Reményi Petra Vera: Helyszíni jelentés Berlinből

ELŐZMÉNYEK

Egyetemi tanulmányaimat követően Afrikába, Sierra Leonéba költöztem, ahol másfél évet töltöttem és dolgoztam egy helyi építészirodában, ezt követően viszont szándékomban volt visszaköltözni Európába és munkát találni. Ismerősök és saját tapasztalat útján is láttam, hogy a válság még mindig nagyon megnehezíti az érdekes és jó tapasztalatot biztosító munkahelyek megtalálását, így azt gondoltam érdemes kihasználni a Leonardo program által nyújtott lehetőségeket és ennek segítségével találni építészirodát, munkahelyet.

KIUTAZÁS

Sokféle módon lehet kijutni Berlinbe, különböző légitársaságokkal (Easyjet), vonattal (körülbelül 12 óra, hálókabinban kényelmes út, 12000Ft-t már lehet jegyet kapni) és különböző buszjáratok (Orange ways) is vannak Berlin és Budapest között (körülbelül 15 óra az út és 13000Ft körül lehet jegyet kapni).

SZÁLLÁS

A szálláskeresés hosszadalmas és nem egyszerű Berlinben. Érdemes egy-két hetet lakáskeresésre szánni és kiutazni előbb, mivel távolról nagyon nehéz szállást találni. Egy-két hétre vagy egy hónapra is lehet bérelni szobát és talán ezt érdemes is kihasználni és onnan keresni a végleges helyet. Erre jó weboldal a https://hu.airbnb.com/, de a www.wg-gesucht.de oldalon is vannak rövidtávú hirdetések.

Lehet bérelni lakást önállóan vagy másokkal is lehet együttlakni. A saját lakás bérlése olyan szempontból bonyolultabb, hogy rendelkezni kell mindenféle papírral (pl. SCHUFA), amivel azt igazolod, hogy nem vagy eladósodva és megbízható vagy, ezenkívül ha saját lakást bérelsz, neked kell intézni a számlákat és különböző internet, telefon, TV előfizetéseket. Én a többekkel való együttlakást ajánlom, mert ügyintézés szempontjából sokkal egyszerűbb. Általában van egy főbérlő a lakásban, akinek fizeted a havi lakbért, ami általában magában foglalja a rezsit is, beleértve az internet előfizetést is. Az árak eléggé szórnak, de nyugat-európai viszonylatban Berlin még mindig olcsónak számít, 250-400 Euró között lehet találni szobát albérletben, ezek az összegek már rezsivel együtt értendők. A lakást érdemes a munkahelyhez közel választani, mert Berlinben nagy távolságok vannak, és nagyon könnyen utazhatsz napi egy órát a munkahelyedre, vagy akár többet.

Lakást különböző weboldalakon lehet keresni, ilyen és a legközkedveltebb oldal a www.wg-gesucht.de nagyon felhasználóbarát és angol nyelven is elérhető. Másik hasonló oldal a www.studenten-wg.de. Ezenkívül szerintem jó módszer ha Facebookon ismerősökön keresztül is nézelődik és kérdezősködik az ember, mivel a szabad lakások/szobák nagy része ki sem kerül a piacra, hanem ismerősök útján találnak új lakótársakat az emberek. A nagy kereslet miatt nagyon hamar elkelnek a szobák, szóval a gyorsaságon van a hangsúly, minél előbb, lehetőleg egy-két órán belül érdemes válaszolni az újonnan felkerült hirdetésekre, és ha meg van adva telefonszám, azokat érdemes azonnal felhívni. A lakásnézés általában úgy megy, hogy a lakók meghirdetnek egy-két időpontot, hogy mikor lehet menni, megnézni a lakást. Ezek az időpontok valójában nagyrészt arról szólnak, hogy az ott élő emberek ’interjúztatják’ a potenciális új lakókat és eldöntik, hogy a jelentkezők közül kit szeretnének a legszívesebben befogadni. Ez persze arra is nagyon jó alkalom, hogy te is megismerheted egy kicsit hirdetőket és te is eldöntheted, hogy szeretnél-e velük lakni. Valamikor egyesével beszélgetnek az emberekkel, valamikor pedig minden jelentkező egyszerre érkezik és próbál jó benyomást tenni.

A legtöbb a kétszemélyes lakáshirdetés, de lehet találni három, négyfős lakásokat is, ami szerintem jó, ha vágysz nagyobb társaságra, mert nagyon megkönnyíti a további barátkozásokat is.

Habár Berlinben az emberek túlnyomó többsége jól beszél angolul és sok nemzetközi emberrel is lehet találkozni, számomra mégis ez bizonyult nehézségi faktornak a lakáskeresésben. Ugyanis ha több német lakik együtt, akkor ők természetesen nem feltétlen szeretnének angolul kommunikálni a lakótársukkal, a nemzetközi lakóközösségekben élők viszont sokszor azért jönnek ide, hogy németül tanuljanak és ezért német az alapvető kommunikációs nyelv a lakásban.

Helyszín szempontjából, a most legfelkapottabb, fiatalos kerületek a következők:

Prenzlauer Berg – Az elmúlt tíz évben újították fel ezt a környéket, nagyjából minden ház ki van tatarozva, nagyon szép, kellemes környék. Sok kávézó, étterem, organikus élelmiszerboltok vegetáriánus éttermek és park található itt. Ez a negyed kimagaslóan homogén, leginkább jómódú, fiatal, értelmiségi családok laknak errefelé, árszínvonala is ennek megfelelő, lakásbérlés vagy étkezés szempontjából egyaránt.

Friedrichshain – Prenzlauer Berg és Kreuzberg között helyezkedik el, szintén közkedvelt környék. Fiatalos, buli negyed, sok szórakozóhely, kávézó és bár található itt. Az olcsóbb helyeken egy üveges sör, illetve Radler 2 Euró.

Kreuzberg – Ez jelenleg a legfelkapottabb negyed, rengeteg kávézóval és bárral, általában mindenféle találkozók központja. Ezen a kerületen folyik át a csatorna, ami sok nagyon hangulatos és szép helyet ad ennek a környéknek, a csatornán jó időben sokan csónakáznak, de a hidakra is szívesen ülnek ki az emberek sörözni, beszélgetni, zenélni, festeni vagy bármi mást csinálni.

Neukölln – Ez a negyed most kezd fellendülni, hasonló jelleget kezd ölteni, mint Kreuzberg, de még annál azért olcsóbb. Szintén nagyon sok beülős hely és galéria található itt. Bevándorló családok kedvelt negyede.

Wedding – Erről a negyedről is úgy tartják, hogy hamarosan központtá fog válni, ez azonban még nem látszik rajta és várat magára, véleményem szerint. Ettől függetlenül nem rossz hely és az eddigiek között a legolcsóbb. Szintén sok bevándorló család lakik errefelé.

Mindegyik kerület és Berlin általában nagyon biztonságos, persze az alapvető elővigyázatosságokat itt is be kell tartani.

Én, az első pár napot ismerősöknél töltöttem, akik szívességből befogadtak, később pedig kibéreltem egy lány lakását két hétre és ez idő alatt találtam saját szobát. Végül Friedrichshainban találtam szobát egy négyfős lakásban, nagyon jó környéken, ahol mindig van élet. Maga a lakás kicsit lelakott, de kedves, napos és jól berendezett, luxusnak számít, hogy nappalink és kis erkélyünk is van. Három német lakótársam van, de szerencsére mind jól beszélnek angolul és szívesen is használják. Mindannyian nagyon szimpatikusak, mindenkinek megvan a maga társasági élete, de néha együtt is szervezünk programokat.

KÖZLEKEDÉS

Berlinben szuperül lehet biciklizni, nagyon sokan járnak biciklivel mindenhova. A hideg ellenére általában 9 hónapot bicikliznek az emberek egy évben. A város nagyjából teljesen lapos, így egy egyszerű, akár váltó nélküli biciklivel is kényelmesen bejárható. Nagyon sok a bicikliút is és az autósok és gyalogosok is hozzá vannak szokva a nagy biciklis forgalomhoz, úgyhogy sokkal biztonságosabb, mint mondjuk Budapesten.

E-Bayen vagy a piacon a Mauerparkban könnyen lehet vásárolni használt biciklit akár 50 Euróért. A piacon azonban vigyázni kell, sok a lopott bicikli. Célszerű számlát kérni és a számlán szereplő ember nevét leellenőrizni, a személyi igazolványa megtekintésével, hogy valóban a saját nevét adta-e meg az illető. Ezt azért tartom fontosnak, mert két ismerősömet is megállították az úton és visszakövetelték tőlük a biciklijüket, mondván, hogy tőlük lopták el, persze rendőrségi jelenléttel, de valóban vissza kellet szolgáltatni ezeket a bringákat. A biciklik árát egy évvel később az állam megtérítette nekik.

Berlinnek egyébként nagyon jó a tömegközlekedési hálózata is. Sok metróvonal van, de buszok és villamosok is járnak mindenfelé. A havi bérlet 75 Euró körül van, egy jegy ára 2,40 Euró, amit 2 óra hosszat használhatsz egy irányban (szóval visszafele irányban már újat kell venni, de átszálláskor nem kell új jegyet váltani). Biciklit is lehet szállítani a metrókon, de ehhez külön jegyet szükséges venni 1,60 Euróért. Hétvégén (péntek estétől vasárnap estig) egész éjjel járnak a tömegközlekedési eszközök. Bliccelni elég rizikós, mert civilbe öltözött ellenőrök jöhetnek és 40 Euró a bírság.

ÉLELMISZER, BEVÁSÁRLÁS

Többféle különböző, nagyrészük otthon is ismert élelmiszerboltok (Lidl, Netto, Kaiser’s) találhatók szerte a városban. Az élelmiszer alapvetően jó minőségű és nem drága, sokszor olcsóbb, mint Magyarországon.

A boltok hétköznap este 9-10 óráig is nyitva vannak, azonban vasárnap minden zárva van. Éjjel és vasárnapokon az úgy nevezett Spatik vannak nyitva, ezek az éjjeli nappali kis boltok, amik elé sok esetben padokat is kitesznek, ahova a fiatal szoktak kiülni, sörözni, mivel sokkal olcsóbb, mint bármilyen más bárban.

Berlinben ritkán fogadják el a külföldi bankkártyát, ami meglepő és kényelmetlen, úgyhogy érdemes helyi bankszámlát nyitni, erre talán a legtöbb bankfiókkal rendelkező Sparkasse a legjobb, ahol havi 2 Euróért lehet bankszámlát nyitni.

BEJÁRÁS

Már a második itt töltött hétvégémen vettem biciklit és, azóta minden nap azzal járok. Az első időkben az ideiglenes szállásom (Neukölln) 45 percre volt a munkahelyemtől, ami nem kevés, de jó edzés volt. A mostani lakásom már sokkal kényelmesebb ilyen szempontból, 20 perc alatt beérek az irodába, végig bicikliúton közlekedve.

FOGADÓIRODA

Fogadó irodát az ÉK honlapján keresztül kerestem, ahol fent vannak az olyan irodák, akik már előző években fogadtak Leonardo ösztöndíjast. Úgy gondoltam könnyebb olyan irodánál jelentkezni, aki már ismeri ezt a szervezetet és ösztöndíjat. Emailen keresztül küldtem el a portfoliómat, önéletrajzomat és jelentkezésemet az irodának.

BENCE ZÓLYOM ARCHITEKTUR

Zólyom Bence, 23 éve Németországban élő magyar származású építész, aki 9 éve alapított építészirodát Berlinben.

Terveire és épületeire a letisztultság, funkció orientáltság jellemző, kiegyensúlyozott, arányos tér- és tömegalakítással, finom anyaghasználattal.  Pályázatok útján több idősek otthona tervezését is elnyerte és valósította meg. Az iroda általában a koncepció tervektől kezdve egészen a kivitelezés végéig nyomon követi a terveket, épületeket, ezzel biztosítva a megfelelő minőséget. Ezt a minőséget a különböző szakági tervezőkkel való jó és összeszokott munkakapcsolat is segíti. A legtöbb jelenleg futó projekt Magdeburgban található.

A több jól sikerült megépült terv után az iroda sok felkérést és megbízást kap.

Jelenleg egy nagyon összetett átépítésen dolgozunk. Egy volt gyárépület loft-lakásos lakóépületté való átalakítását tervezzük. Ez a projekt rendhagyó abban a tekintetben, hogy egy másik építésziroda készítette a koncepció és engedélyezési terveket. Most a kiviteli tervet készítjük, néha visszanyúlva korábbi tervezési fázisú kérdésekhez. Bence állandó kapcsolatban áll a megrendelővel és szakági tervezőkkel és az építkezésre is kijár minden héten. A lakások egy részét már megvásárolták így a tulajdonosok személyes kéréseire tervjavaslatokat teszünk és kéréseiket integráljuk a tervekbe.

no images were found

MUNKAHELYI FELADATOK

Az én eddigi feladataim, több kis részlet tervezése volt, mint például az említett átépítéshez a belső udvar illetve az épületet körülvevő kert egyes részének a koncepció tervének elkészítése. Illetve egy-egy lakás belsőépítészeti koncepciójára és elrendezésére is készítettem javaslatokat. Feladatom még nyílászáró konszignáció készítése, mennyiség számítás, előképek és anyagok gyűjtése, beépítési módok keresése és utánajárása. Léptéktől függetlenül a koncepció tervek esetén jellemző, hogy legalább kettő, de inkább még több irányt mutató javaslatot teszünk a megrendelőnek, hogy ő kiválaszthassa a neki legjobban tetszőt.

Ezeken kívül egy kisebb családi ház koncepció és séma terve és egy irodaátépítés projektnél a pihenő és teakonyha belsőépítészeti koncepció terve is feladatom volt.

Kis iroda lévén sok mindenbe belelát az ember, így szakmai fejlődésem nem csupán a konkrét feladataimra korlátozódik. Sokszor mindhárman megtekintünk egy-egy kérdéses tervezési feladatot illetve Bence is ki szokta kérni véleményünket.

Kollegámmal, Lacival is összeülünk néha megbeszélni a következő lépéseket, vagy együtt átgondolni felmerülő kérdéseket. Laci egyébként sokat segített, hogy jobban átlássam és hatékonyan tudjak dolgozni a futó projekten, mivel ő már régebb óta dolgozik itt és az iroda működését és a projektet is jobban ismeri.

AZ IRODÁBAN HASZNÁLT PROGRAMOK

Az irodában főleg Archicadet használunk, a koncepció tervektől a kiviteli tervek készítéséig. Renderek készítéséhez pedig Artlantist használunk. Ezeken kívül Photoshopban és Excelben dolgozunk még. Sok kézi skiccet is készítünk koncepció és részlettervek gyors bemutatásához.

AZ IRODA ELHELYEZKEDÉSE

Az iroda Prenzlauer Bergben található, egy hangulatos utcában a földszinten, utcára nyíló helyiséggel. Ez a Nyugat-európában elterjedt elhelyezése az építész irodának számomra nagyon szimpatikus, mert részesei vagyunk az utca minden napi életének. Az irodahelyiség maga egy térből áll, ahol mind a hárman, Bencével és Laci kollegámmal együtt dolgozunk. Az egy térben való munka megkönnyíti a kommunikációt és jó hangulatot eredményez.

A munkaidő reggel kilenc órától este hatig tart egy ebédszünettel, azonban mivel jelenleg rengeteg a munka és leadás, néha tovább is bent maradunk. Ebédre egyébként általában mindenki hoz magával szendvicset vagy más ételt és azt együtt fogyasztjuk el a közeli parkban vagy sűrűbb napokon az irodában.

KULTURÁLIS ÉLET BERLINBEN

Sajnos mivel a lakáskeresés és egyéb ügyintézés sok időbe telt még Berlin felfedezésének nagy része előttem áll. A közkedvelt kerületeket azonban már jól ismerem, mivel mindenfelé biciklivel járok hamar lett helyismeretem.

Berlinben sok park, kávézó, étterem és kis galéria található és nyáron rengeteg rendezvény is van. Ilyen rendezvényen voltam már zenei utcafesztiválon, ahol a városban mindenfelé különböző amatőr illetve profi zenészek álltak ki az utcára műsort adni. Ilyen jellegű program volt az éjszakai galéria bejárás is Neuköllnben, ahol 48 órán keresztül nyitva voltak a kiállító terek.

Jártam hipszter használtruha vásáron és divatbemutatón. A berliniek nagyon megadják az ilyen programok módját, egy volt színháztermet alakítottak át divatszalonná, ahol csak használt, nem is túl jó, de annál menőbb és drágább ruhákat lehetett vásárolni. Talán az újrahasznosítás minden területen történő támogatása és organikus felfogás miatt ilyen felkapott és drága minden, ami használt legyen az ruha vagy bútor. Ez kelet-európai szemmel azért még nehéz megérteni.

Szerencsém volt elmenni az Urban Think Tank, venezuelai és svájci építészpáros előadására. A Torre David, caracasi, vertikális informális közösségről szóló kutatási projektjükről beszéltek, az előadás nagyon érdekes és közvetlen volt a kis helyiség és létszám miatt. Az előadás egy kiállítással volt összekötve, ahol a Torre David projektet és egy másik bogotai urbanisztikai projektet mutattak be, mindkét projekt a fejlődő világ gyorsan növekvő szlömjeiről és a felvetődő urbanisztikai kérdésekről szóltak, a válaszok viszont még váratnak magukra.

Maradandó élmény volt ellátogatni a Holokauszt Emlékműhöz is, Peter Eisenman sokat vitatott tervéhez. Az építész célja volt, hogy egy kényelmetlen, összezavaró térrendszert hozzon létre, amit véleményem szerint meg is tudott valósítani. Ezt az élményt erősítette számomra az emberek, ide látogatók nem tervezett használati módja, a fiatalok, gimnazisták rohangálása, egymás kergetése és sikongatása.

Voltam saját szervezésű biciklitúrákon is. Az egyik túra célállomása egy ’szedd magad’ akció keretein belül megrendezett eperszedés volt Berlin külvárosában. Nagyon jó program és kikapcsolódás volt, bár utólag rájöttünk, hogy semmivel sem adták olcsóbban az epret, mint a boltban, bár az igaz, hogy ott a helyszínen fejenként fél kiló epret biztos, hogy megettünk.

Másik biciklitúránk célállomása pedig a Wannsee tó volt. A közkedvelt hétvégi városi strandnak van szépen kiépített fizetős része, mi azonban az ingyenes, cserébe egyáltalán nem kiépített részre mentünk. Berlinben ritkaság a harminc fok körüli hőmérséklet, amikor még mi is bemerészkedünk a tavakba, úgyhogy az elmúlt hetet, amikor igazi nyári időjárás volt ki kellett használni.

Berlin egyébként elektro zenei főváros, számtalan klub és szórakozó hely van különböző elektro zenei kínálattal. Nyáron pedig egymást érik a szabadtéri kis egynapos berlini bulik, fesztiválok. Persze többnapos nagy fesztiválok is léteznek, ezek közül talán az egyik legkedveltebb a Fusion fesztivál, ide félévre előre illik beszerezni a jegyet.

MAGYAROK BERLINBEN

Nagyon sok fiatal magyar költözött ki rövidebb-hosszabb időre Berlinben, ezáltal könnyen otthon érzi magát az ember és ez megkönnyíti az ismerkedést is.

Különböző Facebook csoportokhoz is lehet csatlakozni, ahol időnként fuvarokat, lakásokat egyéb dolgokat hirdetnek és osztanak meg az emberek. Ilyen csoport a Berlin calling és a Magyarok Berlinben.

Egyébként a magyar társaságok nagyjából két fő gócpont köré csoportosulnak, az egyik ilyen a berlini Szimpla romkocsma a másik pedig a Balassi Intézet, azaz a Collegium Hungaricum Berlin (CHB), ahol különböző koncerteket, filmvetítéseket, kiállításokat és más rendezvényeket szerveznek.

NYELV

Berlin nagyon nemzetközi, egyszerűen el lehet boldogulni csak angol nyelvtudással is. Azonban talán, éppen azért mert rengeteg külföldi ember él itt érezhető, hogy a helyiek szívesen veszik, ha beszél az ember németül. Ettől függetlenül könnyű eligazodni és ismerkedni angolul is. A legtöbb építészirodában azért elvárt valamennyi német nyelvtudás.

IDŐJÁRÁS

Berlinbe nem az időjárás miatt szeretnek bele az emberek. Hosszú, hideg és sötét tél van, viszont ahogy picit kisüt a nap, az emberek kiköltöznek az utcára és nagy városi élet kezdődik. Sajnos viszont a nyár is elég csapadékos és egyáltalán nem létezik az otthon megszokott nyári forróság, Az időjárási viszontagságok persze a munkamorálra jó hatással vannak.

UTAZÁS

Berlinből érdemes ellátogatni más német vagy más szomszédos országokba is mivel nagyon jó és nem túl drága vasúti hálózat van mindenfelé. Én is tervezek elmenni biciklivel Potsdamba vonattal pedig Hamburgba és Kölnbe szeretnék eljutni.