Őszi László: Helyszíni jelentés Berlinből

ELŐZMÉNY

Már az egyetem alatt is igénybe vettem Erasmus tanulmányi és szakmai ösztöndíjat, hogy külföldön tanulhassak, szakmai tapasztalatot gyűjthessek. Miután lediplomáztam úgy gondoltam megpróbálok Magyarországon elhelyezkedni. Rövid idő alatt be kellett látnom, hogy az ország gazdasági helyzete nem teszi lehetővé, hogy az elvárásaimnak megfelelő munkahelyet találjak. Mivel elhatároztam, hogy a szakmámban, tervező irodában szeretnék dolgozni, tanulni úgy döntöttem külföldön próbálkozom. Már korábban is hallottam a Leonardo ösztöndíjról, tudatosan kerestem a pályázati lehetőséget. 2011 decemberében eljött a jelentkezés ideje, és összekészítve a szükséges iratokat elküldtem az ÉK Egyesületnek. A pályázat benyújtásához saját magamnak kellett fogadó irodát intéznem. Az elmúlt években többször jártam Németországban és menet közben egyre több volt csoporttársam költözött ki. Így adta magát a német nyelvterület. Végül nem interneten keresgélve, számtalan e-mail elküldése után találtam rá a fogadó irodára, hanem ismerőseim között kérdezősködve. Nem is olyan sok idő elteltével egy magyar származású, 23 éve Németországban élő építész jelezte, hogy a berlini irodájában tudna alkalmazni. Miután az ösztöndíj-pályázatom sikeres elbírálásban részesült, nekiláttam a kiutazás előkészítésének.

UTAZÁS

Berlinbe az összes közlekedési módon el lehet jutni. Busszal, vonattal, repülővel és személygépkocsival is könnyedén megközelíthető. A hosszú menetidő ellenére (13 óra) az éjszakai vonat tűnt a legkedvezőbb megoldásnak. Már többször utaztam vele Európa különböző városaiba és eddig csak pozitív tapasztalataim vannak. Az EuroNight nevű kedvezményes jegyem csupán 50 euróba került. Ebbe beletartozott a fekvőhely (aminek köszönhetően nem okoz komoly traumát egy ilyen hosszú éjszakai út) és a reggeli kávé és péksütemény is. Vonattal ezek mellett több csomagot is szállíthattam felár nélkül, könnyedén. Mivel 2008-ban fél évet töltöttem Erasmus tanulmányi ösztöndíjjal Dortmundban, számos ismerősre szert tettem Németországban. Közülük páran mára Berlinben élnek, így volt kit megkérnem, hogy várjon a pályaudvaron, amikor megérkezem. A Hauptbahnhof (főpályaudvar) kezdetben teljesen lenyűgözött, dimenziója és a több szinten történő vonatközlekedés kiemelkedő mérnöki teljesítményről árulkodik. A megbeszélt találkozóhelyen ott vártak ismerőseim, hogy segítsenek a csomagokkal és a közlekedésben. A kezdeti időszakban nagyon sokat segített, hogy tudtam kihez fordulni, amikor segítségre volt szükségem.

SZÁLLÁSKERESÉS

Mivel egyedül érkeztem Berlinbe és a kapcsolatteremtést is megkönnyíti a lényegesen kedvezőbb ár mellett, nem saját lakást hanem csak egy szobát kerestem egy lakóközösségben. Magyarországról már próbáltam szobát intézni interneten keresztül, de nem jártam sikerrel. Több oldal is szakosodott a lakótársat, lakást keresők megsegítésére. Pl.: www.wg-gesucht.de vagy a www.studenten-wg.de. Ez a kettő a legnagyobb. Azonban a távolság és a személyes kontaktus hiánya megakadályozta, hogy érkezésem napján már egy előre leszervezett szállásom legyen. Szerencsére a már említett ismerősöknél tudtam aludni pár napig, míg saját szobát nem találtam. Miután lepakoltam a cuccaimat az ideiglenes szállásomon és elmeséltem a velem történteket rég nem látott barátaimnak, nekiláttam egy saját szoba keresésének, immár Berlinből. A már említett oldalak nagyon jól működnek, mindenféle paraméter beállítható, maximális bérleti díj, távolság egy adott címtől stb. Hosszas jegyzetelés után nekiláttam felhívni a potenciális lakótársakat. Pár telefon után már meg is volt az első időpont, ahol személyesen bemutatkozhattam. Egy óra múlva találkoztam is az egyik szobát meghirdető sráccal. Estére megjött a válasz, hogy szerdától lakhatok nála. Nagyon örültem, hogy ilyen gyorsan megoldódott ez a probléma, ugyanis ez egyáltalán nem átlagos. Mivel egyre többen költöznek Berlinbe, nagyon nehéz szállást találni. Van, hogy több tucat ember jelentkezik egy meghirdetett szobára.

SZÁLLÁS

Mivel a havi tömegközlekedési bérlet nagyon drága, (75 euró) frekventált helyen akartam lakni, közel az irodához, hogy biciklivel közlekedhessem. A szoba, amit béreltem kb. 15 négyzetméter nagy és átlagosan volt berendezve. A bútorzat és a lakás állapota nem volt éppen pazar, de a lehetőségeimet ismerve és az egyetemi éveket még el nem feledve, nem tettem túl magasra a mércét. A lakás 3 km-re helyezkedett el az irodától és egy dél-amerikai gitároktatóval osztoztam rajta. A közelben található egy nagyobb vasúti csomópont, a Gesundbrunnen, ahonnan bárhova könnyedén eljuthattam, akár vidékre is. Több bevásárlási lehetőség is van a környéken, amiket munka után útba tudtam ejteni. Ezenkívül számos park is található a lakás környezetében. A Volkspark Humboldhain közepén pl. egy fákkal benőtt félig felrobbantott Náci bunker áll, jelenleg kilátóként hasznosítva. A két méter vastag vasbeton falakkal rendelkező erődítményt a háború után megpróbálták felrobbantani, ám minden próbálkozás kudarcba fulladt. Egy másikban az úgynevezett Mauerparkban (amely a volt berlini Fal mentén alakult ki), minden vasárnap hatalmas bolhapiacot tartanak, ami mára komoly turisztikai attrakcióvá nőtte ki magát. Tulajdonképpen minden héten egy kisebb fesztivál alakul ki karaokéval, sörrel és egyéb nem feltétlenül legális szerekkel (Berlin már csak ilyen…). Érdekes volt látni, hogy a viharos történelmi múlt hogyan illeszkedik bele a mindennapi életbe. A belváros sem volt olyan messze, már ha beszélhetünk egyáltalán belvárosról. A város szerkezete a történelem hatására többpólusú, így számos gócpont alakult ki, amik szinte egyenértékű „belvárosként” funkcionálnak. Annak ellenére, hogy Berlin egy világváros, olcsónak mondható, a nem túl szép de annál jobb helyen lévő szobámért 290 eurót fizettem havonta.

VÁROSI KÖZLEKEDÉS

Leginkább biciklivel közlekedtem és a tömegközlekedést csak ritkán vettem igénybe. Ennek ellenére láttam, hogy a város nagyon jó infrastruktúrával rendelkezik. Mivel a második Világháborúban szinte porig rombolták, volt hely a széles körutak, sugárutak kialakítására. Egy a németekre jellemző, racionális, jól használható közlekedési rendszer alakult ki. A legtöbb utcát fasorok övezik így a természetnek is van elég hely, a város levegője meglepően tiszta. Dugót nem gyakran láttam, valószínűleg azért mert mindig van menekülési útvonal, ha valahol éppen nagy a forgalom (a főbb utak mentén digitális kijelzőkön figyelmeztetik az autósokat, hogy ha tovább haladnak dugóra számíthatnak). A legtöbbet a belvárosban közlekedtem, ahol sokan nem is használnak autót. Inkább a tömegközlekedést választják, mivel bárhova gyorsan el lehet vele jutni, vagy bicikliznek. Számomra az volt a legérdekesebb, hogy a kerékpárút hálózat olyan szinten ki van építve, és olyan biciklis kultúra van jelen, amivel eddig nem állt módomban találkozni. A kereszteződéseknél külön sorolósáv és kis piros, illetve zöld lámpa jelzi a kerékpárosok számára, mikor lehet elindulni. Amikor az időjárás engedi, rengetegen közlekednek így, még öltönyben is. Számos kerékpártároló van a városban, és több helyen lehet városi biciklit bérelni. Sok diák, gyakornok csinálja azt, amit én is, hogy olcsón vesz egy „roncs” biciklit pár hónapra, amit használhat. Mivel sokan érkeznek csak rövid időre a városba és a lopások is meglepően gyakoriak, nem érdemes drága biciklivel bajlódni. Véleményem szerint bizonyos távolságon belül még a tömegközlekedésnél is gyorsabb a kerékpár, mivel nem kell várni és egészen a célállomásig lehet vele menni.

MUNKAHELYRE TÖRTÉNŐ BEJÁRÁS

Már említettem, hogy feltett szándékom volt biciklivel közlekedni, nem csak a drága tömegközlekedés miatt, hanem mert így jobban megismerhettem a várost. Mivel sikerült a munkahelyhez közeli szállást szerezni, reggelente csupán 10 percet kellett bicikliznem, hogy beérjek az irodába. Mindezt macskakővel kirakott, polgári házak által övezet utcákon tettem, amelyek aljában számos kávézó és pékség kapott helyet. Már reggel nagy volt az élet, aki nem munkába tartott, az épp a reggelijét fogyasztotta, valamelyik számára szimpatikus vendéglátóhelyen. Persze ez az idilli környezet nem átlagos, de mivel az iroda és a szállásom is Prenzlauer Bergben (jómódú, polgári környék sok fiatal családdal, galériával, éttermekkel) volt, a kevésbé attraktív részek kimaradtak a mindennapjaimból. Próbáltam mindig más útvonalat választani, hogy a közvetlen környezetemet még alaposabban megismerhessem.

no images were found

FOGADÓIRODA SZAKMAI BEMUTATÁSA

Az irodát személyesen sikerült intéznem, egy volt csoporttársam jóvoltából. Az ő egyik rokona, a már 23 éve Németországban élő magyar származású építész. 8 éve egy orosz kollégájával Berlinben alapított irodát, leginkább oroszországi projekteken dolgoztak együtt. A 2008-as válság a keleti piacokat is megrengette, így a közös kooperáció véget ért. Ekkor hozta létre a saját nevével fémjelzett irodáját, a „Bence Zólyom Architektur”-t. Munkáira a racionalizmus és a funkció maximális kielégítése jellemző, mindezt elegáns tömegalakítással és anyaghasználattal párosítva. Az iroda egyaránt foglalkozik lakóépületek és középületek tervezésével, és felújításával. Pályázat révén elnyerte több idősek otthona tervezését is. Melyek kiemelkedő építészeti minőségben valósultak meg. Elmondható, hogy az elmúlt évek tapasztalatai, és a megépült épületek alapján, az iroda egyik fő profilja a méltó öregedést lehetővé tevő épületek tervezése. Lehet ez első hallásra nem hangzik olyan lenyűgözően, de tudni kell, hogy Németországban nagyon sok jómódú nyugdíjas van, akik komoly összegeket fizetnek a megfelelő ellátásért, nívós környezetben. Ezen kívül számos családi ház és társasház is megvalósult már az iroda jóvoltából. A munkák nagy része nem Berlinben, hanem Sachsen-Anhaltban, a szomszédos tartományban található. Nagyobb munkák, kiviteli tervek esetén már kialakult egy jól működő munkakapcsolat a szakági tervezőkkel. A tervek a pályázattól, ötlettervtől egészen a kivitelezés végéig követve vannak, így biztosítható az a minőség, amit a megbízók elvárnak. Az irodában gyakran dolgoznak gyakornokok, különböző ösztöndíjasok, úgy mint én.

FUTÓ PROJEKTEK

Az irodában töltött idő alatt több projekt futott párhuzamosan, különböző tervezési stádiumban. Ötlettervek mellett, kiviteli tervek is készültek a már engedélyezett épületekhez, és a kivitelezéseket is végig kellett követni. Az egyik legérdekesebb, egy a 20. század elején épült 19 lakásos műemléki társasház teljes belső és külső rekonstrukciója volt, mely Magdeburgban található. Ehhez a kiviteli tervek készültek éppen, amelyek számos kihívást tartogattak. Hisz a német tűzvédelmi, hangszigetelési stb. Előírások elvárásainak kellett megfelelni, behatárolt keretek, lehetőségek között. A rendelkezésre álló épületszerkezet és a műemléki elvárások, sokszor egyedi megoldásokat követeltek meg, amelyeket egyéb kiegészítő vizsgálatokkal kellett igazolni. A munka ezen részét Bence csinálta én a rajzok elkészítésével voltam megbízva. Azonban a kisebb felelősséggel járó, eddigi tapasztalataimhoz illeszkedő műszaki problémákat magam oldhattam meg. A tervezés nem volt tipizálható, minden egyes részletet, szituációt külön meg kellett vizsgálni. A beruházó és a leendő lakók eltérő érdekei, vágyai további kihívásokat jelentettek a tervezés folyamán. Egy másik projektben teljesen más tervezési irányt kellett követni. Egy meglévő étterem kibővítése volt a feladat. Mivel étel kiszállítást is vállalnak, napi 500 adag elkészítésére alkalmas konyhát kellett terveznünk. Itt a higiéniai és szakmai előírások voltak a legfontosabbak, a vendégek által használt területtel szemben, ahol inkább az építészeti minőség volt a meghatározó. Ahhoz, hogy a szakácsok megfelelően tudják használni a konyhát, számos ezzel a területtel foglalkozó szakági tervezővel kellett együtt dolgozni. Olykor az irodában összegyűlve egy közös „brainstorming” erejére. Ezeknek én nem voltam aktív résztvevője, de így is rengeteg tapasztalatot tudtam gyűjteni. Ebben a projektben inkább a kezdeti ötletelés és a koncepciónk vizuális megjelenítése volt a feladatom. A harmadik egyben a legutolsó projekt, egy kórházban történő funkcióváltásra irányult. Egy olyan többfunkciós reprezentatív fogadótér kialakítása volt a feladat, ami ötvözi az adminisztrációs és vendéglátó terek kialakításának lehetőségét. Mivel nem mindegyik ügyfél tudja pontosan mit is akar, ez a munkarész meglepően sok energiát vett igénybe. Miután számos variációt készítettünk a megbízónak, egyeseket makettal is szemléltetve, szép lassan kialakult és megszületett a végleges döntés. Ezek után az engedélyezési tervek elkészítése már nem volt komoly kihívás. Végzendő feladataim itt is hasonlóak voltak, mint az étteremnél, egy kis makettezéssel kiegészítve. Ezeken kívül még volt egy két futó projekt, amelyeken csak Bence dolgozott. Pl.: szintén funkcióváltásként irodahelyiségek kialakítása, egy műemlék védett épületben (Haus des Rundfunks, Hans Poelzig). Jól látható, hogy az irodánál töltött hónapok alatt a projektek nagy része funkcióváltással, bővítéssel, rekonstrukcióval volt kapcsolatos. Bármennyire is erős az ország gazdasága, megfigyelhető egy bizonyos óvatosság a befektetők részéről. Az is megállapítható, hogy Németországban már évek óta jól kiépült intézményrendszer található, így az állami szektor nem feltétlenül igényel további zöldmezős beruházásokat. Ez alól Berlin sem kivétel, az újraegyesítés után ugyanis iszonyatos sebességgel építették ki a középületeket, amelyek ennek köszönhetően nagyon fiatalok és jó állapotúak. A városra legjellemzőbb a lakóparkok (hatalmas az igény lakásokra mivel komoly hiány alakult ki belőlük és ez az árakon is meglátszik), szállodák, bevásárlóközpontok építése, az infrastrukturális fejlesztések mellett.

VÉGZENDŐ FELADATOK

Az első kisebb feladatok után kiderült, melyek azok a területek, amelyekben valós segítséget nyújthatok. Feladataim közt szerepelt az ötletelés egy adott projekthez, aminek nagyon örültem, így lehetőségem volt a témával kapcsolatos véleményem, formai, funkcionális megközelítésem kifejezésére. Amennyiben ilyen jellegű feladatom volt, nap közben szabad kezet kaptam különböző variációk kidolgozására. Ezeket a munkaidő végén átbeszéltük, korrigáltuk. Az első ilyen kihívás, a Haldenslebenben található étterem bővítésére irányult. Mivel a konyha tervezése rengeteg szabvány ismeretét követelte meg, azt Bence csinálta. Az én feladatom a vendégek által használt tér belsőépítészeti megfogalmazására irányuló variációk kidolgozása volt. Miután kiválasztottuk az általunk legjobbnak ítélt ötleteket, azokat kellett továbbfejlesztenem és előkészítenem az ügyfél számára, hogy eldönthesse melyik irányt is kövessük. Másik fő feladatom a már előrehaladottabb projektek kiviteli teveinek rajzolása volt és a különböző műszaki lehetőségek kidolgozása csomóponti szinten. Amikor ilyen munkát végeztem, természetesen gyakrabban konzultáltunk, hogy nehogy túlságosan eltérjek a szabványoktól, és legyen lehetőségem utánajárni a megfelelő műszaki tartalomnak. Talán ezt a munkarészt tartottam a legizgalmasabbnak, hiszen itt mutatkozott csak meg igazán a német építőiparra jellemző racionalitás, precizitás. Úgy érzem páratlan fejlődési lehetőség volt, hogy kis iroda lévén beleláthattam egy futó projekt egészébe, apró részleteibe. Az egyik ilyen projekt a már említett magdeburgi műemléki társasház volt. Elsőként utána kellett járnom az irodában található könyvekből a helyi történelmi szerkezeteknek, rendszereknek. Az eltérő adottságoknak köszönhetően bizonyos területeken más technológiák, épületszerkezeti megoldások alakultak ki. Ezek után megkaptam az épület már elkészített dokumentációját, hogy megértsem, átlássam a projektet. Itt is variációkat kellett készítenem, de leginkább a szakági tervezők számára, hogy az ő terveiket milyen formában kívánjuk az építészeti koncepcióba integrálni. Gondolok itt a szaniter, és villamos tervekre és az újonnan beépített tetőtérre. Mindennapi munkámra ez a két fő irány volt a jellemző, de ezek mellet természetesen több apróbb, mindennapos feladatot is elláttam. Az épületfelméréstől kezdve a makettépítésig.

NAPI MUNKAREND

Az irodába reggel kilencre érkeztem, és este hatig maradtam. Napi egy óra ebédszünet járt, amit tetszőleges időpontban vehettem ki, akár több alkalomra bontva. Volt, hogy közösen mentünk ebédelni a közelben található arab, kínai és még ki tudja milyen kifőzdék egyikébe. A munkaidő összességében rugalmas volt, csak az számított, hogy az elvégzendő feladat kész legyen. Így fordult elő, hogy tovább bent kellett maradnom, a túlórákat azonban mindig lecsúsztathattam, amikor nem volt valami olyan sürgős.

HASZNÁLT MUNKAESZKÖZÖK

Az irodában természetesen számítógépen dolgoztunk, amelyekre ArchiCad van telepítve. Ezen kívül leggyakrabban használt programok az Artlantis illetve az Adobe Photoshop, amelyek a tervek megfelelő prezentálását szolgálják. Az iroda mindennel rendelkezik, amire egy építészirodának szüksége lehet. Egy külön hátsó szobában lett kialakítva a makettező rész, ahol hővágó és egyéb makettező felszerelések találhatók. A makettezéshez bármilyen anyagot könnyedén beszereztünk, hiszen Berlinben található a sokak által Magyarországon is ismert Modulor központi üzlete. ( www.modulor.d e ) Első alkalommal mikor elmentem anyagot vásárolni, órákat időztem ott, annyi érdekes anyagot és makettezéssel kapcsolatos terméket árulnak.

MUNKAKÖRNYEZET

Az iroda Berlin egyik legfelkapottabb környékén, Prenzlauer Bergben található, ahol csupa fiatal értelmiségi él és dolgozik. De nem volt ez mindig így, tíz évvel ezelőtt sok volt itt a romos ház, amelyekben még be nem futott művészek, frissen alakult építészirodák kaptak helyet. A Berlinre jellemző gyors átalakulás itt is jól megfigyelhető. A leginkább designnal, építészettel, művészettel foglalkozó irodák mára nevet szereztek és anyagilag megerősödtek. Ezek mellett divatossá is vált ez a rész és egy társadalmi átrendeződés is elkezdődött. Így a valaha olcsónak számító művészek által lakott bohém városrész átalakult egy erős polgársággal rendelkező, sokak számára már nem megfizethető negyeddé. Számos kávézó, étterem, pub található a közelben, ahol kávézhattunk egyet, ha már túl sok volt az AC-ből, vagy éppen átbeszélhettük az egyik projekttel kapcsolatos gondolatainkat. Az iroda egy csendes kis utcában található, egy polgári épület földszintjén. Ezt akár üzletnek is lehetne használni, adottságainak köszönhetően. Az utcára néző üvegportálon keresztül munka közben is jól megfigyelhettük a kinti eseményeket. Természetesen az utcáról is jól látható volt, hogy éppen mi mit is csinálunk. A falak szándékosan nem voltak tapétázva vagy glettelve, hogy így váljon láthatóvá a különböző felújítások rétegeinek textúrája. A berendezés egyszerű, de elegáns, mindent az átláthatóság jellemzett. Minden megvolt a nyugodt munkavégzéshez. Bence a főnököm nagyon kedves, segítőkész ember. Nap közben nem beszéltünk sokat, mivel mindkettőnket lekötött az adott feladat. Azonban munka után volt, hogy elmentünk sörözni egyet lazításképpen.