Kitekintés 2012

A “Fiatal építészek szakmai gyakorlata” című egyesületi program harmadik ciklusának (LdV-HU-11-PLM-2015; 2011. 06. 01. – 2012. 08. 31.) ösztöndíjasai magukat, külföldi munkáikat, fogadóirodáikat, kinti életüket illetve ezeken keresztül szakmai és kulturális tapasztalataikat mutatták be a KITEKINTÉS 2012 kiállítás tablóin, ebben a formában immár harmadik alkalommal.

Az ÉK Egyesület programjával európai országokba kitekintést tevők, egyben kiállítók idei névsora: Berényi Zsófia, Boda Judit, Böhler Péter, Dobay Zsófia, Guba Sándor, Gutema Gabriella, Kákóczki Norbert, Keresztessy Éva, Knerczer Bea, Molnár Adrienn, Palotás Gábor, Tóth Orsolya, Vanyó Alida, Weninger Klára, Zsidek Gergő.

A RENDEZVÉNY MEGHÍVÓJA

no images were found

BESZÁMOLÓ A MEGNYITÓRÓL

A kiállítást Zoboki Gábor DLA építész nyitotta meg. Kiemelte a program fontosságát ugyanakkor kevesellte a résztvevők számát, hiszen egy olyan lehetőség a külföldi szakmai gyakorlat, amely kimozdíthatja a fiatal építészt az “archicad-monkey” létből és elindíthatja azon az úton, amely a holisztikus építész-szemlélet kialakulásához vezet. Megérezheti, felerősödhet az ösztöndíjasban az az érzés, hogy az építész még mindig egy olyan szakma, ami azt a csodálatos érzést adhatja, hogy az ember tud változtatni. Érdekesnek tartotta a beszámolók elolvasása közben, hogy viszonylag kevés olyan tapasztalatról számoltak be a gyakornokok, ahol a szaktervezőkkel közös konzultációkon vehettek részt, pedig ez az egyik nagyon fontos eleme az építész munkájának. Gratulált Csécsei Ákosnak és az ÉK Egyesületnek, akik már a negyedik ilyen programciklust szervezték meg és a vele egykorú gyakorló építésztársadalomhoz fordulva pedig azt kérte, hogy úgy dolgozzanak, olyan légkört alakítsanak ki az irodájukban, ahova szívesen térnek vissza egy ilyen külföldi gyakorlat után is a fiatal, tehetséges építészek.

Ezután Csécsei Ákos, az ÉK Egyesület elnökeként, a program hátteréről a támogatások illetve a megvalósult és az éppen aktuális pályázatokról számolt be. Egyúttal gratulált minden résztvevőnek a sikeres gyakorlathoz és a létrejött kiállításhoz. A FUGA vezetőjének, Nagy Bálint építész szavaival zárult a megnyitó, ahol arra kérte a program segítségével külföldön gyakornokoskodó építészeket, hogy térjenek vissza Magyarországra, ahol kamatoztathatják azt a tudást, amit kint tanultak.

fotók: Frikker Zsolt

BÉCSI HANGULATOK – A MEGNYITÓ VIDEÓINSTALLÁCIÓJA

Blick auf Wien – összeállította: Guba Sándor

LINKEK, PUBLIKÁCIÓK

A hg.hu ajánlója a kiállításhoz
Az Építészfórum hirdetése a kiállításról
A FUGA hirdetése a kiállításról
Az mno.hu Égigérő építészeti blogjának cikke “A magyarazat tulajdonkeppen annyi, hogy szép” címmel
A Fugarádió 2013. március 12-i adása: Beszélgetés Csécsei Ákossal a Kitekintés 2012 kiállításról
A Fugarádió 2013. március 22-i adása: Beszélgetés a kiállítókkal,  a program résztvevőivel