Kertész Zsuzsanna: Helyszíni beszámoló Amsterdamból

 ELŐZMÉNYEK

Ádival egy hetet töltöttük Hollandiában pár éve, akkor megfogadtuk, hogy visszatérünk, lehetőleg hosszabb időre. Zorán építészeti kisokosát forgattuk /Vukoszávlyev Zorán: Kortárs Holland Építészet/, szinte mindent kipipáltunk a látnivalók közül. Hollandiának nem csak az építészete páratlan. A hétköznapokban is sok praktikát el lehet lesni tőlük az életvitelről, munkáról. /Ezekről bővebben később írok/

Mikor Ádival sikerült megnyernünk a Leonardot, nem volt kérdés melyik országot válasszuk. Csupán néhány pozitív válasz kaptunk a jelentkezéseinkre, de nem is ez számít. Volt köztük egy nagyon jó amszterdami iroda, amelyik mind a kettőnek válaszolt, alkalmaznának.

AMSZTERDAM ÉS IDŐJÁRÁS

Hollandia egy Dunántúlnyi területen terül el, népsűrűsége pedig háromszorosa Magyarországnak. Ez is magyarázza, hogy Amszterdam miért olyan nyüzsgő város. A népesség több mint húsz etnikai csoportra osztható.

Királynőjük az 1980 óta „uralkodó”, igen kedvelt Beatrix. Minden évben április 30-án ünneplik meg a Queen’s-day-en, hatalmas utcai fesztivál keretében, mikor mindenki narancssárgába öltözik. Az idei ünnepség különleges lesz: idén adja át a trónt a királynő a fiának, Alexandernek.

A holland időjárás nagyon változó. Tervezni előre nehezen lehet, és mindig kell csapadékra számítani. A viszonylag ritka napsütést könnyen váltja hó, erős szél majd újra napsütés majd eső.

MEGÉRKEZÉS

Egy nagy bőröndbe és egy kézipoggyászba csomagoltam, minden befért. A WizzAir-nél az új szabályok szerint nem súly számít, hanem a méret. Már az eddig megszokott standard méretű kézipoggyászért is fizetni kell. De még így is viszonylag olcsón megúsztuk a repülőutat. Ez a légitársaság csak Eindhovenig vitt, utána vonatra szállva értük el Hágát.

SZÁLLÁSKERESÉS

Szállást már otthonról elkezdtünk keresni, kevesebb sikerrel. A nagy lakáshiány miatt a feladott hirdetések szinte már aznap elkelnek, így nagyon résen kellett lennünk.

Megérkezésünket követő első két hétben Ádám rokonánál szállhattunk meg Hágában. A bejárás Amszterdamba ajtótól ajtóig 1,5 órát vett igénybe. Ez elég megterhelő volt, különösen a munka utáni szálláskereséssel együtt. Volt, hogy motelben laktunk, hogy még több lakást meg tudjunk nézni. Ekkor még nem rendelkeztünk a kedvezményt biztosító OV chipcarddal, így a szállás és az utazás közel ugyanannyiba került /45 euro/ kettőnknek.

Eleinte ingyenes szálláshirdető oldalakon keresgéltünk, de sok csalóba futottunk bele. A teljesen átlagos hirdetésre jelentkezve több levélfordultával mindig kiderült valamilyen turpisság. A standard történet a következő volt: a tulaj pont nincs a városban, így nem tudja megmutatni a lakást vagy szobát, így utaljunk előleget és majd postázza a kulcsot. A fogadó bank legtöbbször a Western Union volt, ha már erről a bankról esett szó, tudtuk, hogy a hirdetés kamu.

Ezt követően regisztráltunk fizetős szálláshirdető oldalra, ez 20 euroba került. Nem minden csalót riasztott el a fizetős oldal, de lényegesen kevesebbel találkoztunk. Az irodához közelebb eső, árban megfelelő lakások rendszerint a bevándorló negyedekben voltak. A Bos en Lommer – Oud West –Zeeheldenbuurt háromszögben és az Osterparkbuurt környékén keresgéltünk.  Diákok, és mint utólag kiderült lakás-ügynökök hirdettek az oldalon. A diákok maguk mellé kerestek lakótársat egy nagyobb, 2-5 szobás lakásban, így a fürdőt, wc-t, konyhát közösen használtuk volna. A szobák ára 500-800 euro között mozgott rezsivel együtt.

Több ügynökbe is belefutottunk, egyik rosszabb volt, mint a másik. A hirdetések egyszer sem egyeztek a valósággal. Mindig akadt egy plusz lakótárs, plusz egyhavi költség /ami ugye az ügynöki díj/, internet és bútorok hiánya. Az hiányzó internetre a megoldás mindig az volt, hogy kérjünk a szomszédtól, mikor a hirdetés saját Wi-fi kapcsolatról beszélt. Az egyik ügynökkel véletlenszerűen már harmadszorra beszéltünk meg találkozót.  Egyikünk sem örült azt hiszem, mikor kiderült kivel kell találkoznia. Ennyi hantát és színjátékot rég láttam 10 perc alatt, míg megnéztük a lakást. A lakás még az ellentmondások ellenére is szimpatikus volt, egy óra gondolkozási időt kértünk. Mikor újra találkoztunk derült ki, hogy a lakás az ügynök ’nagybácsikájáé’, aki az argentin éttermet vezeti a lakás alatti földszinti részen. A következő pillanatban már az étterem hátsó szobájában találtuk magunkat, ahol további eddig megemlítetlen pénzekről esett szó, mint plusz egyhavi ügynökdíj, stb. A feszültség érezhető volt a levegőben, mikor nem akartunk kötélnek állni a szuper ajánlat és a harmadik találka után sem. Ekkor már kicsit féltem, így próbáltam ez nem mutatva gyorsan távozni. Azóta nem jelentkezünk név és fotó nélküli hirdetésekre.

Az új taktika végül bevált, igaz gyorsaság is kellett hozzá. A napközben e-mailban kapott hirdetésekre

a munkaidő lejártával rögtön válaszoltunk. Válasz is jött kis időn belül, meg is tudtuk nézni még aznap este a lakást. Közel is volt, nem is volt drága a korábbiakhoz képest és osztozni sem kellett senkivel, sőt pont három hónapra kerestek lakókat. Aznap este el is döntöttük, hogy kivesszük. Másnap megírtuk a szerződést és hétvégén költöztünk is.

A SZÁLLÁS ÉS A MUNKAHELYRE TÖRTÉNŐ BEJÁRÁS

Az amszterdami szállás kis távolságnak köszönhetően eleinte gyalog járhattunk munkába.

Biciklit a közeli Albert Heijn hirdetései között találtam. Használtan ám felújítottan vettem 60 euroért, ami szerintem elég jó ár. Nem érdemes drágábban venni, mert elég hamar cserélnek gazdát, gondolom az enyémnek is van múltja, a fekete festés alatt már kibukkant a zöld..

Itt mindenki biciklivel jár, a gyerekeket is azzal viszik az oviba vagy az iskolába. Általános az „előlzsebes” bicaj, ahol elől két kisgyerek is elfér. Nagyon jól kiépítettek a bicikli utak. Amszterdamon belül nem nagyok a távolságok, így érdemesebb kerékpározni.

Ha a tömegközlekedést választjuk az vagy előre vagy a sofőrnél megváltott jeggyel vagy OV chipcarddal tehetjük. Az utóbbi nagyon praktikus és olcsóbb is a papírjegynél. A chipcardot minden tömegközlekedésen használhatjuk, beszállásnál és kiszállásnál kell  be- ill. ki”csippantani”, a készülék pedig leemeli a menetdíjat, amit a kijelzőn is láthatunk. Itt le is tudjuk ellenőrizni a kártyán lévő összeget. Ez azért fontos, mert csak a kijelölt helyeken /pl: vasútállomás/ lehet feltölteni a kártyát, a tömegközlekedési eszközökön nem. Ilyen kártyát bárki vásárolhat, névre szólót viszont igényelni kell. Ennek a kártyának az előnye, hogy a vonatút  árából/éves tagsági díj ellenében 50 euro/ -40 % jár és két embert vihetsz magaddal ugyanezzel a kedvezménnyel.

AZ IRODA – http://rijnboutt.nl/

Az iroda egy átalakított régi raktárcsarnokban kapott helyet a kikötőkhöz közel. Az épületben korábban egy intézményként működő társaság mára több kisebb csoportra esett szét. Ebből az irodánk az első két szintet lakja a maga 43 munkatársával. A hatfőnyi vezetőség mellett egy kisebb várostervező csoport, sok építész, „rendszer-fenntartók”, titkárság, folyóirat-szerkesztő és könyvtáros dolgoznak együtt.
Az iroda nagyon szervezetten és gördülékenyen tud működni. Minden hétfő reggel meetinggel indul a nap, ahol beszámolnak a nagyobb projektekről és eseményekről. Az új gyakornokoknak, ahogy nekünk is itt kellett bemutatkoznunk. Annak ellenére, hogy sok a külföldi munkatárs /svájci, portugál, ausztrál és német/ szinte mindenki beszéli a nyelvet, így az ülések is hollandul zajlanak. Mi így is részt veszünk rajtuk, a projektoros ismertetők szinte mindent elárulnak a projektről és később jó ebéd közbeni beszédtémául szolgálnak.

Az egyterű iroda tágas és világos nagy belmagassággal. A válaszfalak „szinte” minden esetben üvegből vannak, így az egész tér átlátható. Mindenki azonos és nagyon jó körülmények között dolgozhat különösen számítógép- és irodai eszközök tekintetében. Az otthonról hozott laptop vagy más saját felszerelés igénye fel sem merül. Nem is kell mindenhez érteni, mint irodai adminisztráció és gépkarbantartás, elég ahhoz, amiért felvettek, de abban kiemelkedően. Minden mást elintéz az ahhoz értő másik alkalmazott.

Talán a legszembetűnőbb elfoglaltsággal rendelkező munkatársunk „az Archicad- és BIM szakértő” hölgy, Marielle, aki csak a programmal foglalkozik. Ő felelős a zökkenőmentes programhasználatért, bármilyen témába vágó kérdéssel lehet hozzá fordulni vagy személyesen, vagy az általa tartott irodai továbbképzésen feltenni. Talán furán hangzik otthon ez az ismeretlen poszt. Viszont amilyen praktikusan és profin használják az Archicad-et kell is valaki, aki átlátja. Egyszerre zajlik a 2D és 3D-s tervezés, egy fájl tartalmazza a projekt egész folyamatát a tanulmánytól a kiviteliig, még akkor is ha több éve zajló projektről van szó több gigányi teamwork fájlokkal és működik.

Ezt a fájlrendszert és mechanikát az első hetünkön ismerhettük meg egy tesztfeladaton keresztül. A feladvány a főtéren álló műemléki ház megépítése és bemutatása volt. A kinyomtatott prezentációnak mindent tartalmaznia kellett, amit egy tanulmánytervnek. De nem is ez volt a leglényegesebb, hanem a fájlfelépítés, mappahasználat és programismeret. Annak ellenére, hogy rengeteg újat tanultunk már az első héten, úgy gondolom, jól megálltuk a helyünket a próbán.

Ennek a felkészültségnek köszönhető, hogy formai követelmények terén mindenki kezéből azonos küllemű és minőségű munka kerülhet ki. Ez nem csak leegyszerűsíti, de meg is gyorsítja a folyamatot, több idő jut a tervezésre.

Az iroda saját kiadvánnyal is rendelkezik, amiben a saját projekteket mutatja be. Az újság nem kerül az újságárusokhoz, csupán a megrendelők kapják promóciós anyagként. Az újságot Jan szerkeszti, aki többek között a könyvekért és a folyóiratokért felelős. Ezek rendszerezve, felcímkézve sorakoznak a polcon, elvenni csak olvasókártya ellenében lehet őket. A tervezés során nagy hangsúlyt fektetnek az előzmények felkutatására. Jan jól ismeri az építészettörténetet, segít a megfelelő könyv kiválasztásában és a prezentáció összeállításában.

Az iroda névadója és főnöke Kees Rijnboutt. A közel 75 éves építész aktív résztvevője az irodai életnek, minden lényegesebb tárgyaláson részt vesz, dönt a tervezésben. Igazi példakép.

no images were found

FUTÓ PROJEKTEK, FELADATAINK

1. DAM TÉR _ HEREDIVM – http://rijnboutt.nl/projects/259

Az első projektünk a már említett próbafeladat volt a Dam főtéren álló műemléki épületről.

2. ROKIN STRAAT – http://rijnboutt.nl/articles/695

A második héten a Rokin straat-on épülő áruházpár környezetét kellett megmodellezni. A komplett utca /1-127/ kettőnknek egy hétbe telt. Minden ház homlokzatát egyenként megépítettünk, külön hangsúlyt fektetve az ornamentikára. A holland ablakszerkezetek és keretek egyedisége miatt sok nyílászárót is meg kellett modellezni. A prezentációhoz fel kellett kutatni az utca 50 és 100 évvel ezelőtti házait régi fotók alapján.

3. ALMERE_DOEMERE – http://rijnboutt.nl/projects/225

A következő projekt amibe becsatlakozhattam a várostervezők egy munkája volt. Egy meglévő, kevésbé felkapott bevásárló negyed újraélesztése volt a feladat. A több szigetből álló, belső folyosós tömbök nem csalogattak túl sok vevőt. Az új koncepció az üzletek portáljainak utca felé történő nyitása, a homlokzati burkolatok cseréjével, de a meglévő szerkezet megtartásával. A könnyebb tájékozódás kedvéért több helyen „Candy”-ket helyeztünk el. Ezek a meglévő tömbökre parazitaszerűen ráépülő „házhalmok” /Sou Fujimoto után szabadon/. A feladatom a bevásárló központ megmodellezése volt számítógépben, és a Candy-k kitalálása, megépítése először polifoamból majd Archicadban. A próbarenderek az irodában készültek Artlantisban, amit Photosoppos utómunka követett.

AALMARKT_LEIDEN – http://rijnboutt.nl/articles/709

Ennek a projektnek a témája Leiden belvárosában található háztömb belső udvarainak újragondolása. A tömbön keresztülvezető szűk sikátor kiszélesítése a feladat. A klasszikus holland lakóházak közé beékelődött újkori, oda nem illő épületeteket eltávolítják. Az így kapott kellemes, napos sétáló utcában új üzletek és éttermek, kávézók alakíthatók ki.

WEEKENDKLAAS_hétvégi iskola – http://rijnboutt.nl/articles/708

Az irodát képviselve Kees és Jaap részt vett a szakmákat népszerűsítő hétvégi iskola programján. Célja hogy a gyerekek belelássanak a végzendő feladatokba és könnyebben dönthessenek a középiskolák között. Feladatuk egy makett elkészítése volt.

TILLBURG_városközpont – http://rijnboutt.nl/articles/707

Tillburg jelenleg nem rendelkezik városközponttal. Ennek oka, hogy a diákváros három falu összenövéséből jött létre. A három régi városrészt összekötő főút egyikéből kitiltanák az autókat, így egy széles, parkokkal kiöblösödő pihenő, sétáló utca jönne létre.

GERDERLANDPLEIN_bevásárlóközpont – http://rijnboutt.nl/projects/226

A négy éve zajló projekten jelenleg hét ember dolgozik. Ádám is ennek a teamnek a tagja. A korábban nyitott piacként működő épületet a 90-es években lefedték. Az évek során hozzáépített toronyházak és a piac átalakítása a feladat. Új üzletek, szállodák, irodák létesülnek.

THE BANK – http://www.thebankamsterdam.nl/nl/

Igaz a projekt már 2010-ben befejeződött, de azért is fontos megemlíteni, mert az irodát ellátó jelenlegi munkák ebből származtathatók. A Rembrandtpleinnél található bank nagyvonalú átalakításának lényege  egy új átrium kialakítása volt a meglévő födémek áttörésével. A nagy sikert aratott munka azóta fontos referenciát jelent az irodának.

A VÉGZENDŐ FELADATOK

Gyakornokként pluszfeladatunk a bögrékről és az ebédről való gondoskodás. Ez hármunk között oszlik szét, a héten háromszor kerül ránk sor. A közel 40 fős iroda rengeteg teás és kávésbögrét használ. A szennyeseket össze kell gyűjteni majd az emeleti konyha mosogatógépébe rendezni, majd a tisztákat ismét vissza a teakonyhába. Ez naponta 3-4-szer is megismétlődhet.

Az ebéd előkészítésében segédkező segít a salátakészítésben, tányérok tálak és szendvicshez valók kikészítésében.
Nincs meleg főétel, néha talán leves. Jellemzően szendvics az ebéd, mindenki magának válogatja össze a hozzávalókat. Újdonság volt, hogy sajtot mindenhez esznek, még a lekváros kenyérhez is. Édesség gyanánt az otthon csokireszelékként ismert tortadíszt vajjal vagy mogyorókrémmel megkent kenyérre szórják. A másik különös kenyérrevaló a rózsaszín vagy kék színű cukormázzal bevont ánizsszemek voltak, amit rendszerint babaváró bulikon fogyasztanak.

NAPI MUNKA, IRODAI ÉLET

A munka 9-kor kezdődik és fél 6, 6 körül ér véget, lényeg hogy meglegyen a napi 8 óra munka. Túlóra esetén a plusz órák később kivehetők. A munkanyelv a holland, felénk az angol.

Mindenki pontosan érkezik, a késést nem nézik jó szemmel. Kapkodás nincs, inkább több időt szánnak egy feladatra. Nagyon alaposak, minden részletre kitérnek. Prezentációt követően a fájlokat is rendbe teszik, minden a helyére kerül.

Napsütéses időben spontán teázás-kávézás alakul a teraszon, ami az iroda saját kis kikötőjére néz. A születésnapokat és egyéb ünnepeket is hasonlóképpen ünneplik. Alkalomadtán irodai sörözésre is sor kerül a háztömbben található sörözőben, kiváló helyi sörök mellett.

HASZNÁLT MUNKAESZKÖZÖK

Az iroda és a holland építészek többsége Archicad-et használ. Az irodában legtöbbször teamben és teamworkben dolgozunk. Látványtervező programjuk az Artlantis, amivel a képek többsége készül, de néha külsős 3D max-os céget is felkérnek a képek elkészítésére. Grafikus feladatokhoz az Illustrator-t, Vectorworks-öt és Indesign-t használják. Ezeknél a programoknál is /ahogy az Archicad-nél is/ gyakran alkalmaznak belinkelt mappákat, így a már lapra rendezett prezentációk változó elemeivel /pl: látványtervek/ nem is kell foglakozni. Egy nagy leadásnál sok időt megspórolhatunk ezekkel a trükkökkel.
Minden prezentációt füzetként összefűzve kell dokumentálni.

Az irodában rengeteg makettet találni, többségében a várostervező team munkái közül. Szinte mindegyik polisztirolból habvágóval készült. Erre a célra egy külön makett- és festőszoba áll rendelkezésre.

MŰEMLÉKEK ÉS KORTÁRS MŰVÉSZETI ALKOTÁSOK

Építészeti túráinkat a http://www.mimoa.eu/ honlap segítségével tervezzük. Ez egy olyan építészeti adattár, ahol térkép segítségével is kereshetünk, nem csak kortárs épületekre.

1. THE SHIP_hajózási múzeum – http://www.mimoa.eu/projects/Netherlands/Amsterdam/The%20Ship

Az amszterdami építész, Michel de Klerk által létrehozott ’School of Amsterdam stílus’ jegyei figyelhetők meg a korábban apartman házként épült épületen. Tornyok, különös ablakkialakítások, íves falcsatlakozások jellemzik a téglaépületet. Legjobban a tégla különféle felhasználása a homlokzaton tetszett benne. A kétféle árnyalatú tégla, és azok különféle kötésmódjai nagyon barátságos részletekkel gazdagítják az épületet.

2. MVRDV_SILODAM_apartman ház – http://www.mimoa.eu/projects/Netherlands/Amsterdam/Silodam

Már az irodából kilépve látni lehet a móló végén utolsó épületként elhelyezkedő tömbszerű lakóépületet. A víz felett, lábakra állított épület konténerhalom hatását kelti a különféle anyagokból megformált homlokzatával. A ház alatti lépcsőkön átkelve egy óriásteraszra jutunk, a kilátás kitűnő.

3. WESTERPARK_kultúrális központ

A korábban gázgyárként működő üzem megszűnése után az épületeket újragondolva bárokká és szórakozóhelyekké alakították. Vasárnaponként művészpiacnak adnak helyet, nyáron zenei fesztiválokat rendeznek. Az épületek mögötti parkban sportolási lehetőségként teniszpályákat alakítottak ki, sokan járnak ide futni, kutyát sétáltatni vagy pihenni.

4. EYE FILM INSTITUTE_filmmúzeum – http://www.mimoa.eu/projects/Netherlands/Amsterdam/EYE%20film%20institute

A csak EYE-ként emlegetett épületben mindent megtudhatunk a mozik és a film világáról, és különféle érdekes vetítésen is részt vehetünk. Hollandul tanulóknak holland filmek angol felirattal nézhetők.

5. PALEIS VAN JUSTITIE – http://www.ijdock.nl/paleisvanjustitie/55/Paleis-van-Justitie/

A két évvel ezelőtti amszterdami látogatásunkkor ebből a projektből még  semmi nem volt látható. Az azóta megépített önálló épületkomplexum szigetként áll az Ij csatornán. Az épületben helyet kapott az amszterdami bíróság, lakások irodák és hotelek. Nem csak a tömegalakítás szokatlanul mozgékony, de az anyaghasználat nagyon változó is: természetes pala és kerámia, zöldhomlokzat és faburkolat.

PROGRAMOKRÓL ÉS KIÁLLÍTÁSOKRÓL

1. RIJSK MUSEUM_holland festők múzeuma – https://www.rijksmuseum.nl
2. STEDELIJK MUSEUM_Modern művészetek múzeuma – http://www.stedelijk.nl
3. REMBRANDTHUIS_Rembrandt háza – http://www.rembrandthuis.nl/
4. VAN GOGH MUSEUM – http://www.vangoghmuseum.nl/vgm/index.jsp?lang=nl
5. NEMO_a holland Csodák palotája – http://www.e-nemo.nl/
6. ANNE FRANK MUSEUM – http://www.annefrank.org/
7. HEINEKEN MUSEUM – http://www.heinekenexperience.com/AgeCheck
8. PIACOK – http://www.hollandsemarkten.nl/

Amszterdamban szinte minden nap van piac. A legtöbbet látogatottak a zöldség és halpiacok. Emellett virág, sajt, antik és művészeti piacok, kirakodó és bolhapiacok is találhatóak legtöbbször a belvárosban.

ELŐADÁSOKRÓL

Pecha Kucha – http://pechakuchaamsterdam.nl/

Ahogy minden nagyvárosban, itt is megrendezik a Pecha Kucha-t. A következő előadás április 24-én lesz, remélem meg tudjuk nézni.

Építészeti adatbázisok:

http://www.archined.nl/en/
http://architectenweb.nl/

PRAKTIKUMOK

Talán az első dolog, amivel találkozni lehet Hollandiában a lakosok nyelvtudása és segítőkészsége. Bárkihez fordulhatunk, mindenki tud angolul és mindenki segít. Itt nem szinkronizálják a filmeket, minden műsor, ami nem holland nyelvű, feliratos, még a gyerekmesék is. Így a gyerekek amint olvasni tudnak, tanulni kezdik már a tv-ből az angolt, óriási előnyre téve szert akár már velünk szemben is. Az iskolákban a második idegen nyelv a német és a francia, amiket szintén jól beszélnek felnőttként is.

A hollandok takarékoskodóak. A chipcardot, a bicajt és a nyelvtanulást már említettem, de most nézzük a háztartást. Saját élelmiszerhálózatuk az Albert Heijn, ami valamivel drágább az otthoni mondjuk CBA-nál, de Bonus kártyával mindig ki lehet fogni valami akciósat. A választék nagy, és minden nagyon guszta. Minden lakásban termosztáttal állítható a fűtés, ami szinte mindenhol azonos rend szerint működik. Este és napközben csak minimálisan, reggel és munka után fűtenek csak, de akkor is csak 17-18 fok között.

Mi a Lebara szolgáltatót választottuk, ami nagyon jó kondíciókat kínál. Mindig akad valamilyen akció, például a 20 euroért 60-at beszélhettünk le. Sőt a sim-kártya ára (7,5 euro) is lebeszélhető volt. Ez a kártya természetesen csak kártya független vagy Lebara-s készülékben használható, így mindketten vettünk egy alaptelefont.