt hagyománya itt.

FUTÓ PROJEKTEK

A legnagyobb munka jelenleg az irodában a jelenleg lakatlan kínai Xugong sziget teljes beépítése. Az iroda készítette el a sziget rendezési koncepcióját.  A sziget domborzatát magas hegyek szabdalják, s ezek alakítják ki a koncepció legfontosabb tervezendő elemét, a lagúnát. Az elhelyezett funkciók szállodák, többlakásos és ikerházas beépítések kiszolgáló funkciókkal, wellness és egészségcentrummal. A beépítések a domborzattól függően három égtáj felé tájoltak, s szintén a domborzattól függő formájúak, kialakításúak. A legfőbb cél, koncepció az volt, hogy a sziget beépítettsége belesimuljon a tájba. Törekedtek a teraszos beépítésre, szinteltolásos lakások kialakítására. Referenciakép a kínai rizsföldek teraszos tájképei voltak. A lagúna, a központi, szervező terület szállodáinak, és kiszolgáló funkcióinak (boltok, éttermek, wellness központok, kiállítótermek) engedélyezési tervét rajzoljuk. A statikai terveket a kínai társtervező iroda készíti, velük párhuzamosan fejlődik az építész terv. A távolság miatt viszont érezhetően lassú a tervezési fázis e szakaszának az előrehaladása. Március óta készülnek a tervek, a határidő augusztus vége. A többi futó munkák mind-mind kisebb hozzányúlások, módosítások.

FELADATOK

Anita és Jara Autocadben rajzolják, és módosítják a terveket. Jelenleg a Xugong projektet a Sam viszi, ő koordinálja a lányok munkáját. Mivel a jelenleg futó munkák sok egyeztetést kívánnak a társtervezőkkel és a befektetőkkel, megrendelőkkel, én végzem ezen prezentációs anyagok elkészítését. Grafikákat, kiadványokat, sémarajzokat, és koncepciólapokat, s egyéb tervelrendezést, és  kompletírozást. Tono-val, Viktóriával és Sammal dolgozom.

HASZNÁLT MUNKAESZKÖZÖK

Az építész irodában leginkább használt program az Autocad. Modellezésre Skechupot használok, jelenleg én vagyok az egyetlen az irodában ki tud modellezni és renderelni. De a tervfázisok ezen szakaszaiban nem sokszor használom itt én sem ezt a programot.

A bemutatásokra, s prezentációkra, infógrafikai munkákra az Adobe Indesign programot használják. Sam és én ismerjük ezt a programot jelenleg az irodában.

IRODAI MINDENNAPOK

Nehéz volt az elején, s szerintem még mindig nem sikerült az átállás az iroda napirendjére. Az első hónapban hétfőtől csütörtökig reggel 9-től délután 3-ig dolgoztunk, majd fél 4-től 7-ig. Péntek volt a leghúzósabb: 8-tól egyfolytában 3-ig. A késői ebéd mindannyiunkat kifárasztott. Július elején választhattunk, ki melyik időbeosztás szerint szeretne dolgozni az eddigi kettő közül. Én a péntekit választottam, hogy több időm lehessen a városra, de meglepően fárasztó. Mivel reggel Budapesthez képest egy órával később kel a Nap, így még sötét van mikor felkelek, este meg nagyon sokáig nappal van, így az ember szervezete rendesen összekeveredik. No aztán meg a délután 4 órási ebéd…

Ezzel a beosztással dolgozik Blanka is, így a reggeli kávét vele fogyasztom, majd szép lassan szállingóztak az emberek. A társaság jó, mindenki nagyon aranyos, csak szerintem a női nem túlsúlya egy irodán belül nem feltétlen mindig szerencsés.

no images were found

BARCELONA

A bicajom segítségével egész nagy területet bejártam már a városban, sok helyre visszatértem varázsa miatt. A város úgy tagolódik kerületekre, mintha kis, önálló városok lennének, saját népességgel, kultúrával, városszövettel. Azonnal érezhető, ha átlépsz egy határt, anélkül, hogy térképet néznél. Ez nagy élmény volt számomra. Persze első körben a Ciutad Vella (régi városrész) utcáit jártam. Born: a középkorban a város kereskedelmi központja volt. Szűk utcáinak szövedékében csak boltok, kis bárok, designstúdiók, éttermek vannak. Persze a forgalmasabb részeken a turistáknak szánt giccsboltokat látunk, de rengeteg értékes helyre, kézműves boltra lehet bukkanni, ha lemaradunk a tömegtől. Barri Gótic: Barcelóna gótikus negyede. Szűk, kanyargós, olykor meredek utcák, s hihetetlen terek, térfalak. Műemlékek, paloták, a Katedrális, a Városháza. A Katedrális előtt Placa Nova téren van a nagy építész könyvesbolt hatalmas könyvállománnyal. El Raval a közbiztonság szempontjából azt mondják nem a legjobb rész, de a város nagyon szépen avatkozik bele az ilyen részek, negyedek életébe. Általában könyvtárakat, iskolákat, tornatermeket, múzeumot helyeztek a közbiztonság szempontjából veszélyes helyekre. Ide építettek egy luxusszállodát, egy filmmúzeumot, s sok könyvtárat. Én ezt a részt is kedvelem. A parti részén található a Hajózási múzeum, melynek tere egyszerűen fenomenális. Montjuic: neve a Zsidók hegyét jelenti. A város egyik magas zöld pontja. Kertjeivel, múzeumaival sok napi program. Belvedere az egész hegy.

Aztán elindultam Ciutad Vella-n kívüli városrészekbe. Eixample: a 19 században kezdődtek az építési munkák Ildefons Cerdá tervei alapján, mivel a város addigra túlzsúfolttá vált. Lakói mindig is a középosztálybeliek voltak. Drága szállodák, éttermek. Gaudi két hosszú túristasorokat generáló épülete található itt, no meg a Sagrada Familia. A via Rossello-n pedig a GGili könyvkiadó. Nemcsak a 2G folyóiratot, hanem nagyok sok szép, építészeti, grafikai könyvet, könyvsorozatot jelentet meg. Gracia: valaha külön falu volt, a 19 században liberális eszméiről híres iparnegyed. Az 1960-as, 70-es évekre bohém és radikális alakok divatos lakhelye. Ma a megfontolt középosztály él itt. S azok a külföldiek, kik hosszabb időt szeretnének eltölteni itt. Igazán nyugodt, ugyanakkor életteli, szimpatikus városrész ez. Meglepően hosszú, keskeny, egyirányú utcák futnak le a hegyről, melyek váratlanul kiteresednek bárokkal, zenével. E felett található két magasabb hegy, egyiket a Güell park uralja, másikat csak a helyiek használják, ez a szebb. A Turo de la Rovina MUHBA alá tartozó romjairól fenséges látvány nyílik a városra minden irányba! Itt megtaláltam a Budapest utcát, közvetlenül a romok alatt. Megcsodálhatjuk innen a város B oldalát ( mi neveztük el így a hegy túloldalán lévő városrészt) melyet szerintem nem sok turista ismer. Egy más világ. A B oldalon a Velodrom felett egy varázslatos kert bújik meg, a Gardin de Horta. Érdemes ide eljutni. Poblenou  Déli részén az olimpiai falu terült el. Az olimpia után ide telepítettek sok-sok családot. Ma ez a rész a toronyházak negyede. A part és a Avinguda Diagonál vonalán magasodnak. Sok-sok nagy kiterjedésű, rendezett zöld kerttel puhítva a látványt. A kerület belső része egy igazi művészteleppé nőtte ki magát. Itt jellegzetes az alacsony beépítés, ipari épületek, kéménytestek tömkelege, melyekbe sok művészcsapat, alkotóhely költözött. Itt található a Centre Universitary de Disseny de Barcelona is. Keleti csúcsa a Fórum, ahova megérkezni felemelő, hatalmas üres tér. Szép.  A Poblenou és Born között terül el a Parc de la Ciutadella. Állatkert, Katalán parlament, nagy lineáris felvonulási tér, növényházak. Sokszor e parkot szelem át reggel, isteni a levegő itt, zöld papagájok röpködnek. Ez az útvonal nagyon fog hiányozni. A park északkeleti oldalán található egyetemi könyvtár kötelező!

Az utóbbi időben felfedezett városrészek a Clot és a Sant Andreu. Itt tényleg csak helyiek laknak! Győnyőrű kertekkel szabdalt beépítések, a Ramblájuk igazán helyi. S itt alakítottak át  a régi cérnagyárat művészközponttá. Zeneiskola, építészműhely, kerámiaműhely, stb. Neve: Fabra I Coats. Rengeteg kis művészteleppel, rendezvényekkel.

PROGRAMOK

Interneten két oldalon érdemes nézelődni, mindennap izgalmas programot ajánlanak: Le Cool Barcelona, és a Butxaca. Itt nem csak a programokra kereshetünk rá, de designboltokra, kávézókra, éttermekre, sok szép dolgot ajánl az oldal. Sajnos a kézbe vehető programfüzetek, újságok katalánul vannak, sőt sok kiállítás is csak katalán nyelven folyt. Bejelentkeztem a Barcelonettai könyvtárba. Helyi lakosnak ingyenes. Itt tudok internetet használni, sok a városépítészeti, a kerület történelmével, irodalmával, művészetével foglalkozó kiadvány. Programokról itt is értesülök. Valamint kedvezmény jár sok múzeumi belépőből, ha könyvári tag vagy. Egyébként kölcsönzés nélkül bármelyik könyvtárat szabadon lehet használni. Érdemes megkeresni a kerületek közösségi házát is. Nagy hangsúlyt fektetnek a kultúrára, így minden kerület törekszik a gazdag, sokszínű programok szervezésére. A helyiek tudnak nyelvet, táncot, főzést, festészetet, fényképészetet, zenét tanulni. Filmvetítések, táncelőadások, kiállítások mindig vannak, ezek bővülnek az egyes hónapokhoz, vagy évszakokhoz kötődő ünnepségekkel. A barcelonettai Centre Civic vasbeton szerkezetű épületét pedig építészeti szempontból mindenképp ajánlom.

Ha valakit érdekel mennyit változott a város az elmúlt években, itt szemezgethet, meglepőek a városépítészeti beavatkozások: https://www.facebook.com/BarcelonaDesapareguda?ref=profile

KIÁLLÍTÁSOK, RENDEZVÉNYEK

A kültéri filmvetítés nyáron folyamatos. A legdrámaibb szerintem a Montjuic Vár oldalán, a kivilágított városképpel, hihetetlen embertömegben nézni eredeti nyelven, spanyol felirattal a filmeket. www.salamontjuic.org A tengerparton pedig a tenger látképével élvezhetjük mindezt. De sétálva a városban nagyon sok helyen, eldugott tereken, parkokban improvizációs jelleggel találunk ilyen vetítéseket. A Parc de Barceloneta belsejében videotánc rövidfilmeket láttam. A végén nagyon meglepett, hogy ez egyben díjátadó is volt, s a rendezők, szereplők ültek körölöttünk.

GREC fesztivál de Barcelona a nyár legnagyobb kulturális rendezvénye. www.bcn.cat/grec Színházi és táncelőadások, cirkusz, koncertek, gyerekprogramok egészülnek ki egyéb programokkal. My neighbor sky táncot láttam a Mies van der Rohe pavilonban. Egy japán és helyi kortárs táncos mutatták meg nekünk a pavilon vízében és körül táncolva, hogy 20 év alatt ugyanazt az égboltot osztják meg egymás között.

Typoweek 2013 – Centre Universitary de Disseny de Barcelona – Poblenau. Workshopokat, előadásokat és egy nagy kiállítást rendeztek a tipográfia, könyvkiadás, betűtervezés, és kiadvány, posterdesign, valamint arculatkészítés témakörökben. Számomra nagy élmény volt. A kiállítás szervezésében részt vett tdc és ADC E (Art Direction Club of Europe). Érdemes ellátogatni az oldalukra, kiket érdekel a kortárs grafika, tipográfia.

Ugyanitt rá egy hétre pedig … tervező székkiállítását néztem meg.

FAD fesztivál –  a Museo del Disseny de Barcelona új épületében. Díjkiosztó és gála és egy hatalmas kiállítás a spanyol design minden területében. A gálára hivatalos volt az iroda is, mert ezévben is bekerültek a közönség által kiválasztott 10 legjobb iroda közé. A kiállítást kétszer láttam, mert elég gazdag.

Open Air Festival – Fabra i Coats – Centre d’Art Contemporani rendezett egy építészeti kiállítást Vocadors Architectural rowers címmel, ahol 2012-es velencei Biennálén kiállított ( hard materiality for a permeable architecture felkiáltással) katalóniai munkákat lehetett megnézni. A kisfilm is megragadott, mivel építészetileg ma fontos kérdéseket (9 kérdés) tett fel és válaszolt meg a bemutatott munkákkal. Ugyanitt, csak egy másik csarnokban eme3 rendezett Topias – utopias becoming real címmel önfenntarthatóságról, kertépítészetről kiállítást.

Sant Joan 2013 – Festa les tradicions més populars de Barcelona Szentiván éj számukra hatalmas ünnep, melyet táncokkal, kiállításokkal, és sok-sok tűzzel ünnepelnek. Éjszaka mindenki a  parton piknikel és megállás nélkül petárdázik. Ebben az évben az elektronikus zene dominált, tavaly állítólag sokkal családibb volt a hangulat, kis körök alakultak, hangszerekkel, s maguknak énekeltek, zenéltek az emberek.

Múzeumoknál honlapján érdemes utánanézni mikor ingyenesek. Általában minden vasárnap délután 3 után. Nagyon baráti, mivel így sok helyre be lehet jutni jegy nélkül. Eddig láttam a Picasso Múzeumot, a Szépművészeti múzeumot, a Hajózási múzeumot, a Várostörténeti Múzeumot (MUHBA), Botanikus kertet és Blue Múzeumot. S jó sok egyéb ideiglenes kiállítást elszórva a városban.

KERTEK

Engem a városszerkezet mellett a kertek bűvöltek el itt Barcelonában. Kert- és parképítészeti szempontból hihetetlen gazdag a város. Nemcsak sok, de izgalmas szituációkban, formákban valósultak meg. Mindig kiegészülve sportpályákkal. Itt minden sarkon focizhatunk, kosárlabdázhatunk, golyózhatunk, gördeszkázhatunk, kicsik és nagyok egyaránt. Sok a burkolt kert, ami nekem új, és nagyon szimpatikus. Ugyanis így több mindenre használható a kert, több évszakban. Csak a fák bontják meg ezen terek burkolatának folytonosságát. Elkezdtem dokumentálni a parkokat, remélem 3 hónap után sikerül egy szép anyagot bemutatnom belőle.

Kedvenceim: Can Framis Fundació körüli süllyesztett tér, Parc del Fórum,  Parc del Clot,  Turo de la Rovina, Parc del Centre de Poblenou, Parc Tres Xemeneies, Parc de la Ciutadella.