Otto Wagner-kiállítás Apostagon

2010. szeptember 18-án, délután 5 órakor nyitotta meg a neves osztrák építész munkásságáról összeállított kiállítást Zakar Zoltán, Apostag polgármestere a község faluházában (az egykori zsinagóga épületében). Rövid bevezetője után dr. Kerékgyártó Béla, a BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszékének docense tartott kimerítő, tartalmas előadást Otto Wagner pályájáról, életművéről, az építészettörténetben elfoglalt szerepéről és magáról a korról, a 20. század elejének Bécséről, a szecesszió és a modern egymást váltó világáról.

A bemutatott képanyag megegyezett az egyesület 2007 októberében, a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga épületében megrendezett Wagner-kiállítás törzsanyagával: a Wien Museum által biztosított tervanyag reprodukciói és Frikker Zsolt bécsi épületfotói takarták ki a zsinagóga fehér falait. A kiállítás szöveges anyaga és az épületfotók korábbi kiállításunk cikkében megtekinthetők.

A szakmai előadás után a Marasztaló együttes adott elő citera-, bőgő- és dobkisérettel nép- és műdalokat vegyesen. A rendezvényt a kiállítás anyagának közös megtekintése és a látogatók (mintegy 50 fő) kötetlen beszélgetéssel egybekötött állófogadása zárta.

A RENDEZVÉNY KÉPEKBEN ( fotók: Egervári Tímea, Bier Norbert, Csécsei Ákos ):

A Wagner-terveken túl társkiállításként pár tablón bemutatásra került az apostagi zsinagóga épületének története is, kiemelten az 1984-86 évben megvalósított felújítást, melynek vezető tervezője Wirth Péter építész volt és amely elkészülte után Europa Nostra-díjat kapott a zsinagóga épületének faluházként és könyvtárként való műemléki igényű újragondolásáért.

A TÁRSKIÁLLÍTÁS ANYAGÁBÓL:

A kiállítás főszervezője Palotásné Tóth Orsolya volt.