Kitekintés 2010

A “Fiatal építészek szakmai gyakorlata” című egyesületi program első ciklusában (LdV-HU-09-PLM-2012; 2009. 09. 01. – 2010. 08. 31.) részt vevő ösztöndíjasok külföldi munkáit, fogadóirodáikat, életkörülményeiket illetve ezentúl szakmai és kulturális tapasztalataikat foglalja össze az ÉK által koordinált kiállítás, melynek tablóit az egyes kiutazó építészek, a projekt résztvevői állították össze a gyakorlat ideje alatt összegyűjtött fényképeikből, dokumentumaikból, munkáikból. A kiállítás a “Kitekintés – Outlook” címet kapta, utalva a gyakorlatok szakmai és egyéb szempontból üdítő, felpezsdítő erejű tapasztalataira, melyek segítségével átláthatóbbá és egyértelműbbé válnak az itthoni dolgok is.

A kiállítás helyszíne a  FUGA Budapesti Építészeti Központ TREZOR terme volt, a látogatóknak 2011. január 13. és 2011. február 8. között nyílt lehetőségük az összeállított anyag megtekintésére.

Kiállítók: Dörnyei Eszter, Takács Zsolt , Páczelt Péter, Egervári Tímea, Katona Dániel, Mihályi Ákos, Tóth Petra, Tamás Adrienn, Takács Zsófia, Csete Erzsébet, Révész Gabriella, Szücs Gábor – a program 12 résztvevője.

A kiállítás szervezője: Tóth Petra és Csécsei Ákos

KÉPES BESZÁMOLÓ A MEGNYITÓRÓL (fotók: Frikker Zsolt):

BESZÁMOLÓ A 2011. JANUÁR 13-I MEGNYITÓRÓL:

Nagy Bálint mint a FUGA házigazdája felütésként egy rövid nyitó gondolatot fogalmazott meg a rendezvény alapüzenetés célba véve: a “kitekintés” alapvető szakmai elvárás az gyakorló építésszel szemben, de a nagy kérdés és a lényeg az, hogy itthon tudunk-e olyan körülményeket teremteni, hogy érdemes legyen visszatérni, a szakmát folytatni – ennek megteremtését közös feladatunkként megjelölve.

Pálffy György rövid megnyitó beszédét a kórusban éneklés hasonlatát vette elő annak ábrázolására, miért nagyon fontos “kitekinteni” – a kórusban elfoglalt helyről kiállni és újat látni, hallani, tapasztalni, más megközelítésből megismerni.

Nagy Zsófia a Tempus Közalapítvány részéről az Európai Bizottság Egész életen át tartó programját mutatta be néhány szóban, mely valóban egész életpályára kínál projektlehetőségeket különböző alprogramjaival, köztük a Leonardoval is – ez utóbbi keretében valósult meg az ÉK Egyesület “Fiatal építészek szakmai gyakorlata 2009-2010” program is, lehetővé téve azt a 12 kiutazást, melyekből a kiállítás tablói készültek bemutatva a kinti életet, a fogadóirodát és az ott folyó munkát, terveket. Az ÉK programjának egyik legfontosabb pozitívumaként kiemelte: az egyesület programjában széles kört igyekszik elérni és megszólítani és így lehetőséget biztosítani a szakmai gyakorlatban való részvételre, magára vállalva a szervezéssel járó feladatokat.

Zárásként Csécsei Ákos, az ÉK elnöke meghirdette a következő Leonardo-programra való jelentkezés lehetőségét, aláhúzva, hogy az egyesület tervei és reményei szerint folyamatosan lesz lehetőség fiatal magyar építészeknek a Leonardo da Vinci program segítségével a szakma által korábban és ma is elvárt kitekintést megtenni.

LINKEK, PUBLIKÁCIÓK:

A kiállításról és a megnyitóról a METSZET építészeti folyóirat 1. (január-februári) számának 80. oldalán olvasható rövid összefoglaló .

Ismertető a Tempus Közalapítvány honlapján
A hg.hu internetes építészeti lap cikke