Konopás Judit Emese: Helyszíni jelentés Londonból

ELŐZMÉNYEK

Hosszas keresgélés után jeleztem az egyesületnek, hogy Londonban Magyarországról nem, illetve valószínűleg csak nagyon nehezen lehet munkát találni. A keresésem addig főleg Londonra terjedt ki. Szerettem volna fejleszteni az angolomat, a nyelvet amit oly régóta használok. London mellett még holland városokban, Hágában, Rotterdamban, Amszterdamban, illetve belga városokban, Antwerpenben, Gentben és Brüsszelben is kerestem munkát. Hollandiából elég nagy volt az érdeklődés, pedig csak néhány jelentkezést küldtem el, Belgiumban meg a francia és holland nyelv hiányára hivatkozva utasítottak el több helyről is. A hosszú, sikertelen londoni keresgélés miatt úgy döntöttem, hogy Hollandiába fogok több helyre jelentkezni. Ez irányú szándékomat jeleztem az ÉK Egyesület felé, amelynek épp akkor jelzett az AMBS Architects egyik alkalmazottja, hogy emberre van szükségük. Kölcsönös volt az érdeklődés, így az interjút meg is ejtettük, majd megbeszéltük, hogy januárban kezdek az irodában.

UTAZÁS

2012. decemberben volt az interjú, amely után kiderült, hogy mehetek az irodába dolgozni és hogy január első hetében kezdek. Megvettem a repülőjegyet és december végén kijöttem Londonba. A reptérről transzferbusszal (http://www.terravision.eu/) könnyen eljutottam az ideiglenes szállásomig, ahol egy hetet maradtam. A reptéri buszokat végignézve ez a társaság kínált legkedvezőbb feltételeket, ráadásul jó helyen is van a végállomása. Egy 20 kg-os és egy 10 kg-os csomaggal érkeztem meg az angol fővárosba. A busz a központban, a Liverpool Street Station-nél tett ki, ahova értem jött egy ismerősöm, így könnyen odataláltam az ideiglenes szállásomhoz.

SZÁLLÁSKERESÉS

A szálláskeresést már otthonról megkezdtem, mert tájékozódni szerettem volna előre, mik a lehetőségek. Lakáskeresésre a legjobban ajánlott oldalak, amiken én is kerestem: http://www.gumtree.com/london, http://www.spareroom.co.uk/, http://www.zoopla.co.uk/, http://london.craigslist.co.uk, http://uk.easyroommate.com/, http://www.moveflat.com/. Ezekre az oldalakra lehet regisztrálni, feladhatunk hirdetést, milyen szobát, lakást keresünk, mindezt akár ingyenesen is tehetjük. Szerencsémre egy ismerősöm lakótársa helye megüresedett egy időre, így az első hetemet az ő helyén tölthettem el. A szálláskeresés otthonról elég nehéznek tűnt, bár mindenki mondta, hogy pár nap alatt lehet szobát találni. Ez így is történt, amikor január elején belefogtam a szálláskeresésbe, az ötödik lakás volt az, ami számomra megfelelőnek mutatkozott. A lakás, a szoba is megfelelőnek tűnt, a lakáshoz tartozó nappali is jó és hasznos dolog, nem minden lakásban van arra lehetőség, hogy a nappalit használják az ott lakók, mert sok lakásban minél több szobát akarnak kiadni, ezért a nappalinak nincs létjogosultsága, ehelyett a konyhát használják, ami sok esetben elég kis alapterületű, tehát közösségi életre nem kifejezetten alkalmas. Amikor megérkeztem, a lakótársak szimpatikusak voltak, rögtön kérdezősködtek. Ezt azért emelem ki, mert nem általános itt Londonban, hogy mindenki barátságos lenne, (volt olyan lakás, ahol épp csak odaköszöntek, semmit nem kérdeztek), ezért mikor eljöttem, gondolkoztam, hogy találhatok e ennél jobb szállást, aztán pár perc múlva hívtam is az akkori szoba bérlőt, hogy a helyébe lépve kivenném a szobát. A hirdetést a gumtree oldalán találtam és mint utóbb kiderült, a hirdető aznap tette fel a hirdetést, amikor én épp láttam, illetve amit én másnap megnéztem és ki is vettem.

SZÁLLÁS

A lakás, ahol élek egy új építésű lakóépületben található, az első emeleten. Az öt szobás lakásban öt személy lakik velem együtt összesen, 3 spanyol és egy francia. Nagyon barátságosak, megemlítettem a spanyoloknak, hogy én még nyáron Spanyolországba készültem és ezért el kezdtem tanulni spanyolul, úgy, hogy minden nap tanulok valami újat. Remélem a végére spanyolul is megtanulok. A lakás a kettes zónában található, nagyon közel van a belvároshoz. A keleti részen sok bevándorló és fiatal is lakik, egy jelentős része művész negyednek számít. Könnyen elérhetők innen a fiatalok népszerű találkozó és szórakozó helyei, a Brick Lane és környéke. Kellemes és barátságos környék. Ideiglenes szállásom a közelben volt, megtetszett a környék, így a közelben kerestem szobát. A lakás mindennel fel van szerelve, összkomfortos. Négy hálószobából és egy nappaliból, konyhából, fürdőből és mellékhelyiségből áll. Egy fürdőszoba jut öt emberre, de mivel mindenkinek más a napirendje, ritkán kell várni a másikra, szerencsére ebből még nem volt probléma.

MUNKAHELYRE TÖRTÉNŐ BEJÁRÁS

A munkahelyemre metróval jutok el. A lakástól 10 perc séta a metróállomás. Utána 40 perc a metróval való utazás jó esetben, mert Londonban folyamatosan újítják fel a metróhálózatot, ezért szoktak fennakadások lenni, sokszor le is zárnak egy-két állomást, metrószakaszt. A metró a kettes zónából az egyesen át a kettes zóna másik végébe ér, ahol az iroda található. A metrótól újabb 10 perc séta, amíg eljutok az irodába. Jó esetben összesen egy órát töltök utazással egy irányba. Ez az idő épp megfelelő arra, hogy az ember fejlessze angol tudását és a metrón könyvet, újságot olvasson. Én ezt ki is szoktam használni.

IRODA BEMUTATÁSA

Az irodának három vezetője van, két iraki építész, apa és fia, illetve egy spanyol építész. Az irodát 1996-ban alapította Ali Mousawi, 2007-ben partnerként csatlakozott a fia, Amir Mousawi, illetve Marcos De Andres. Az iroda a múlt évben növelte a dolgozók számát, így a londoni irodájukban jelenleg négyszer annyi alkalmazottat foglalkoztatnak, mint egy évvel ezelőtt. A létszám növekedés annak köszönhető, hogy több projektet kaptak meg az utóbbi időben. Én is így kerültem az irodához. Az irodának három városban van irodája, Londonban, Bagdadban és Basrában, ahol összesen több, mint nyolcvan alkalmazottjuk van. A londoni irodában több, mint harminc ember dolgozik. Az építészekkel együtt dolgoznak technikusok, egy villamosmérnök, illetve két gépészmérnök is. A  vezetők közül a londoni irodában az egyik iraki építész, illetve a spanyol főnök dolgozik. Az iroda nemzetközi, az alkalmazottak nagy része spanyol, de dolgozik itt pár magyar, egy marokkói, egy angol, illetve egy portugál mérnök is. Az iroda épülete az iraki főnökök saját tulajdona. Az épület három szintes. Az angol lakóépületek belső kialakítása nagyon hasonlít magához a városképhez. Elég zegzugos, kis alapterületen több szinten helyezkedik el az iroda. A legalsó szinten építészek és mérnökök, technikusok dolgoznak együtt. Efölött található a konyha és egy kisebb irodai rész. A legfelső szint a tárgyalóé.

no images were found

FOGADÓIRODA SZAKMAI BEMUTATÁSA

Az iroda design-nal foglalkozik, fő profilja a tervezés. A projektek típusai széles és változatos skálán mozognak, a várostervezéstől kezdve egészen a lakóépületek tervezéséig, az egészségügyi épületektől a kulturális központok tervezéséig a profiljukban mindezek megtalálhatóak. Az iroda leginkább középületek tervezésével foglalkozik. Nemzetközi és iraki projektjeik egyaránt vannak. 2003-tól kezdve a brit-iraki iroda szorosan együttműködik az iraki kormánnyal, Irak újjáépítésében fontos szerepet vállalva. Az épületek tervezési folyamatai során fontos szerep jut az iraki hagyományok újraértelmezésének, illetve azok tervbe való beépítésének. Az épületek tervezésénél mindig fontos szempont fenntarthatóság, illetve az épületek technológiailag korszerű és kreatív kialakítása.

Az iroda több csoportra van szétosztva, különböző létszámmal. A csoportok élén egy-egy projektvezető áll, aki irányítja a többnyire kezdő építészek munkáját. A projektvezetők a főnökökkel egyeztetnek a megrendelők igényeivel kapcsolatban. A projektvezetők felügyelik a kezdő építészek munkáját, a terveket naponta meg szoktuk vitatni a csoportokon belül, illetve pár naponként a projektvezetőkkel is konzultálunk.

Az iroda projektjei:

Fiatalok Városa Városfejlesztési terve, Bagdad, Irak – 2010-től futó projekt
Bagdad Könyvtár terve, Bagdad, Irak – 2011-től futó projekt
Salah al-Din Stadion terve, Tikrit, Irak, 2012 pályázat
Bagdad Spa terve, Bagdad, Irak – 2011-től futó projekt
Al Menaa Stadion terve, Basra, Irak – 2011-től futó projekt
Basra Sport Város épülete, Basra, Irak – 2009-2013, épülő projekt
Rutland Drive családi ház terve, Richmond, London, Egyesült Királyság – 2010-től futó projekt
Egészségmegelőző Központ terve, Sulaymaniyah, Irak – 2011-től futó projekt
Medico Legal Institute terve, Sulaymaniyah, Irak – 2011-től futó projekt
Basra Kultúra Házának terve, Basra, Irak – 2012 pályázat
Basra Kormányzati Épület terve, Basra, Irak – 2012
Olimpiai Rendezvényközpont terve, Bagdad, Irak – 2010
Amman Ház épülete, Amman, Jordánia – 2010-től épülő projekt
Al Waha Komplexum terve, Basra, Irak – 2011-től futó projekt
Bagdad Olimpiai Stadion terve, Bagdad, Irak – 2010 pályázat
Basra Torony terve, Basra, Irak – 2010-től futó projekt
Szociális Lakások terve, Irak – 2009
Jadriya Városfejlesztés terve, Jadriya, Irak – 2011-től futó projekt
Aldgate Amőba terve, London, Egyesült Királyság – 2010 pályázat
Karbala Városfejlesztés terve, Karbala, Irak – 2010 pályázat
Taiwan Torony terve, Taichung, Taiwan – 2010
Karbala Hotel és Bevásárlóközpont terve, Karbala, Irak – 2010
Akra Kórház épülete, Akra, Irak – 2005-2007, megépült projekt
Csónakház épülete, Datchet, Egyesült Királyság – 2009-től futó projekt
Crossway Alapítvány Központi Épületének terve, London, Egyesült Királyság – 2010-től futó projekt
Kadhimiya Befektetési Negyed Városfejlesztési terve – 2009-től futó projekt
Ismeretlen Katona Emlékműve, Bagdad, Irak – 1987-1992, megépült projekt
Talary Faruk Torony, Sulaymaniyah, Irak – 2004-2008, megépült projekt

FUTÓ PROJEKTEK

Az iroda projektjeinek többségét Irakba tervezzük és a megépültek is ott találhatók. Az iroda nemrég pályázott egy városfejlesztési projektre, Bagdadba, amit meg is nyertek és most ezen dolgozik az alkalmazottak nagy része. A Fiatalok Városának, a tervezett városrésznek egy önálló, külön funkcionálni tudó kis városnak kell lennie, alapterülete 1.500.000 m2. A terület nagy részét egy tó fedi, e körül helyezkednek el a különböző funkciójú épületek. A városnak több része publikus, de némelyek viszont csak az ott lakók által látogathatók. A területet öt bejáraton keresztül lehet megközelíteni, a bejáratoknál biztonsági kapun haladnak át a területre érkezők. Található a városrészen könyvtár, üzleti negyed, boltok, ifjúsági központ, lakó épületek, iskola és óvoda. Különböző művelődési lehetőségekre is mód van, ilyen például a múzeum, akvárium, sport központ, botanikus kert, stb.

VÉGZENDŐ FELADATOK

Az irodába érkezésemkor éppen a könyvtár épület leadása zajlott. Az épület a legelső közkönyvtár, ami Bagdadban épülni fog 1970 óta. A könyvtár épület lépcsőházának rajzolását bízták rám, amit nekem kellett befejeznem. Maga az épület elég összetett és hatalmas, így részleteiben számomra nehezen volt értelmezhető a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt. Végül is a lépcsők rajzolása megfelelő feladatnak bizonyult számomra. A leadás után új feladatot kaptunk. Jelenleg a bagdadi városfejlesztési projekten dolgozik az iroda nagy része. A területeket funkciók szerint felosztották a vezetők. Az egyik magyar kollégával mi a lakónegyedet kaptuk meg tervezési feladatnak, ahol körülbelül 12 ezer ember fog lakni, amely az igényektől függően még változhat. A nagy létszámra és az ahhoz képest kis területre tekintettel, lakótornyokat képzeltek el a vezetők. A mi feladatunk, hogy organizáljuk a területen lévő közlekedést, a lakásokhoz tartozó parkoló helyeket, illetve a zöldterületeket és végül, de nem utolsó sorban magukat a lakásokat minél élhetőbben alakítsuk ki. Irakban az emberek nem bánják, hogy sűrűn kell lakniuk, de az otthonukat úgy szeretik, ha minél tágasabb, ezért a lakások átlagos tervezett alapterülete 100m2.

NAPI MUNKA

Az iroda munkaideje 10:00-18:00-ig tart. Ha több munka van, akkor általában mindenki tovább marad 1-2 órával, a munka mennyiségétől függően. Az ott dolgozók nagy része az irodába rendeli az ebédet és azt ott is fogyasztja el. Az irodában 1 órás az ebédidő és általában 13:00-14:00-ig tart, amelyet az alkalmazottak nagy része az épület legfelső emeletén található tárgyalóban tölti el. Miután ketten dolgozunk a lakótornyok tervezésén, naponta szoktunk egyeztetni a további teendőkről a munkatársammal. Mindegyik projekten egy vagy két ember dolgozik. A projektek összefüggnek, mert mindegyik egy tó körül helyezkedik el, amit egy promenád fog közre, így a csapat összes tagjának egyeztetnie kell időről időre, ha változik valami a tereppel, a térrel kapcsolatban. Csoportok közötti megbeszélés heti egyszer szokott lenni, itt mindenki elmondja mivel foglalkozott addig, ilyenkor lehet kérdéseket feltenni, tanácsokat adni a másiknak. Ha van valakinek ötlete, azt mindenki szívesen fogadja.

HASZNÁLT MUNKAESZKÖZÖK

A tervezési munka számítógépen és papíron történik. Az építész irodában leginkább használt program az ArchiCAD, ezután következik az AutoCAD, a Rhinoceros, illetve 3d Studio max használata. A városfejlesztési projektet és a könyvtár épületet is ArchiCAD-ben, csoportmunkában rajzoltuk. Ezt úgy oldjuk meg, hogy a csapatmunkában mindenki kap egy szintet és ennek keretein belül rajzolja meg ki-ki a saját feladatát. A programon belüli csapatmunka nagy előnye, hogy mindenki követni tudja jól a változásokat. A projekten dolgozók közül pár építész, illetve az gépész és villamos mérnökök AutoCAD-ben rajzolnak részleteket és a Rhinoceros-ban modelleznek.

MUNKAKÖRNYEZET ISMERTETÉSE

A munkahelyen mindig jó a hangulat, elég fiatalos a légkör. A kollégák nagy része 30-40 év körüli. Mindenkinek van saját asztala, számítógépe, egy vagy több képernyője. Minden gép rá van kötve egy szerverre, így minden egyes információ könnyen elérhető mindegyik gépről. Az irodában van két kisebb és egy nagyobb méretű oldalak nyomtatására alkalmas nyomtató. Az épületben, a több szinten elhelyezkedő irodában konyha is található. Akár főzésre is van lehetőség, amit ki is szoktak használni néhányan.

LONDON

A városnézést nem a legfelkapottabb helyekkel kezdtem, mert érdekelnek a különböző városrészek közötti különbségek. Ezért elhatároztam, hogy mindig másik városrészt keresek fel. Egy alkalommal a kanális mentén gyalogoltam végig egészen Notting Hill-től a Regent’s Park-ig. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a részt, nagyon szép, főleg napsütéskor. Városrésztől függően el vannak nevezve az egyes szakaszok, az egyik neve, Little Venice. Én eddig ezt találtam a legszebbnek. Másik alkalommal szintén a kanális mentén jutottam el Stepney Green-től egészen az Olimpiai Parkig. Érdekes látni az épületek, a környezet és az ott élő emberek változását, ahogy egyre külsőbb városrészbe jut az ember.

Londont sokan falunak hívják, talán azért, mert a sok kisebb városrész mind külön tud funkcionálni. Ezek a kis falvak összenőve egy nagy masszát alkotva teremtik meg Londonnak a báját. Minden kerület más, attól függően, hogy milyen nemzetek lakják, illetve ettől is függ, hogy milyen az építészeti kialakítása a kerületnek. A város minden részletét még nem sikerült felfedeznem, de remélem, nemsokára minél egyre több helyre eljutok. Célom, hogy itt tartózkodásom alatt minél több kerületet bejárjak.

Az Olimpiai parkot szerettük volna közelebbről látni, de mivel még nem publikus, ezért csak kívülről tudtuk megnézni. Nyáron érdemes lesz visszatérni, amikor megnyitják a közönség felé.

KÖZLEKEDÉS

Hétvégéken metró helyett inkább gyalogosan vagy busszal közlekedek. A londoni buszozásról tudni kell, hogy ha sietünk valahova, akkor ezt a fajta közlekedést ne használjuk, mert könnyen elkéshetünk. Mindig nagy a dugó, a buszok várakoznak és a megállók is elég sűrűn vannak. A metrón is szokott fennakadás lenni, de korántsem annyi, mint bármelyik busz járaton. Londoni közlekedéssel kapcsolatos minden információ, útszakaszok lezárása, útvonaltervezés, és a többi mind megtalálható az angol közlekedési társaság oldalán (http://www.tfl.gov.uk/). London zónákra, azon belül is kerületekre, városrészekre van osztva. Az utazás időtartama, a jegyek, bérletek ára a különböző tömegközlekedési eszközöktől, illetve az adott zónáktól függően különbözik. Ha csak egy zónán belül szeretnénk busszal utazni, sokkal olcsóbb, mint, ha 1-2 vagy akár 3 zónán belülre kell jegyet vásárolnunk. Ha a tömegközlekedést napi szinten használjuk érdemes beruházni a látogatott zónákon belüli havi bérletbe, az Oyster kártyát mindenkinek ajánlom, aki Londonban nem csak gyalogosan szeretne közlekedni. Nem érdemes vonaljegyet vásárolni, mert még egy utazás is sokkal olcsóbb, ha töltünk a kártyára pénzt, amelyet bármelyik metróállomásnál automatánál, vagy a bérletpénztárnál megtehetünk.

KIÁLLÍTÁS

Az első kiállítás, amire elmentem Londonban egy illusztrációban alkotók munkáját bemutató kiállítás volt. Az irodában van egy angol munkatársam, az ő egyik barátnőjének és még sok más művésznek (Studio Operative: http://www.studio-operative.co.uk/) nyílt meg a grafikai kiállítása, Limner Journal (http://www.limner-journal.eu/) néven a Brick Lane közelében, a Beach London (http://www.beachlondon.co.uk/) nevű helyen, ahova elhívott. Egy eléggé kis méretű helyszínen rendezték a kiállítást, ahol sokan voltak. Főként angolok voltak a látogatók. Még nem igazán voltam grafikai kiállításon, úgyhogy érdekes volt látni, hogy milyen az angliai grafika. Interneten látni ezeket a manapság divatos formákat, alakokat, amelyek ezen a kiállításon is megjelentek. Nagyon örülök, hogy láthattam a kiállítást.

Egy másik kiállítás, amire nemrég látogattam el, kortárs művészek munkáját mutatta be. A hely úgy funkcionál, mint Budapesten a Fogasház. Van egy kiállító része, kávézója, illetve az emeleten bérelhető irodák, műtermek. Itt szerveznek ingyenes művészeti témákkal kapcsolatos előadásokat és kiállításokat minden hónapban. A hely neve Stour Space (http://portal.stourspace.co.uk/), az Olimpiai parktól közvetlen közelében található, a Hackney nevű városrészben. Itt az év elején fiatal művészcsoport mutatta be fotóit az olimpiai parkkal kapcsolatban. Nem csak a kiállítás, de a hely maga is érdekes volt, biztos, hogy még vissza fogok térni ide más kiállítást vagy előadást meglátogatni.

EGYÉB

Egyik kedvenc skót származású  animációs design-erem, David Shrigley egy dj-szettet adott elő az újonnan megnyílt Urban Outfitters bolt megnyitóján. A megnyitóra érdemes volt elmennem nem csak a zene, de a hely belsőépítészeti kialakítása miatt is.