Close

VESELIN VASILEV – Carpenter

Veselin Vasilev – DarVesko 1976-ban született, és az elmúlt húsz év során az iparművészet és az autentikus asztalosság igazi mestere lett. Iskolai tanulmányait 1995-ben fejezte be Tryavna Iparművészeti Iskola Bútortervezés szakán, ahol asztalos és fafaragó szakoklevelet szerzett. Ezt követően 2003-ban a Veliko Tarnavo Egyetemen diplomázott faragásból mesterszinten. Életét a balkán hegynek szentelte – Elena kis, festő városának és környékének annak tipikus középkori építészeti stílusával, mely hagyományos deszkatetővel borított, fából és kőből készült öreg házakat takar. Veselin feleségével és lányával Elena-ban lakik, de minden nyarat Mijkovtzi-ban tölt, ami egy gyönyörű kis hegyi falu, ahol munkája nyomán világot látnak az autentikus balkán építészet fából készült remekei. DarVesko, ahogy magát nevezi, a régi asztalos hagyományok hű ápolója, akinek ökológiai gondolkodása igaz lélekkel és autentikus szakértelemmel tölti meg a munkáját.

„A korhű deszkaházak restaurációja és felújítása meghosszabbítja az életüket, és a modern életmódhoz alkalmassá teszi őket. A felújításhoz való speciális hozzáállás megőrzi a házak egyedi kényelmét, és így a hagyományt továbbviszi a jövőbe…” mondja DarVesko.

A mester

1997 óta Veselin Vasilev – DarVesko fával dolgozik, és a deszkatető-szerkezet igazán ősi technikájával épít és restaurál házakat, melyet még a szakma régi mestereitől tanult. Veselin gondos kezei alatt az ősi deszkatető technikák, a maguk igaz hitelességével, ahogy azokat két-háromszáz évvel ezelőtt gyakorolták, a tipikus balkán építészettel együtt, lassan de egyre nagyobb számban jelennek meg az Elenát övező falvakban. A felújítás és építés során kizárólag természetes építőanyagot és ősi technikákat használ, és a hegy igazi szelleme érezhető az általa épített házak minden egyes deszkáján.

A Kandaferi Ház – a kétszer épített mestermű

DarVesko 2000 nyarán fejezte be első autentikus házát. A háromszintes ház, „Kandaferi” teljes egészében fából készült, és tipikus hegyi szerkezetével rövid időn belül Mijkovtzi falu jelképévé vált. Pár évvel később azonban beütött a mester legnagyobb szerencsétlensége – egy véletlenül kitört tűzvészben a mestermunka „Kandaferi” teljesen leégett. Nem törődve a tragédiával, amit ez mindenkinek jelentett, Veselin és csapata összegyűjtötte minden lelkesedését, tudását és szakértelmét, és újra felépítette a házat – szebbre és káprázatosabbra, mint valaha. Ezt követték a házak Svetolavtzi-ban, a Fehérház és még sok más… Mindannyian a bulgár szellem és a régi mesterek hagyományainak hű képviselői.

Veselin szakértelme nem merül ki elképesztő autentikus házakban – a DarVesko Műterem bútorokat, kültéri fa játszótéri eszközöket, autentikus famennyezeteket, kültéri lépcsőket, ajtókat és még sok más fa műremeket és dekoratív elemet is előállít. Különböző építészeti konstrukciókkal és ügyfélelvárásokkal dolgozva, DarVesko egyedi hozzáállással viszonyul minden egyes projekthez, nagy figyelemmel, részletes építési terv alapján tervezve meg minden restaurációs és építési munkát.

A fiatal mester a fát azzal az odaadással munkálja meg, amit az anyag bensőséges ismerete tesz teljessé. A hagyományt a kortárs árnyalatával színezve, szakértelmének legfontosabb aspektusai a minőség és a szellem.

A tetők

DarVesko bizonyos abban, hogy az átfogó házrestauráció vagy a korhű deszkaházak restaurációja meghosszabbítja azok életét, és alkalmassá teszi őket a modern életmódra. A mester speciális hozzáállása a felújításhoz megőrzi azok kényelmét, és így a hagyományt továbbviszi a jövőbe.

DarVesko kizárólag a hagyományos ácstechnikákat használja, amiket a régióban évszázadokon át használtak. A régi házak és tetők különböző típusú felújításának teljes folyamatát felügyeli. Személyesen választja ki a keményfát a közeli fűrésztelepről. Ezt követően a régi mesterek évszázados hagyományainak megfelelően kezeli a fát, mielőtt elkészíti belőle a lépcsőt, tetőt vagy tornácot. Gyakran a ház régi fényképéhez kell, hogy folyamodjon, ahhoz hogy az épületet az eredeti stílusban rekonstruálja.

DarVesko a következő fatető-szerkezet típusokat restaurálja, és építi:

  • Lapostető (egy tetősík);
  • Magastető (több tetősík);
  • Nyeregtető;
  • Kúptető;
  • Kontytető;
  • Sátortető;
  • Összetett kontytető;
  • Félnyeregtető.

A projektek

DarVesko az első házrestaurációs projektet 2003-ban fejezte be. Néhány projekthez, amit elvállalt, igénybe vette a ház tulajdonosának vagy más, a Balkán Hegségben tevékenykedő ácsmesternek a segítségét… emellett minden egyes restaurációhoz vagy építési munkához nagy figyelemmel válogatja össze képzett ácsokból és építőkből álló csapatát, akik segítenek valósággá tenni ezt a csodálatos helyreállító munkát.

Ezek DarVesko legjelentősebb munkái:

  • Svetoslavtzi Ház 1 – Seslavtzi faluban, Elena város közelében, teljes felújítás
  • Svetoslavtzi Ház 2 – Seslavtzi faluban, Elena város közelében, teljes felújítás
  • Fehérház – Mijkovtzi faluban, Elena város közelében, építés, felújítás és belső felújítás
  • Kandaferi Ház – a ház kétszer épült fel Mijkovtzi faluban, Elena város közelében, építés, felújítás és belső felújítás

Famunkák

DarVesko szereti a fát, munkája pedig túlmutat régi házak és tetők restaurációján és konzervációján, ill. az ősi ácshagyományok szerinti házépítésen. Szakterülete kiterjed bútorokra, kültéri játszóterekre, korhű famennyezetekre, kül- és beltéri lépcsőkre, bejárati ajtókra, és egyéb művészeti famunkákra, mint például játszóterekre, fa-műanyagra egészen a magashegyi ekoösvvények fahidaiig.

About admin

Leave a Reply

© 2024 REDIAPRO